Til hovedinnhold

Nesten 50 prosent vil ha mobil-TV

På sensommeren i 2008 kom nyheten om at NRK, TV2 og MTG (Viasat) gikk sammen om å danne selskapet Norges Mobil-TV (NMTV), som ville satse på mobile TV-sendinger via DMB-teknologi. Mobil-TV har ikke vært en stor suksess for de mobiloperatørene som har tilbudt dette, men satsningen til NMTV er annerledes. Først og fremst vil det være et utvalg gratiskanaler til er tilgjengelig så lenge du har en DMB-mottaker – for eksempel en mediespiller, enkelte typer mobiltelefoner, eller et headsett.

Undersøkelser foretatt av NMTV viser at 44-48 prosent er positive til mobil-TV på denne måten, og det er gode nyheter for selskapet i forkant av prøvesendingene starter i Oslo-området i slutten av neste måned.

NMTV optimistisk
Prøvesendingene av mobil-TV skjer i Oslo-området, men fullstendig dekningskart er foreløpig ikke offentliggjort. NMTV har tidligere sagt at Asker og Bærum, Drammen, Drøbak, Nesodden, Nittedal og Lørenskog – samt en strekning i retning Moss (Ski, Ås) – vil ha full- eller delvis dekning for mobil-TV, i tillegg til Oslo by.

Vi vet ikke i hvor stor grad dette er noe folk nær Tigerstaden faktisk vil ha, men det er bare en måte å finne ut dette på, sier daglig leder Gunnar Garfors i Norges Mobil-TV til Mobilen.no.

- Undersøkelser vi har gjort de siste to månedene viser at mellom 44 og 48 prosent er ganske- eller særs positive til mobil-TV på denne måten. Og det selv om mange da ser på mobil-TV som relativt lite brukervennlig, dyrt og i halvdårlig kvalitet. Vi leverer en ny måte å se TV på, og det tror jeg kan gjøre at tallet på folk som er ganske- eller særs positive vil passere 50 prosent. Tiden vil vise, sier Garfors.

(Artikkelen fortsettes.)


Daglig leder Gunnar Garfors i Norges Mobil-TV (NMTV)

For få terminaler på markedet?
Garfors sier at de har det aller meste klart til prøvesendingene starter i april, så lenge deres samarbeidspartnere for utbygging av nett, installasjon av utstyr, og liknende, holder avtalte frister. I tillegg jobber NMTV med markedsføring, forretningsmodeller og tekniske løsninger for blant annet interaktivitet. Hvilke ni TV-kanaler som vises er heller ikke blitt fastsatt. Et kanskje større problem er at det finnes få DMB-mottakere på markedet, men dette tar Garfors tilsynelatende med knusende ro.

- Vi har løpende kontakt med terminalprodusenter, butikker og bransjen for øvrig om mottakere. Vi vet foreløpig helt sikkert om Cowon og Jensen, men det er dialog også med andre som vi håper har utstyr på markedet til lansering eller kort tid etterpå, sier Garfors.

(Artikkelen fortsettes.)


Vil du kunne koble til en DMB-mottaker til din mobil for å se mobil-TV?

Headsett med DMB-mottaker
DMB-mottakerne fra Cowon og Jensen som Garfors nevner, er mediespillere – ikke mobiltelefoner. Folk flest forventer kanskje at de vil få tilgang til mobil-TV på mobilen de har fra før, ikke at de må kjøpe en egen type mediespiller for å vise sendingene. Det kan imidlertid hende at du kan få mobil-TV-sendingene fra NMTV direkte på din mobil; Garfors har nemlig tidligere snakket om et headsett med en innebygget DMB-mottaker som skal kunne kobles til mobil.

Når kommer headsettet med DMB-mottaker på markedet?

- Handsfree-settet kommer trolig til høsten, svarer Garfors.

- NMTV leverer tjenesten, mens markedet ellers må stå for terminalene. Og en del produsenter er litt avventende til det faktisk er sendinger de kan vise fram. Vi har med andre ord en tradisjonell ”høne- og egg-situasjon”, avslutter han.

Mer om
annonse