Til hovedinnhold

Slår tilbake mot kritikken

Norges mobil-TV – bestående av NRK, TV2 og MTG – vil starte prøvesendinger for mobil-TV i Oslo-området i starten av 2009, men har fått mye kritikk når det gjelder valg av teknologi for å gjennomføre dette. Blant annet har Per Morten Hoff i IKT Norge gått hard ut mot å velge DMB – framfor DVB-H – som standard for mobil-TV i Norge.

Vi har tatt en prat med NRK for å høre hva de har å si om den saken.

På forbrukernes side

Utviklingssjef Gunnar Garfors- og mobilutviklingsansvarlig Andreas Munkelien i NRK sier til Mobilen.no at de føler kritikken mot Norges mobil-TV er både ufortjent og til dels usaklig. Generalsekretær Per Morten Hoff i IKT Norge sa nemlig i forrige måned at Norge risikerer å bli akterutseilt i forhold til resten av Europa når det gjelder mobil-TV-satsningen, fordi NRK nekter å gi slipp på DAB-teknologien (grunnlaget for DMB), ifølge Idg.no.

- Vi skjønner ikke helt bakgrunnen for denne kritikken. Det virker som om de stiller seg mer bak telekombransjen enn forbrukerne. Vi mener at DMB er en bedre egnet kringkastingsteknologi for mobil-TV i Norge, sier Garfors til Mobilen.no.

- Selskapet Norges mobil-TV er teknologinøytralt, men vi har valgt å satse på DMB av pragmatiske årsaker, skyter Munkelien inn.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Krass kritikk

Generalsekretær Per Morten Hoff i IKT Norge er nemlig ikke nådig i sin kritikk av det nystartede selskapet, og deres valg av teknologi for mobil-TV. Han hevder at de fleste andre europeiske land kommer til å satse på DVB-H-standarden, og at Norge derfor vil få dyrere terminaler – mobile enheter – og dårligere programtilbud.

- Norge tviholder imidlertid på DAB-nettet, og vil derfor heller videreutvikle dette for å gi mobil-TV til norske forbrukere. Nå som hele Europa har gått inn for DVB-H er det dumt av Norge å gå for noe eget. Det vil få katastrofale følger for teknologiutviklingen på sikt, og vi kommer til å sitte med utgått gammel teknologi før det er på lufta, sier Hoff til Idg.no.

Millom bakkar og berg

Det er imidlertid slik at både topografien – eller terrengforholdene – og andre forhold tilsier at det vil bli vanskelig og dyrt å satse på teknologien DVB-H i Norge. Grunnen til det er at det ikke finnes nok kapasitet i mobilnettene for øyeblikket og at dekningsforholdene er svekket på grunn av det varierte norske terrenget. Garfors mener imidlertid at det også finnes brukermessige årsaker til at de i første omgang vil satse på DMB.

- Folk ønsker ikke å betale for innhold. Vi kan i stedet tjene penger på reklame, ”on demand”-tjenester (bestillingstjenester, journ.anm.), quiz eller andre interaktive tjenester, mens basistilbudet er gratis, sier Garfors.

(Artikkelen fortsettes.)


Utviklingssjef Gunnar Garfors i NRK. (Foto: Målfrid Hansen)

DMB-støtte

Et annet vesentlig poeng når det gjelder valg av mobil-TV-teknologi er at det finnes få terminaler med støtte for DMB. Mobilprodusenten Nokia har for eksempel uttalt at de utelukkende vil satse på DVB-H på sine kommende modeller. Garfors tror imidlertid at det ikke vil by på noe stort problem.

- Jeg tror ikke det vil ha noe særlig å si at Nokia kun satser på DVB-H. Det er en arrogant holdning, og jeg synes det er litt rart at de sier at ”sånn skal det være”. Det blir litt som å skyte seg selv i foten, sier Garfors.

Terminaler på markedet

Garfors påpeker at det for øyeblikket knapt nok finnes terminaler med DVB-H-støtte i Norge, mens det allerede finnes et par MP3-spillere med støtte for DMB til salgs på diverse nettbutikker. Han erkjenner at hvor mange DMB-terminaler som blir importert avhenger av interessen fra kundene rundt deres mobil-TV-tilbud.

- Folk flest vil nok ønske å se mobil-TV på den dingsen de har med seg rundt, enten det er mobiltelefon, MP3-spiller eller noe annet. Når det gjelder mobiltelefoner vil nok noen føle at skjermen blir for liten til å se mobil-TV. I Sør-Korea – der de også bruker DMB – ser 47 prosent mobil-TV på sin mobil, resten bruker for eksempel MP3-spillerne sine. Folk vil ha begge deler, sier Garfors.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

 
 

Super-chips og plug-ins

Han forteller videre om at det utvikles en chip som kan installeres på mobiler som innehar støtte for både DMB og DVB-H, slik at det etter hvert vil bli mulig å få nødvendige mottakere på mobiler som i utgangspunktet ikke støtter teknologiene. Han sier også at det sannsynligvis også vil bli mulig å koble til små tilleggsenheter til mobiltelefoner som gjør samme nytten.

- Dette kommer til å løse seg. Når vi lanserer sendingene i vinter antar vi at det blir flere DMB-mottakere på det norske markedet.

Prøveprosjekt

Garfors presiserer at dette er et prøveprosjekt, og at Norges mobil-TV på ingen måte har tatt noen endelige beslutninger for fremtiden, verken når det gjelder valg av teknologi, samarbeidspartnere eller innhold på mobil-TV.

- Dette avhenger av tilbakemeldinger fra brukergrupper og evalueringen vi gjør i etterkant. Vi har valgt å samarbeide med TV2 og MTG fra et innholdsperspektiv, men det betyr ikke at vi ikke ønsker å samarbeide med teleoperatørene på sikt, sier Garfors.

- Blir DMB en flopp vil vi utforske andre muligheter, avslutter Garfors.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


Kanskje det blir et gjensyn med Harald Eias "Rubenmann" i vinter?
 

Europeisk standard?

EU-kommisjonen prøvde å presse igjennom at DVB-H skulle bli offisiell mobil-TV-standard i Europa, men fikk ikke gjennomslag for dette. Også Europarådet - der Norge er med- forkastet dette forslaget. Det betyr imidlertid at verken DVB-H eller DMB er offisielt foretrukket framfor den andre i Europa, og vi ser en tendens til at flere europeiske land ser på alternativer til DVB-H.

DMB har fungert bra i enkelte asiatiske land - deriblant Sør-Korea og Kina - noe NRK viser til når de også har valgt denne standarden. Tyskland vil prøve ut DMB parallelt med DVB-H, mens Storbritannia har valgt å satse på Digital Video Broadcasting – Terrestrial (DVB-T) – samme teknologi som det digitale bakkenettet i Norge. Flertallet av de europeiske landene vil sannsynligvis ta i bruk DVB-H. Dette tyder på at det for tidlig å si hvilken av mobil-TV-standardene som vil fremstå som mest brukervennlig for kundene og lønnsomt for aktørene.

Les også
Test av MiniTV
Les også
Og navnet er… MiniTV
Les også
En halv milliard ser mobil-TV i 2013
Les også
Mobil-TV-tjeneste døpes av deg
Les også
Dette er mobil-TV
Les også
Norges Mobil-TV får konsesjon
Les også
Liten interesse for mobil-TV
Les også
Dropper eget mobil-TV-nett
Les også
Avslører nye funksjoner ved mobil-TV
Les også
Norsk mobil-TV omtales i verdenspressen
Les også
Japanerne kaster seg over mobil-OL
Les også
Får du sett mobil-TV i vinter?
Les også
Sammen om Norges mobil-TV
Les også
Danskene får interaktiv mobil-TV
Les også
TV på full fart til din mobil
Les også
TV blir mobilt og personlig
Les også
Nokia frustrert over mobil-TV
Mer om
annonse