Til hovedinnhold

Får du sett mobil-TV i vinter?

Det nyopprettede selskapet Norges mobil-TV AS – bestående av NRK, TV2 og MTG – vil starte prøvesendinger av ni TV-kanaler som 1,4 millioner brukere i Oslo-området skal kunne ta imot på sine mobile enheter som mobiltelefoner og MP3-spillere, ifølge NRK Beta. Men dette er foreløpig bare i teorien.

Det er nemlig slik at Norges mobil-TV AS taler EU midt imot når det gjelder valg av teknologi for mobile TV-sendinger. Det betyr også at svært få norske mobilbrukere vil få tilgang til sendingene, ettersom veldig få mobile håndsett på det norske markedet har støtte for denne teknologien.

DMB vs. DVB-H

For de fleste er det nærliggende å tro at mobil-TV vil kunne fungere på de fleste mobiltelefoner, men det er dessverre ikke tilfellet når det gjelder sendingene fra Norges mobil-TV. For å kunne motta disse sendingene på din mobil må du nemlig ha en innebygget DMB-mottaker i mobilen.

Grunnen til dette er at Norges mobil-TV har valgt å satse på Digital Media Broadcasting – DMB – som standard, framfor standarden Digital Video Broadcast Handheld – DVB-H – som EU-landene satser på. Det finnes forøvrig langt flere mobiltelefoner på det norske markedet med DVB-H-støtte enn med DMB-støtte.

Var det feil av NRK og TV2 å satse på DMB framfor DVB-H? Si din mening nederst på siden.

TV for små skjermer

Utviklingssjef Gunnar Garfors i NRK sier til NRK Beta at mobil-TV ikke bare er beregnet på mobiltelefoner, men også andre bærbare enheter.

- Dette er mobil-tv som skal kunne sees på en lang rekke ulike bærbare enheter. Mange mobiltelefoner vil ha en slik mottager innebygget, men det vil også en rekke håndholdte spillere og dataenheter. TV for små skjermer kan vi si. Kvaliteten på signalet tilsier at dette er tv for små skjermer og ikke noe alternativ til større skjermer og tradisjonelt tv-mottak, sier Garfors.

Han sier imidlertid ikke noe om hvilke mobiler og håndholdte spillere det er snakk om. Nokia – som er verdens største mobilprodusent – har for eksempel kuttet ut DMB helt og satser i stedet på å utsyre mobilene med støtte for DVB-H.
Artikkelen fortsetter under bildet.

Rimeligere og bedre tilbud

Hvis vi ser bort ifra at gode mobiler med DMB-støtte er vanskelig å oppdrive her til lands, har Norges mobil-TV likevel gode argumenter for å velge denne teknologien. DMB-teknologien er en videreføring av DAB, noe som betyr at det er langt rimeligere å bygge ut nettet og få dekning i store deler av landet. I tillegg er det for dårlig kapasitet i mobilnettene for øyeblikket til å kunne tilby et bra utvalg av kanaler.

Det går heller ikke ut over kvaliteten på sendingene at flere brukere ser på mobil-TV i samme området til samme til hvis man bruker DMB-teknologi.

Fem sendere, ni kanaler

I løpet av noen få måneder vil fem sendere stå klare i Oslo-området, som ifølge NRK tilsier at 1,4 millioner nordmenn får tilgang til TV-kanalene. For å motta sendingene er du riktignok nødt til å bruke en enhet med DMB-støtte. Er du usikker på om din mobiltelefon eller avanserte MP3-spiller har slik støtte, kan du sjekke det i bruksanvisningen.

Til å begynne med vil NRK, TV2 og MTG – som blant annet eier Viasat – disponere tre mobil-TV kanaler hver via senderne. NRK vil i første omgang tilby sine tre TV-kanaler, men hevder at de kan komme til å eksperimentere med for eksempel P3-TV eller en nyhetsloop.

Mer om
annonse