Til hovedinnhold

Unngå skyhøy minuttpris i sommer

Vi har sett nærmere på noen populære reisemål for å vise at du kan spare mye penger på å velge riktig mobilnett i utlandet denne sommeren. Tidligere har vi skrevet om svindyr mobilsurfing i ferien, mens vi denne gangen fokuserer på ringepriser og SMS.
Skal du på utenlandsferie bør du derfor sjekke hvilket mobilnett det lønner seg å bruke med ditt norske abonnement.

På jakt etter det billigste abonnementet? Sjekk Ringepriser og se hvor mye du kan spare.

Roaming’ round the world

Din norske operatør har forskjellige avtaler med de utenlandske mobilselskapene, noe som gjør at prisene kan variere kraftig i forhold til hvilket mobilnett du bruker. Prisen på roaming, som det kalles når du låner mobilnettet til en annen operatør, kan i verste fall bety at du må betale dobbelt så mye for samtaler hjem til Norge dersom du velger feil mobilnett.

Roamingprisene i Norden har blitt senket den siste tiden, men det kan likevel bli kostbart hvis du bruker mobilen mye. For roaming i Europa og resten av verden har det blitt vanligere at operatørene tar seg betalt per påbegynte minutt eller hvert femtende sekund, i stedet for hvert sekund. Det betyr at selv om minuttprisene har gått ned som følge av EU-regulering, risikerer du å ende opp med å betale mer totalt enn tidligere. Som oftest tar operatørene også et gebyr for hver samtale du mottar, så det kan være lurt å ikke svare alle som prøver å ringe deg.

Vi anbefaler uansett på at du sjekker priser for bruk av mobil i utlandet med din operatør før du reiser.

Billigere i Sverige

De aller fleste norske operatørene har senket prisen på samtale og SMS i nabolandene i nord den siste tiden. I Sverige ligger ringeprisene stort sett mellom 3,50-4,00 kroner per minutt både til Norge og lokalt i Sverige. Har du Network Norway som operatør kan du ringe for under tre kroner per minutt, mens Tele 2 opererer med samme pris i Sverige som i Norge.

Har du bare en kort beskjed til noen der hjemme, kan det være rimeligere å sende en tekstmelding. Med unntak av Tele 2 som har lik pris som i Norge, koster det fra 2,50- til 3,99 kroner å sende SMS.

Jevn pris i Nederland

Alle de norske operatørene har omtrent lik pris på roaming i Nederland uansett mobilnett. Har du One Call eller Tele 2 som operatør vil det imidlertid lønne seg å velge mobilnettet til Orange.

Network Norway kommer aller best ut av de norske operatørene totalt sett når det gjelder roamingpriser i Nederland.

MTU svindyre i Tyrkia

Den relativt ferske mobiloperatøren MTU satser tydeligvis ikke på imponere nordmenn som har feriehus i Antalya. Du må nemlig betale nærmere 18 kroner per minutt for å ringe hjem til Norge og over en tier per minutt for å motta en samtale. Det er nesten dobbelt så dyrt som de fleste andre operatørene vi har med i oversikten.

Telenor har den laveste minuttprisen på 6,99 kroner for samtaler til Norge. One Call er rimeligst på mottak av samtaler, og har du et Tele 2-abonnement kan du sende SMS for to kroner.

Små forskjeller i Portugal

Prisen på roaming i Portugal er nesten identisk med de Nederlandske prisene, men det er verdt å merke seg at du som Tele 2- eller One Call-kunde kan sende rimeligere SMS via mobilnettet til TMN.

Totalt sett har Network Norway de billigste ringeprisene i Portugal.

Ikke ring hjem fra Bali

Et hett sommertips hvis du skal på ferie til Bali eller Indonesia for øvrig: ikke bruk mobilen til å ringe hjem familie og venner. Det koster nemlig over 20 kroner per minutt med foretrukket indonesisk mobilnett blant de fleste norske operatørene, og den prisen gjelder kun på kveldstid. På dagtid må du betale svimlende 36,44 per minutt som One Call-kunde.

Mobiloperatøren Lebara har den rimeligste minuttprisen på 17,45 kroner som gjelder uansett tid på døgnet.

Viktig å velge rett nett i Brasil

Hvis du skal til Brasil i sommer er det spesielt viktig å velge riktig mobilnett. For Telenor-kunder er prisforskjellen fra billigste til dyreste mobilnett på over ti kroner per minutt. Som Tele 2-kunde betaler du dobbel pris hvis du velger nettet til NII i stedet for et av de andre.

Chess-kunder må for all del ikke bruke nettet til Nextel, da dette koster 37,59 per minutt i stedet for 14,71 hos Claro.

Ingen grunn til bekymring i Tyskland

Tyskland er unntaket når det gjelder det å sjekke hvilket mobilnett du bør bruke i utlandet. Det har nemlig ingenting å si hvilket nett du velger, ettersom prisene er mer eller mindre like.

Det eneste som varierer er prisen på SMS, men her er det i verste fall snakk om noen få tiøringer.

”Twice the price” med feil nett i USA

Skal du til USA i sommer lønner det seg å sjekke hvilket mobilnett du bør bruke med ditt norske abonnement. Prisforskjellene på roaming er enorme fra det billigste til det dyreste mobilnettet. Har du One Call som operatør bør du styre unna AT&T-nettet hvor du må betale 29,33 kroner per minutt, og heller velge T-Mobiles mobilnett til en minuttpris på 11,21 kroner.

Det er også noen kroner å spare på minuttprisen dersom du har en annen operatør.

Små operatører rimeligst i Egypt

De relativt små operatørene Network Norway, One Call og Lebara kommer klart best ut av de norske operatørene med roamingpriser på rundt ti kroner per minutt i Egypt. Telenor, Netcom, Tele 2 og Chess tar seg nesten dobbelt så godt betalt, mens MTU er dyrest og krever over 30 kroner per minutt for samtaler til Norge.

Det er betydelige prisforskjeller ved bruk av de egyptiske mobilnettene for de fleste norske mobiloperatørene.

Sjekk din operatør her: Telenor, Netcom, Tele 2, Chess, One Call, MTU, Talkmore, Network Norway, Lebara

På jakt etter det billigste abonnementet? Sjekk Ringepriser.

 

Mer om
annonse