Til hovedinnhold

Sammen om Norges mobil-TV

TV-sendinger på mobilen har til nå ikke vært noe mediekonsernene eller teleselskapene har satset på i særlig grad her i Norge. Noe av grunnen til dette er at det skal tildeles ledige frekvenser som blir frigjort av at NRK og TV2 er i ferd med å skifte fra analoge til digitaliserte sendinger på det såkalte bakkenettet.

Nå har de to største norske mediekonsernene NRK og TV2 Gruppen opprettet selskapet Norges mobil-TV AS og kastet seg inn i kampen om de ledige frekvensene. Med på laget har de fått det svenske selskapet Modern Times Group (MTG) – som blant annet står bak Viasat –, ifølge Kampanje.com.

Legge grunnlag for mobil-TV

Mobiloperatørene Telenor og Netcom tilbyr for tiden databasert mobil-TV, uten at det har opplevd stor suksess foreløpig. Netcom annonserte at de ville gi sine kunder gratis tilgang til NRKs sendinger fra Beijing OL, noe som kan sies å ha vært et noe mislykket forsøk på å få flere brukere på mobil-TV. Det viste seg nemlig at tjenesten ikke fungerte med multimediemonsteret Iphone de første dagene. Norsk Mobil-TV vil at deler av frekvensene som nå skal tildeles skal øremerkes til mobil-TV, for å legge grunnlaget for en større satsning på mobil-TV i Norge.

- Norges mobil-TV er et selskap under stifting og det er de tre største kringkastingsaktørene som går i lag for å se på mulighetene til mobil-tv, sier utviklingssjef i NRK, Gunnar Garfors, til Kampanje.

Annen standard

Det er foreløpig ikke avklart hvilken mobil-TV-standard som vil bli prioritert i Norge. Den standarden som er vedtatt av EU kalles Digital Video Broadcasting Handheld (DVB-H) og går ut på at TV-sendingene mottas av hver enkelt bruker. Alternativet er teknologistandarden Digital Media Broadcast (DMB) som vil si at sendingene kringkastes fra én sender til mange brukere. Denne standarden bygger på den digitale radioteknologien DAB.

NRK har testet denne standarden to ganger tidligere og fått bekreftet at den fungerer. Derfor ønsker Norsk Mobil-TV tilsynelatende å satse på denne teknologien, ettersom det også vil gi bedre dekning og vil være en billigere form for mobil-TV.

 Stort potensial for mobil-TV

Norsk Mobil-TV vil starte testsendinger i Oslo-området de neste to årene, etter at frekvensene blir tildelt fra og med januar neste år.

- Forutsatt at man gjør det riktig har mobil-tv et stort potensial, sier Garfors.

Mer om
annonse