Til hovedinnhold

NetCom blir et "dataselskap"

Lanserer helt nye prisplaner og åpner straks for 4G på mobilen.

Istockphoto/Hocus-focus

Mobilselskapet NetCom har denne uken lansert en ny prisplan. Heretter vil de bare differensiere abonnementene på datamengde, mens fri bruk av ringeminutter, SMS og MMS er inkludert er inkludert uansett hva du velger.

De fire nye abonnementene heter alle "Smart", dog med forskjellig tilleggsnavn. NetCom-ledelsen virker sikker i sin sak på at grepene de nå gjør også er smarte, fordi andre aktører i økende grad legger press på det som tidligere har vært kjerneområdene deres.

– Blir det neste mobilselskapet Facebook, Google eller Microsoft? Det kan bli gratis å ringe og sende meldinger overalt, det er allerede gratis med iMessage. Men er dette en kjempetrussel eller er det en mulighet? Det her står alle telekomselskaper foran i dag: "Hva kommer de store til å gjøre?" Jeg velger å se dette som en mulighet til å bli et dataselskap, sa administrerende direktør August Baumann i TeliaSonera Norge under lanseringen av den nye prisplanen til NetCom.

Les også: NetCom forenkler mobilabonnementene (Amobil.no)

Slik er NetComs nye abonnementer.

NetCom blir et "dataselskap"

At NetCom nå velger å bake inn fri bruk av ringeminutter, SMS og MMS i alle abonnementene sine er et tydelig signal om at de først og fremst vil satse på datatrafikk heretter. Baumann selv antyder at han synes det er litt dristig å satse så tungt på data allerede nå, men at tidspunktet for å gjøre noe er nå:

– I dag investerer vi alle våre penger i data, samtidig som jeg ser at omsetningen hovedsaklig ligger på tale. Det går fort nå, og ketchup-effekten er formidabel. Vi tror det er nå endringen er, og at det er nå vi må gjøre det, sier NetCom-sjefen.

– Vi ser at mobildata vokser rett til himmelen, legger han til.

4G på mobil i juni

Telenor-kunder har allerede tilgang til 4G på på telefonen sin enkelte steder. Selv om NetCom var først til å åpne sitt 4G-nett har ikke de åpnet for det samme ennå. Ventetiden vil imidlertid snart være over for NetComs kunder:

– Vi kommer nå med 4G på telefon. Det kommer i juni. Noen vil da spørre umiddelbart om vi ikke er litt sent ute i forhold til Telenor, men jeg tror vi er helt riktig der "timing wise," helt der vi skal være, sier Baumann.

– Vi opprettholder våre mål om 90 prosents populasjonsdekning på 4G, 95 prosent på 3G. Sånn som det er nå er vi på cirka 48 prosent nå. Får vi denne berømmelige 800 MHz-frekvensen på plass, så klarer vi å snu dette ganske fort og komme opp i 65- i underkant av 70 prosent, lover Baumann.

NetCom-sjef August Baumann presenterte den nye prisplanen for pressen.Foto: Vegard Haugen, Mobilen.no

Tlbyr to års avbetaling

I forbindelse med de nye abonnementene har også NetCom foretatt en "vårrengjøring". Nå blir det for eksempel slutt på Trådløs Familie, fordi ringeminutter og SMS blir inkludert i samtlige pakker.

Videre slutter NetCom med den tradisjonelle bindingstiden, og innfører i stedet en ny ordning. Blant annet vil NetCom heretter bruke tilleggstjenesten Spotify Premium til å binde fast kundene sine. Her frister de med 500 MB ekstra hver måned til de av kundene som bestiller musikktjenesten til 99 kroner per måned i bytte mot ett års bindingstid.

– Det er bindingstid hvis du kjøper Spotify Premium, bekrefter Karl Fredrik Lund, leder for privatmarked i TeliaSonera Norge overfor Mobilen.no.

Så da får du egentlig de 500 megabytene som betaling for bindingstiden?

Leder for privatmarked i NetCom, Karl Fredrik Lund.Foto: Vegard Haugen, Mobilen.no

– Det er jo sånn. De aller fleste skjønner at hvis du skal få en rabatt, så må du gi noe igjen, men det stemmer det, svarer Lund.

De nye NetCom Smart-abonnementene er imidlertid uten binding i utgangspunktet. Mobilselskapet vil nå prøve å tydeliggjøre skillet mellom abonnement og kjøp av ny mobil med en ny, rentefri avbetalingsordning.

– Vi lanserer en ny lease-modell. Det er inntil 24 måneders lease, så du kan skille mobil og abonnement i mye større grad enn tidligere og få en lenger avbetalingstid på telefonen, forklarer Lund.

Forskjellen er, så vidt vi kan se, at du nå kan bruke to år på å nedbetale mobilen din i stedet for ett år, mens bindingstiden forblir på ett år. Lund pressiserer for øvrig at kundene ikke betaler renter på avbetalingen, og at det sånn sett ikke er et "lån" som krever konsesjon.

Les også: – Forlang like god ringepris som nye kunder

annonse