Til hovedinnhold

Denne kan gi bredbånd til alle

Vil gi
deg 20 Mbit/s, også der det verken er fiberkabler eller 4G. Hytteeierne får
kontantkort.

Tooway

Nå kan du få høyhastighets bredbånd selv om du bor utenfor rekkevidde for 4G, fiber eller koakskabler. Men det finnes begrensninger.

Nå lanserer Eutelsat satellittbredbånd i Norge via operatøren Tooway. Satellitten Ka-Sat dekker hele Norges landområder, og leverer bredbånd med en hastighet på 20 Mbit/s ned og 6 Mbit/s opp.

Ka-Sat er en såkalt High Throughput Satellite (HTS), den første i sitt slag i Europa. Den har en datakapasitet på 90 gigabit per sekund. Satelliten er geostasjonær, noe som vil si at den beveger seg i samme hastighet som jorda, så den dekker det samme området hele tiden.

Bare det dyreste abonnementet har fri bruk

Som med mobilt bredbånd betyr det at du ikke kan konsumere ubegrenset med data, med mindre du tegner det dyreste abonnementet. Som med mobilt bredbånd innebærer de andre abonnementene at hastigheten din blir skrudd ned til 256 Kbit/s når du har brukt opp kvota.

Abonnementene varierer fra Small til XL. Small er minimumspakka, med 2 Mbit/s ned og 2 Mbit/s opp, og en nedlastingsbegrensning på 2GB. De andre abonnementene har alle hastigheter på 20 Mbit/s ned og 6 Mbit/s opp. For 799 kroner får du fri bruk. 499kr per måned gir deg 10 GB per måned, 599 kr gir 20 GB og 699 kr gir 30 GB. Bindingstiden på abonnementene er 12 måneder.

Kunder med de tre dyreste abonnementene har fri bruk om natten mellom 2300 og 0700. Bruk i dette tidsrommet regnes ikke inn det totale forbruket.

I tillegg lanseres i disse dager et abonnement for hytteeiere basert på kontantkortmodellen. Der betaler man for startpakka og eventuell installasjon, for så å kjøpe datapakker som varer i tre måneder eller til de er brukt opp. Her er ikke prisene klare ennå, men Tooways norske distributør Direct Connect lover priser som kan konkurrere med mobilt bredbånd.

Artikkelen fortsetter under bildet

Ka-Sat går i bane ca. 30 000 km over jordoverflaten og veier ca. 75 kilo.

Direct Connect distribuerer løsningen i Norge. Selskapet har lang erfaring med å tilby bredbånd i norske utkantstrøk, og nå mener selskapet at de har komplettert porteføljen:

– Vi har allerede 150 kunder på dette produktet, og tilbakemeldingene er gode, sier daglig leder Jan-Tore Dannemark i Direct Connect.

Vurderer tiltak i områder med satellittskygge

Dannemark forteller også at det kan bli aktuelt å sette opp master og bruke VDSL til distribusjon av satellittbredbånd i områder som ligger i satellittskygge, som for eksempel dype dalfører.

Skal du installere satellittbredbånd trenger du en parabolantenne av den moderate sorten (77 cm) og et modem. Dette koster 2000 kroner fra Direct Connect. Installasjon koster 2000 kroner hvis man trenger tekniker, og 290 kroner hvis man velger å gjøre det selv. Ifølge Direct Connect velger ca. 50 prosent av kundene å gjøre installasjonsjobben selv. Du kan også velge å kjøre TV og IP-telefoni over samme parabolantenne.

Dannemark ser for seg at kundene er private husholdninger, hytteeiere og småbedrifter som i dag ikke har tilgang til annet enn ADSL eller mobilt bredbånd.

– Vi har bygget bredbånd via blant annet radiolink i 110 norske kommuner, og kjenner til den norske bredbåndsdekninga. Derfor tror vi dette produktet har stort potensial, sier Dannemark til Mobilen.no.

Satellittbredbånd har høyere forsinkelse enn kabelbasert bredbånd. Det gjør at enkelte tjenester, som onlinespill og IP-telefoni kan ha begrenset funksjonalitet. I likhet med mobilt bredbånd er satellittbredbånd en delt ressurs. Dette betyr at linja kan oppleves som tregere i perioder med mye trafikk. Ka-Sat-satellitten er delt opp i forskjellige spotter, som hver har dedikert båndbredde. Norge er dekket av fire av disse spottene (se kart under). Det betyr at vi ikke konkurrerer med hele Europa om den samme båndbredden, sier Tooways salgsdirektør Steve Petrie til Mobilen.no.

Slik ser dekningskartet ut for de fire sonene som dekker Norge. Ifølge Tooway er hele Lofoten dekket, selv om det ikke ser slik ut på kartet.Foto: Tooway/Direct Connect

Les mer: Er dekningskartene misvisende?

annonse