Til hovedinnhold

Test av MiniTV

(Publisert 16.06.2009)
Norges mobil-TV (NMTV) lanserte MiniTV før helgen, som vil gi anslagsvis én million mennesker i Oslo-området tilgang til TV-sendinger via DMB-teknologi. Vi har testet løsningen med en Cowon O2-mediespiller som har DMB-støtte. Med MiniTV har du i første omgang tilgang til seks TV-kanaler (NRK1, NRK2, NRK3, TV2, TV2 Nyhetskanalen, TV3). Vi fikk imidlertid kun inn NRK1, TV2 og TV3 på vårt testeksemplar, grunnet en manglende firmwareoppdatering.

MiniTV er TV som du kjenner det, men i et mindre format. I enkelte situasjoner kan dette være praktisk.

MiniTV på Ullevål?
Det var lørdag og NRK1 sendte tippeligakampen mellom Vålerenga og FFK. Hadde du dårlige seter på tribunen, skulle du kanskje ønske du hadde en liten dings du kunne dra opp av lomma som viste deg direktesendte TV-bilder – slik at du også fikk med deg repriser av mål og spekulative dommeravgjørelser. Det kan du nå med MiniTV – bare ikke forrige lørdag.

Hjemme i stua, riktignok, fulgte vi kampen på vanlig TV, men fikk ikke inn NRK1 på vår mediespiller (TV2 og TV3 fungerte fint). Kunne årsaken være at NRK1 ikke hadde rettigheter til å sende tippekampen på MiniTV?

- Nei, vi hadde tekniske problemer med en koder på NRK1 i helga, så dette hadde ingenting med rettigheter å gjøre. Koderen har nå blitt skifta ut, så det skal ikke skje igjen, sier daglig leder Gunnar Garfors i NMTV til Mobilen.no.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Digitalt TV-eventyr
Senere samme lørdag var det duket for storslått Melodi Grand Prix-fest med en norsk storfavoritt i finalen. Vi tok med Cowon-spilleren på GP-Party for å følge begivenheten på kloss hold – eller eventuelt se hva som gikk på de andre kanalene hvis det skulle begynne å svi i øyne og verke i øra. Det gikk imidlertid ikke helt etter planen, ettersom innedekningen ikke var optimal; tjukke vegger er ingen fordel dersom du vil se MiniTV innendørs. Vi måtte derfor stille Cowon-spilleren i vinduskarmen for å kunne se Norge stikke av med seieren i den europeiske sangkonkurransen – på eventyrlig vis.

Garfors kan imidlertid bekrefte at betongvegger ikke er fordelaktig dersom du vil se MiniTV innendørs, og at det også varierer fra mediespiller til mediespiller hvor godt signalmottak du får. Vi har som sagt testet MiniTV med en Cowon O2, men det finnes flere nyere modeller på markedet – for eksempel Cowon D2 og Jensen Scandinavia Media Link 1000 – som muligens vil gi deg bedre innedekning.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Funker bra når det først funker
Når vi ikke fikk beskjeden ”cannot receive signal” på skjermen, som dessverre skjedde litt for ofte, fikk vi fram kanalene i fullt godkjent kvalitet – både godt bilde og klar lyd. Det hender at bildet eller lyden skurrer litt dersom du befinner deg i et område med dårlig dekning, men for eksempel i parken eller på balkongen (utendørs, altså), fungerte MiniTV utmerket.

Vi oppdaget dessuten at vi fulgte bedre med på det som skjedde på den lille skjermen, enn det vi normalt gjør foran TV-en i stua. For en gangs skyld ble budskapet til politikeren som ble intervjuet på nyhetssendingen fullstendig forståelig. Årsaken er tilsynelatende at vi fokuserer mer intenst på en liten TV-skjerm, og følger derfor bedre med enn når vi sitter passivt tilbakelent i sofakroken foran 37-til 42-tommeren. Med MiniTV blir vi mer aktive seere, og det bør tale til NMTVs fordel når de skal bruke de neste to årene på å utvikle en bærekraftig forretningsmodell for mobil-TV – både med tanke på reklame og på interaktive betalingstjenester.

Bilde og lyd
Det blir naturligvis visse forskjeller hva gjelder bildekvalitet på MiniTV, avhengig av type DMB-spiller og kvalitet på sendingen. Vårt testeksemplar Cowon O2 viser som oftest et klart og fint bilde, men det varierer litt. I verste fall får du middels ”You Tube-kvalitet” – omtrent som videounderholdningen på et fly. Undertekster kan bli i minste laget, men det er ikke et stort problem.

Lyden er også generelt klar og god, men det hender at den hakker litt dersom du ikke har optimal dekning.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)
 

Fra skepsis til overbevisning
MiniTV er et prøveprosjekt som varer fram til juli 2011, og innen den tid må NMTV finne ut om dette er noe folk vil ha, og om de kan levere en tjeneste de kan tjene penger på – på en eller annen måte. Prosjektet har blitt møtt med stor skepsis både fra fagfolk og ”folk på gata”, men mange av skeptikerne vil trolig endre oppfatning når de får prøve MiniTV. Dette er gøy, dette er nyttig, dette er enkelt, og dette er kommet for å bli – tror vi.

Nøkkelen til suksess blir nå tilgangen – og ikke minst prisen – på avspillere med DMB-støtte. NMTV er i dialog med blant andre Samsung og LG – som allerede selger mobiltelefoner i med DMB-støtte i Sør-Korea – om satsningen på tilsvarende modeller her i Norge. Det ryktes dessuten at det skal komme et DMB-headset på markedet som kan kobles til mobiltelefoner, noe som utvilsomt vil gi MiniTV et løft i antall brukere.

Alt i alt synes vi MiniTV allerede er en god løsning, til tross for visse barnesykdommer i helgen. Dekningen innendørs – i bygg med tjukke vegger – var likevel alt for dårlig med den spilleren vi testen tjenesten med. Ettersom MiniTV foreløpig er en gratistjeneste trenger du ikke mer enn en spiller med DMB-støtte for å bruke tjenesten. Dette er svært positivt.

Brukervennlighet: 6/6
Pris: (gratis) 6/6
Dekning: 3/6
Kanaler: 5/6

TOTALT: 5/6

Mer om
annonse