En halv milliard ser mobil-TV i 2013
Interessen for mobil-TV har til nå vært svært liten på verdensbasis. Kun i deler av Asia – først og fremst i Japan og Sør-Korea – kan det kalles en suksess. I USA og Europa har det til nå vært strid og uenighet rundt teknologivalg, og løsninger som fungerer optimalt har vært fraværende.
Likevel forventer ABI Research at 500 millioner mennesker på verdensbasis er mobil-TV-tittere innen 2013. Hovedårsaken er at flere land, Norge inkludert, bytter over fra analoge- til digitale sendinger på vanlig TV, ifølge Slashphone. Det kan bety at mobil-TV blir en langt mer attraktiv løsning.
Ny satsning
Mobil-TV har vært tilgjengelig i flere år via Telenor og Netcoms 3G-nett, men har ikke vært et stort satsningsområde for noen av operatørene. Interessen blant kundene har dessuten vært laber. Mobil-TV-teknologien DVB-H, som flere mobilprodusenter har støtte for på sine modeller, har ikke blitt satset på i Norge, men er tilgjengelig i øvrige europeiske land. Snart vil imidlertid Norges Mobil-TV (NMTV) – bestående av NRK, TV2 og MTG (Viasat) – starte prøvesendinger av mobil-TV via DMB-teknologi, som vil være fritt tilgjengelig for 1,4 millioner mennesker i Oslo-området i løpet av april. Om interessen for mobil-TV generelt viser seg å bli så stor som det ABI Research antyder, er imidlertid usikkert.
- Hvis kringkasterne får spille en vesentlig rolle innen mobil-TV, som er tilfellet med NMTV, tror jeg vi vil se en kraftig vekst. Innholdet er det viktige, og man må tenke volum for å få mobil-TV til å bli en suksess. For å få volum må det nødvendigvis ligge en gratispakke i bunn, men valgfrie betalingskanaler eller andre inntjeningsmuligheter som drar nytte av store volum, sier daglig leder Gunnar Garfors i Norges Mobil-TV fra Mobilen.no.
- Om veksten blir fullt så kraftig på fire år er jeg usikker på. Men vi ser stadig flere DMB-prosjekt både i Europa og i andre verdensdeler. DMB er som kjent en kringkastningstilpasset teknologi der innholdet er i fokus, ikke det å ta betalt for det, sier han videre.
(Artikkelen fortsettes.)
Daglig leder Gunnar Garfors i Norges Mobil-TV.
Les også: Dette er mobil-TV (videoreportasje)
Den digitale TV-revolusjonen
Overgangen fra analoge- til digitale TV-sendinger er blant de aller største teknologiske omveltningene i TV-verdenen som har skjedd siden vi svitsjet over fra svart-hvitt-TV til farge-TV på starten av 70-tallet. Men prisen vi betaler for å få langt bedre og klarere bilde på TV-en i hjemmet, er at vi må koble til en dekoder eller en CAM-modul for at det skal funke. Det holder altså ikke med en vanlig antenne.
Mobil-TV ser ut til å være blant de beste løsningene som nå finnes for deg som vil ha en mindre TV på kjøkkenet, på badet, i garasjen eller selvsagt når du er ute og farter – til fots eller i bil, båt, buss eller på toget.
Bedre tilrettelagt
ABI Research argumenterer for at mobil-TV til nå har kommet i siste rekke hos mange mobiloperatører som heller satser på andre typer tjenester, men at vi nå ser tendenser til at dette vil forandre seg. Og med større fokus, og en bedre tilrettelagt mobil-TV-tjeneste, tror også analytikerne at flere brukbare enheter med støtte for mobil-TV vil komme på markedet.
- Mobil-TV-titting vil ikke utelukkende skje på mobiltelefoner, men også på mediespillere og portable infotainment-systemer. Jeg tror at så fort innhold er tilgjengelig og tjenestene lansert, så vil mobil-TV aktivere flere typer mobile enheter som er ”naturlig egnet” for mobil underholdning, sier senior analytiker Jeff Orr i ABI Research, ifølge Slashphone.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
NMTV er enige
Analytikeren får støtte fra Garfors i NMTV, som lenge har brukt dette som argument da det ble bestemt at de valgte DMB som teknologistandard for de kommende prøvesendingene. Flere store mobilprodusenter, med Nokia i spissen, har først og fremst utstyrt sine mobiler med støtte for en annen teknologi, nemlig DVB-H. (se faktaboks på siden)
- Flere store mobilprodusenter leverer allerede DMB-telefoner. Det gjelder Samsung, LG, HTC, Motorola og Panasonic og en rekke asiatiske produsenter som er ukjente i Norge. At vi får en tjeneste til Norge og andre europeiske land gjør at disse vil selge slike mottakere også i Europa. Det vil legge press på de som er størst her, om de ikke da allerede er på banen med nye modeller, sier Garfors.
- Jeg tror det vil være flere DMB-telefoner på markedet før julesalget starter, kanskje allerede rundt sommeren. NMTV er i kontakt med flere av de store, avslutter Garfors.