Til hovedinnhold

Roboten Larry spyr for vitenskapen

Kaster opp i kampen mot «virusenes Ferrari».

BBC / YouTube

På et laboratorium et sted i England driver en robot og kaster opp igjen og igjen. Larry er hans navn, og han ofrer seg i vitenskapens navn.

For å vite hvorfor Larry spyr, er det nødvendig å spole tilbake. British Health and Safety Laboratory, med professor Ian Goodfellow i spissen, forsker nemlig på det som kalles norovirus.

Disse eklingene, som Goodfellow kaller «virusenes Ferrari» på grunn av deres raske spredning, står bak en sykdom som forårsaker oppkast og lidelse spesielt i vinterhalvåret. Leger og forskere har heller ikke klart å finne en kur på over 40 år siden oppdagelsen. I USA får 21 millioner mennesker sykdommen årlig, men den er heldigvis ikke alvorlig. Symptomer og sykdom forsvinner etter bare noen dager, men vi skulle vel gjerne vært foruten elendigheten i utgangspunktet.

Vanskelig virus

Foreløpig har ikke forskere klart å dyrke viruset i kontrollerte omgivelser. Derfor må de studere hvordan viruset sprer seg på andre måter, og her kommer Larry inn i bildet.

Roboten er anatomisk korrekt i forhold til mennesker, og simulerer hvordan man kaster opp etter å ha blitt infisert av viruset. Det er ikke mye som skal til for å spre viruset til andre – færre enn 20 viruspartikler er alt som trengs for at du snart begynner å føle deg uggen.

Ved å utføre eksperimenter med spy-roboten, har forskerne også funnet ut at viruspartikler sprer seg hele 3 meter fra den som kaster opp. Derfor er det viktig å finne ut nøyaktig hvordan viruset foretar sin reise fra person til person.

Inntil videre fortsetter Larry å kaste opp under eksperimenter, og vi får håpe at det ikke er forgjeves.

Lær mer om forskningen og se Larry kaste opp i denne videoen på YouTube:

(Kilder: BBC, Popular Science)

annonse