Til hovedinnhold

Solcellelinser kan gi blinde synet tilbake

Og de trenger ingen ledninger.

Teknologiske fremskritt innen medisin og helse er noe av det hyggeligste vi kan skrive om, og denne gangen gjelder det en lysere fremtid for blinde og svaksynte.

Hos blinde er ofte fotoreseptorer i netthinnen skadet, slik at de ikke lenger klarer å omgjøre lys til elektriske impulser som i sin tur blir tolket som det vi ser av hjernen. Forskere har nå klart å lage utrolig små «solcellepaneler» som blir implantert på øyet, slik at blinde kan få tilbake synet uten å ta i bruk upraktiske og ubehagelige ledninger.

Dette er med andre ord en trådløs energikilde basert på solenergi, og den skal i teorien kunne vare evig.

WiFi-syn

Teknologien har blitt inspirert av blant andre selskapet Second Sight fra California. De lagde et lite kamera som oppdager visuell informasjon, og deretter sender det videre til et implantat ved hjelp av fotoreseptor-erstattende ledninger.

Ledningene var et åpenbart problem i denne løsningen, og derfor bestemte James Loudin fra Stanford-universitetet i California seg for å lage en trådløs utgave. Resultatet er små fotoelektriske linser – miniatyrversjoner av solcellepaneler.

Et videokamera kan bli festet på et brillepar, som deretter sender informasjonen videre til det fotoelektriske implantatet takket være infrarødt lys med lav energiforbruk. Deretter konverterer implantatet lyset til elektrisk aktivitet for å gi hjernen synsinformasjon.

Systemet skal ut i en klinisk prøveperiode nå, og forhåpentligvis vil det vise seg å være liv laga.

(Kilde: New Scientist)

annonse