Til hovedinnhold

Billigere SMS i Europa

EU Kommisjonen har sett seg lei av at teleselskapene tar stive priser for meldingstjenester og bruk av MMS over europeiske grenser. Nå vil de innføre en maksgrense for hva selskapene kan ta seg betalt.
Prisfall på 70 prosent
Ifølge New York Times kan prisene, om forslaget blir vedtatt, falle så mye som 70 prosent. I dag ligger gjennomsnittsprisen for en SMS-melding mellom europeiske land på 0.29 euro, 2.33 norske kroner. Det nye forslaget mener det burde settes en makspris på 0.11 - 0.15 euro, 0.88 - 1.2 norske kroner. EU Kommisjonens medlemmer håper en slik maksgrense vil komme godt med for den jevne forbruker som er på reise i Europa.
- Som ved talekommunikasjon er de fleste medlemmene av Europaparlamentet enige om at det trengs en regulering av SMS-kommunikasjonen. Det er en enorm prisforskjell på SMS-tjenester innen Europa og de høye prisene som mange forbrukere betaler har rett og slett ikke grunnlag sett i forhold til kostnadene, sier de østerrikske medlemmet i Europaparlamentet, Paul Rübig, ifølge New York Times.


Mange får sjokk etter ferien når mobilregningen for utenlandsbruken kommer.
Nordmenn må være oppmerksomme
Også her i Norge har det blitt reagert på høye priser for bruk av mobil i utlandet. Senest i går sendte Post- og teletilsynet ut en advarsel om stive priser for forbrukere som vil bruke mobilens internettfunksjon og SMS-tjenester i utlandet i sommer. Prisene varierer enormt ettersom hvilken tjenestetilbyder norske kunder tar i bruk. En Onecall-kunde vil for eksempel måtte betale 56 kr per MB hvis han bruker Hi3G sitt mobilnett, mens han må betale hele 137 kr per MB for å bruke nettet til TDC. For NetCom-kunder varierer prisene for datatrafikk i Danmark fra 20 til 75 kr per MB, melder tilsynet.
- Som PTs eksempler viser, er det grunn til å være varsom når man bruker mobiltelefonen til datanedlasting i utlandet. Prisene ligger langt over den prisen man betaler hjemme, og kan variere sterkt avhengig av hvilket mobilnett man er tilkoplet, sier informasjonsdirektør Elisabeth Aarsæther i PT. For å unngå overraskende stor mobilregning etter utenlandsturen, oppfordrer vi mobilbrukere til å sjekke hvilke priser som gjelder for datatrafikk hos sin mobiltilbyder før man reiser, sier informasjonsdirektør Elisabeth Aarsæther i Post- og teletilsynet, ifølge meldingen.
Om du reiser i år er det derfor all grunn til å være oppmerksom. En eventuell regulering av europeiske telepriser vil ikke legges frem før til høsten 2008 ifølge tilsynet. Deretter vil det nok ta tid før forslaget blir ferdig behandlet og trer i kraft.

Mer om
annonse