NASA planlegger ny Mars-rover

Vil ha flere oppdrag på vår naboplanet.

Det pågående Curiosity-oppdraget på Mars har høstet mange lovord og stor interesse blant folk og organisasjoner verden over. Roveren Curiosity har trillet rundt på den røde planeten i rundt fire måneder, og allerede nå kunngjør NASA at de vil sende enda en rullende robot til Mars i 2020.

Annonseringen kom under konferansen til American Geophysical Union i San Francisco, og der ble det også kjent at den amerikanske organisasjonen har planer om å utforske flere sider ved Mars ut dette tiåret.

Gjenbruk

Konseptbilde av den nye roveren.Foto: NASA
Orbitalfartøyet Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN (MAVEN).Foto: NASA
Landingsmodulen Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport (InSight).Foto: NASA

Den nye roveren har fremdeles ikke noe navn, men vil basere seg på teknologien bak forgjengeren Curiosity. Dette gjør at NASA kan dra nytte av suksessen til den nåværende designen, og samtidig holde kostnadene nede i en tid der det amerikanske romfartsprogrammet gjennomfører budsjettkutt.

Ideen er å gjenbruke mye av utstyret som Curiosity bærer rundt på i dag. Dette inkluderer blant annet den kjernefysiske kraftenheten, robotarmen og den rakettdrevne kranen som geleidet Curiosity trygt ned på overflaten av Mars.

Totalt sett vil budsjettet for den nye roveren være på cirka 1,5 milliarder dollar.

Flere oppdrag i vente

En ny rover på Mars i 2020 er ikke det eneste NASA har i tankene. De vil fortsette oppdragene for både Curiosity og Opportunity. Sistnevnte rover har vært aktiv på naboplaneten vår siden 2004.

I 2013 vil organisasjonen skyte opp orbitalfartøyet Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN (MAVEN), som skal studere og observere atmosfæren.

Senere vil NASA også sende av gårde landingsmodulen Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport (InSight), som skal bore seg ned i planetens dypere indre.

I tillegg skal NASA delta i ExoMars-oppdragene i 2016 og 2018, som ledes av European Space Agency (ESA). Målet med disse turene er å lete etter livstegn på Mars, i likhet med Curiosity.

Det totale antallet Mars-oppdrag for NASA vil dermed telle syv stykker. Det neste steget for roveroppdraget i 2020 blir nå å velge ut verktøy og målsettinger for turen.

(Kilde: NASA)

Les også
Stilling ledig: Marsboer
Les også
Skal USA bygge Dødsstjernen?
Les også
– Norge må være med på denne utviklingen
Les også
I dag passerer asteroiden «Ødeleggeren» jorden
Les også
Nå kan du bli marsboer
Les også
Vil du bli Måne-turist?
Les også
Hva fant NASA på Mars?
Les også
Curiosity kan ha funnet spor etter liv på Mars
Les også
Bildet NASA ikke kan forklare
Les også
Nå kan du ta en «kjøretur» på Mars
annonse