Til hovedinnhold

BodyWave lar deg kontrollere PC-en med tankene

Ny teknologi måler hjernebølger gjennom kroppen fremfor hodet.

Det ser ut til at teknologitrenden beveger seg mot at vi skal styre tradisjonelle innretninger som PC-en og TV-en med øynene eller med tankekraft i fremtiden. Nå har det dukket opp enda et fremskritt innen sistnevnte felt.

BodyWave er navnet på en enhet som måler hjernebølgeaktivitet gjennom kroppen fremfor via hodet. Den kommer i form av et armbånd som registrerer elektrisk aktivitet i armen og dermed måler virksomhet blant nervecellene i hjernen.

Armbåndet tar i bruk tre karbonsensorer som har direkte kontakt med huden på armen. Sensorene søker etter hjernebølgeaktivitet målt i betabølger, og sender deretter informasjonen trådløst til en mobil enhet eller PC.

Mange bruksområder

Sammen med det interaktive spillet Play Attention blir BodyWave brukt til å trene opp mentale evner, øke fokus og lære bort kontroll over stress i krevende situasjoner. Teknologien har allerede funnet bruksområder innen utdanning, idrett, industri og militæret, såvel som å forbedre livet til mennesker med funksjonshemninger som ADHD.

Videoen nedenfor gir en innføring i hva Play Attention går ut på:

Innen idrett kan for eksempel en fotballtrener analysere den fysiologiske informasjonen om spillerne mens de er på banen. Da vet man nøyaktig når fokus og konsentrasjon begynner å synke – og kan deretter bytte ut spillerne før den optimale innsatsen blir borte.

Bedre funksjon i hverdagen

Play Attention inneholder en rekke tankestyrte spill og simulasjoner som begynner med enkle scenarioer for å trene opp konsentrasjonsnivået. Et eksempel kan være å styre en fisk i havet, og hvis man begynner å miste konsentrasjonen, slutter spillet å fungere slik det skal. Scenarioene blir mer og mer kompliserte etter hvert.

Via progressiv trening er det ment at man skal kunne trene seg opp til å takle stress og distraksjoner ute i hverdagslivet på en bedre måte enn tidligere. Om teknologien bak BodyWave kan bli brukt innen vanlig spilling eller bytte ut den tradisjonelle fjernkontrollen gjenstår å se.

Pris og tilgjengelighet

BodyWave har en prislapp på svimlende 1795 dollar, eller nesten 11 000 kroner – noe som er vesentlig dyrere enn vanlige EEG-hodesett som måler hjerneaktivitet. Prisen vil synke etter hvert som teknologien eventuelt blir mer utbredt og videreutviklet.

Mer informasjon om BodyWave er å finne i videoen nedenfor:

(Kilde: Gizmag)

annonse