Ti gode ferietips til mobilen
Mye kan gå galt med mobiltelefonen når du reiser på ferie til utlandet. Derfor er det lurt å ta noen forhåndsregler både før du reiser og i selve ferien. Nedenfor finner du en liste med ti gode ferietips for bruk av mobilen din i utlandet.
1 – Ta backup av alt før du reiser
Skulle du være så uheldig å miste eller bli frastjålet mobilen din, kan det være vel så bittert å miste alle bildene, musikken eller kontaktene du har lagret på telefonen. På de fleste nye mobiler, har du mulighet til å ta en sikkerhetskopi av all informasjon på mobilen din ved å koble den til PC-en din med en USB-kabel og velge ”ta sikkerhetskopi” (eller noe lignende).
2 – Skru av mobilsvar
De fleste mobiloperatører, med unntak av Network Norway og One Call, tar seg betalt hver gang noen legger igjen beskjed på mobilsvareren din når du befinner deg i utlandet. Derfor anbefaler vi at du skrur av mobilsvar. Normalt gjøres dette ved å taste inn ##002# på mobilen.
3 – Ta med PIN og PUK
Det kan være lurt å skrive ned PIN-kode (hvis du ikke husker den), og PUK-kode på en huskelapp. Dersom du taster feil PIN-kode tre ganger, må du nemlig bruke PUK-koden for å få låst opp SIM-kortet ditt. Har du rotet bort lappen du fikk med disse kodene forrige gang du skiftet SIM-kort, kan du besøke en mobilforhandler som selger abonnementer fra din operatør, eller kontakte operatøren din direkte.
4 – Sjekk ringeprisene og velg rett mobilnett
Det kan koste deg dyrt å velge feil mobilnett i utlandet. Derfor bør du sjekke hvilke samarbeidspartnere din operatør har i det aktuelle landet, og velge det mobilnettet som gir deg lavest minuttpris. Priser for utlandet sjekker du på hjemmesidene til din operatør. Noen operatører har samme pris for alle land i Europa.
5 – Unngå unødvendig mobilsurfing
I likhet med ringeprisene er prisen på datatrafikk også adskillig høyere når du bruker abonnementet ditt i utlandet. Derfor bør du begrense mobilsurfingen din i ferien, så du slipper å få en gigantregning når du kommer hjem. Benytt heller trådløse soner der det er tilgjengelig. Det er for øvrig verdt å merke seg at WAP-sider krever mye mindre datatrafikk enn vanlige websider.
6 – Husk retningsnummer
Dersom du ikke har lagret mobilnumrene i adresseboka di med retningsnummer, kan det være en idé å gå kjapt igjennom lista og legge til +47 foran nummeret til de du tror du vil ringe eller sende melding til i Norge i løpet av ferien. Dersom du sender SMS fra utlandet uten retningsnummer til Norge, vil ikke meldingen nå fram.
7 – Send SMS og MMS
I mange tilfeller kan det lønne seg å sende en tekstmelding i stedet for å ringe. Dette gjelder først og fremst hvis du befinner deg i land som ligger utenfor Europa, men har du bare en kort beskjed er SMS ideelt. Det kan også være rimelige, om kanskje ikke like hyggelig, å sende en bildemelding, eller MMS, i stedet for et tradisjonelt postkort.
8 – Husk strømadapter til laderen
Det kan også være en idé å kjøpe en strømadapter som passer i stikkontakten i det landet du skal til, slik at du får ladet mobiltelefonen din. Hvis du ikke har en strømadapter fra før, kan disse ofte kjøpes på flyplasser.
9 – Ta med minnekort
Har du kjøpt deg en kameramobil som du ønsker å utnytte til det fulle i ferien, kan det være lurt å kjøpe et minnekort med stor lagringskapasitet (minst 1GB), slik at du kan ta masse bilder og videosnutter. Hvis du har en musikkspiller på mobilen, vil du med et stort minnekort ha plass til flere hundre sanger i god kvalitet.
10 – Vis mobilvett
Mange nordmenn drasser rundt på en kostbar mobiltelefon og behandler den som om den var vann-, støv- og sandsikker, noe som er en dårlig kombinasjon hvis du har planer om å bruke den i strandkanten. Blir du frastjålet mobilen din er det veldig viktig å sperre abonnementet så fort som mulig ved å kontakte operatøren din. Da unngår du at tyven ringer på din bekostning.
I mange engelskspråklige land har det blitt vanlig at man lagrer en kontakt i adresseboka på mobilen under navnet ICE, eller In Case of Emergency, med telefonnummer til din nærmeste pårørende. Dersom du havner i en ulykke kan dermed ambulansepersonell eller andre raskt komme i kontakt med noen som kjenner deg.
God sommer!