Til hovedinnhold

Disse brillene gjør deg til en proff lege

Hjelper utrente til å gjennomføre kompliserte inngrep.

Hva om du bare kunne ta på deg et par briller og bli en profesjonell lege? Dette er hensikten til CAMDASS – som gjør det mulig for utrente mennesker å foreta kompliserte inngrep på pasienter som tidligere var forbeholdt kompetente yrkesutøvere.

CAMDASS står for Computer Assisted Medical Diagnosis and Surgery System og er lagd spesielt med tanke på astronauter som befinner seg på fjerntliggende steder uten tilgang til leger.

Augmented reality

Ideen er å bidra med automatisert veiledning. CAMDASS går gjennom prosedyrer steg for steg med en bruker som egentlig er ukjent med medisinsk utstyr og erfaring. Brillene bruker såkalt augmented reality, som plasserer digitale elementer over det brukeren faktisk ser.

Kroppen til pasienten blir først registrert slik at systemet forstår hva som er hva. Det resulterende bildet inne i brillene korresponderer deretter med virkeligheten, slik at den digitale hjelpen kan fungere sømløst og smertefritt.

Testet ut i rommet

Systemet er utviklet av det europeiske romfartsbyrået ESA, og en prototype er blitt testet ombord på den internasjonale romstasjonen ISS. Testene har involvert undersøkelser med ultralyd.

Andre utrente brukere deltok i tester i Brüssel, hvor de gjennomførte avanserte inngrep på egenhånd, uten hjelp utenfra.

– På grunn av denne erfaringen er vi interessert i å videreutvikle systemet, sier Arnaud Runge, en av ingeniørene bak prosjektet. – Vi vil for eksempel minske vekten på brillene og gjøre dem mindre klumpete.

Toppen på isfjellet

Undersøkelser med ultralyd er bare toppen på isfjellet når det kommer til hva som er mulig med dette systemet. Med riktige utvidelser og modifikasjoner, kan CAMDASS muligens bli brukt innen kirurgi også.

Forskerne planlegger å foreta mer testing på avsidesliggende områder og i utviklingsland i tiden fremover.

(Kilde: ESA Technology)

annonse