Til hovedinnhold
NyhetTør du la roboten tukle med hjernen din?

Robot foretar hjernekirurgi

Hadde du turt å legge deg under kniven?

Istockphoto

Roboter tar over verden! Nå bidrar de til og med på å tukle med hjernen din, eller rettere sagt med assistert hjernekirurgi. Det er med andre ord godhjertet robotvirksomhet det er snakk om, og det er bra ettersom det dreier seg om hjernen – selveste kontrollsenteret vårt.

Det er selskapet Mazor Robotics som har utviklet den avanserte kirurgiroboten, og kunngjorde nylig at de første (vellykkede) operasjonene hadde blitt gjennomført.

– Stort potensial

Nevrokirurgene dr. In-Se Kim og professor Robert Schönmayr ved HSK-sykehuset i Wiesbaden i Tyskland var de som hadde æren av å gjennomføre den første robotguidede hjerneoperasjonen i verden. Sykehuset var også blant de første til å ta i bruk robotteknologi for operasjoner av ryggraden.

– Det er et stort potensial i å utnytte robotteknologi for operasjoner av hjerne og ryggrad. Pasientene våre er det beste beviset for den kliniske suksessen, sier dr. Kim i en pressemelding.

Økt trygghet

Roboten guidet hjernekirurgene gjennom inngrepene i hjernen til pasienter, og ifølge Mazor er roboten så stødig og nøyaktig at det gir pasienter økt trygghetsfølelse.

Bli vår fan på Facebook!

Når får vi se en utbredelse av denne hjerneroboten? Mazor har sendt inn søknad til europeiske og amerikanske reguleringsmyndigheter, og når roboten eventuelt kommer gjennom nåløyet, vil den bli tilbudt i en større Mazor-pakke fra og med 2013.

(Kilde: Mazor Robotics)

annonse