Til hovedinnhold

Avslører nye funksjoner ved mobil-TV

Norges Mobil-TV – bestående av NRK, TV2 og MTG – starter som kjent med prøvesendinger for mobil-TV til vinteren. Disse sendingene vil være fritt tilgjengelig for alle med en mottaker som støtter teknologien DMB. Bor du i Oslo-området kan du ta inn ni TV-kanaler, og 19 digitale radiokanaler (DAB), i starten av neste år.

Nå avslører NRK flere spennende funksjoner ved mobil-TV, som norske brukere kan leke seg med i tiden framover.

Varslinger, trafikkinfo og ”BIFS”

Utviklingssjef Gunnar Garfors i NRK sier at det vil komme datatjenester som varslinger, trafikkinfo og en ny form for interaktivitet kalt BIFS – ”Binary format for scenes” –, i tillegg til TV- og radiosendingene via mobil-TV. Utviklingssjefen mener at såkalte BIFS åpner for nye, spennende muligheter.

- Vi kan sende all type informasjon (inkludert tekst, grafikk, foto, lyd og video) medan folk ser på mobil-TV. Så i ei kort nyheitssending kan du sjå at Madonna uttalar seg om skilsmissa si, og så få opp einknapp som let deg spele av heile intervjuet (som då har blitt lasta ned på mottakaren). Ein kan også få opp kart, artistinfo eller anna ekstrainformasjon medan ein ser på mobil-TV, sier Garfors til Mobilen.no.

(Artikkelen fortsettes.)

Hvilke kanaler får du se?

I første gang vil Norges Mobil-TV sende ni kanaler via mobil-TV (tre fra NRK, tre fra TV2 og tre fra MTG, som står bak Viasat), men det er ennå ikke bestemt hvilke kanaler som vil blir prioritert. Tidligere har det blitt kjent at det kan være aktuelt med for eksempel P3-TV eller å sende en nyhetsloop på en av NRK-kanalene.

- Kanalane er ikkje bestemt enno. No jobbar vi med å få på plass utstyr, å setje saman dei ni kanalane og å finne gode og brukarvenlege mottakarar i ulike variantar. I tillegg jobbar vi med ulike samarbeidsaktørar i Noreg og andre land, sier Garfors.

Hvilke kanaler bør sendes på mobil-TV til vinteren? Skriv dine forslag i forumet.

(Artikkelen fortsettes.)


Utviklingssjef Gunnar Garfors i NRK. (Foto: Målfrid Hansen)

Mangel på mottakere

Det største problemet med å velge DMB som teknologi, framfor for eksempel DVB-H, er at det finnes veldig få terminaler på det norske markedet som støtter denne teknologien. På Komplett.no selges to multimediespillere fra Cowon som har støtte for DMB (via USB-mottaker), men folk flest forventer likevel å kunne se mobil-TV på mobilen sin. NRK har imidlertid vært i kontakt med de største mobilprodusentene angående dette.

- Fleire av dei store mobiltelefonprodusentane er positive til å inkludere DMB i sine mottakarar, og både Samsung, HTC, LG og Panasonic har allereie produsert DMB-terminalar for asiatiske og europeiske marknadar. Dialogane er gjennomgåande positive, og vi veit om fleire lanseringar av mottakarar neste år. Det inkluderer både mottakarar med innebygd DMB og handsfreesett og liknande som koplast til eksisterande mottakarar, sier Garfors.

- Foreløpig er det ein høne og egg-situasjon, sidan vi ikkje har starta sendingane enno, legger Garfors til.

Har fått kritikk

Norges Mobil-TV har tidligere fått sterk kritikk av særlig Per Morten Hoff i IKT Norge, for valget av teknologi. Han mener nemlig at DAB – som DMB bygger på – er en utdatert teknologi, og at Norges Mobil-TV er svært avhengig av å få støtte fra mobilprodusentene for å lykkes.

Prøvesendingene til Norges Mobil-TV begynner i starten av 2009 i Oslo-området.

Mer om
annonse