Til hovedinnhold

Snart kan noen fjernstyre hjernen din

Forskere vil bruke lasere for å endre din oppførsel.

I fremtiden skal man kanskje kunne endre adferd, gi oversikt over sykdommer og medisinere uten bruk av piller og sprøyter ved hjelp av en teknikk som kalles optogenetikk. Dette er en metode som benytter seg av lys for å kontrollere celler i hjernen, og forskere jobber nå med å utvikle teknologien.

Per dags dato er optogenetikk blitt testet ut på mus, og er i skrivende stund trådløs. Samtidig benytter teknologien seg av lasere for å påvirke nevroner i hjernen, slik at dyrenes oppførsel kan kontrolleres utenfra.

Lysfølsomme celler

Ved hjelp av genforskning kan man designe celler som er responsive overfor lys fra for eksempel lasere eller LED, slik at man kan aktivere og deaktivere dem for å endre funksjon og adferd. Fordelen med å bruke lys er at lysets hastighet er temmelig høy, på samme måte som prosessene som forekommer inne i kroppen og cellene våre.

Nevroner i hjernen sender hverandre signaler ved hjelp av elektriske støt som varer i bare noen få millisekunder, og ved hjelp av lasere er det mulig å kontrollere eller forhindre slike beskjeder på et nøyaktig nivå.

Endrer adferd og følelser

Optogenetikk kan brukes til å få nevroner til å skape dopamin. Mus med hjernelasere fikk slike stimulier og oppførte seg deretter som om de hadde fått legemidler som skaper følelse av glede og velvære. Samme teknikk ble også brukt til å kontrollere våkenhet i mus med narkolepsi.

Forskere jobber ennå med å kartlegge hva slags eventuelle bieffekter en slik behandling har på forsøksdyrene, og det er ennå lang vei igjen før metoden kan prøves ut på mennesker.

Trådløs hjernerouter

Teknologien har likevel utviklet seg såpass at den nå er trådløs. Selskapet Kendall Research har funnet opp en trådløs optogenetisk enhet som bare veier tre gram, og som kan plugges inn i en musehjerne og deretter fungere som en trådløs ruter.

"Ruteren" mottar signaler fra en datamaskin og fører dem videre til laseren som dermed kontrollerer nevroner i hjernen. I tillegg til å kommunisere trådløst, mottar systemet også energi trådløst via superkondensatorer som avgir strøm ved behov.

(Kilde: MIT)

annonse