Til hovedinnhold

Curiosity kan ha funnet spor etter liv på Mars

– Dette vil føye seg inn i historiebøkene.

Har Curiosity funnet liv på Mars? Det er det mange som tror etter at det ble kjent at NASA har gjort en oppdagelse på den røde planeten. Rykter og spekulasjoner har deretter eksplodert på nettet etter at organisasjonen har valgt å holde tett inntil videre.

– Dette vil føye seg inn i historiebøkene. Det ser veldig lovende ut, sier geologen John Grotzinger til NPR. Han er en av forskerne som drar nytte av roverens oppdagelser på vår naboplanet, og kan nå glede seg over «spennende resultater» som Curiosity har gravd opp fra bakken.

Ettersom funnet visstnok skal være så banebrytende, holder altså organisasjonen kjeft inntil videre. I mellomtiden gjennomfører de kryssjekking og flere tester for å være helt sikre i sin sak.

Organisk materiale

– Hvis det hører hjemme i historiebøkene, tipper jeg det er organisk materiale, sier planetforsker Peter Smith fra University of Arizona til Wired.

– Det kan bare være et hint, men bare det ville ha vært spennende, legger han til.

Ny testmetodikk

Organisk materiale inneholder karbon, og dette kan indikere liv – eller potensielle byggeblokker for liv. Tidligere undersøkelser av mulig organisk materiale på Mars har imidlertid blitt ødelagt av såkalte perklorater.

For å finne organiske kjemikalier, må Mars-robotene varme opp prøvene de finner. Da har det vist seg at perklorater slår til og ødelegger mulige organiske molekyler.

Curiosity skal derimot unngå dette problemet ved å varme opp prøvene langsomt, noe som ikke setter i gang perkloratene. Dermed kan roveren finne ut nøyaktig hva som skjuler seg i sanden hos vår nabo.

Når får vi vite?

Vi må imidlertid vente til desember for å høre hva NASA egentlig har funnet på Mars. Da vil organisasjonen holde en pressekonferanse om funnet under American Geophysical Union i San Francisco mellom 3. og 7. desember.

Hva tror du NASA har oppdaget? Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor!

(Kilder: NPR, Wired)

annonse