Operatørenes hete ferietips
Hver sommer settes det fokus på utenlandspriser, fordi det fortsatt er svindyrt å bruke mobilen i de aller fleste land utenfor Norges grenser. I Norden ser det nå hakket bedre ut, men du bør fortsatt begrense mobilbruken din for å ikke ende opp med en høy mobilregning etter ferien. I Europa har det blitt marginalt billigere å bruke mobilen, men EU-kommisjonens prisregulering som trer i kraft 1. Juli, 2009 får ingen betydning for norske operatører – og dermed heller ikke for deg – før tidligst i oktober måneder senere, på grunn av at Norge ikke er med i EU, men i EØS.
Vi har spurt utvalgte operatører om hva de vil råde sine kunder til å gjøre for å kunne bruke mobilen ansvarlig på utenlandsferien i sommer.
Nye vilkår fra EU
Som sagt, ønsker EU-kommisjonen for telekommunikasjon å regulere prisnivået for såkalt roaming (både samtaler, SMS og datatrafikk) – altså at du bruker et annet utenlandsk mobilnett. Noen operatører er positive til reguleringen, mens andre ønsker størst mulig grad av selvregulering. Neste regulering trer i kraft i juli, men kun for land som er medlem av EU.
- Reguleringen vil etter hvert også gjelde for Norge, men dette må gjennom en formell behandling på myndighetsnivå, sider vi ikke er medlem av EU. Post- og teletilsynet melder at en slik implementering normalt vil skje i løpet av tre til seks måneder, sier informasjonssjef Anders Krokan i Telenor til Mobilen.no.
- Telenor har valgt å ha operatøruavhengige priser i utlandet, slik at kundene alltid har full forutsigbarhet vedrørende prising - samt for å gjøre det enklere for kunden. De behøver da ikke å tenke på hvilken operatør de benytter når de gjester en operatørs nett i utlandet. Vi vurderer imidlertid hele tiden prisingen og prismodellene. For eksempel har vi innført egen makspris på mobilt bredbånd i Skandinavia ved bruk av Telenors nett i Sverige og Danmark, sier han videre.
(Artikkelen fortsettes.)
NetCom: - nei til EU-regulering
Dersom EU ikke hadde blandet seg inn, måtte operatørene selv bli enige om avtaler seg imellom for roamingpriser. Det ville på sikt ført til større konkurranse og lavere priser, tror NetCom.
- NetCom ønsker seg helt klart et marked som er i stand til selvregulering. Men at prisene går ned i Europa er samtidig første prioritet, med eller uten myndighetsinnblanding. Selv om EU har regulert både kostnader og kundepriser, har NetCom redusert ringeprisene i Norden slik at disse er lavere enn det som EU har regulert, sier kommunikasjonsrådgiver Ingrid Kristensen i NetCom til Mobilen.no.
- Når det gjelder dataprisene har NetCom også redusert disse uavhengig av reguleringen. De nye prisene er gjeldene fra og med 15. juni og omfatter alle operatører i Europa - tidligere gjaldt disse kun ca halvparten av operatørene. Det vil si at det er lik pris (kr 30 per MB) uavhengig av hvilket land man befinner seg i og hvilken operatør man roamer hos. I tillegg har vi lavere priser på data hos TeliaSonera-operatørene i Norden og Baltikum (kr 20 per MB), legger hun til.
LES OGSÅ: Unngå prissjokk i ferien
One Call positive til regulering
Som en mindre aktør, ser One Call positivt på at EU regulerer prisene. Hvis ikke, ville de sannsynligvis ikke hatt noen særlig påvirkningskraft på store utenlandske operatører.
- Som en liten aktør, i europeisk sammenheng, har vi liten påvirkning på roamingprisregimet. Vi setter i så måte pris på at EU regulerer dette til noe som kan minne om et fornuftig nivå, sier markedsdirektør Thomas Sandaker i One Call til Mobilen.no.
- Generelt så er det dessverre fortsatt ganske dyrt å bruke mobilen i utlandet. Så lenge man holder seg innefor EU er det forholdsvis greit, med unntak av datatrafikk. Her må man passe på. Vær obs på hvilken operatør du velger, og et godt tips er å sjekke våre nettsider for å finne billigste operatør før du drar. Her kan det være store forskjeller, sier Sandaker.
(Artikkelen fortsettes.)
Ferietips til norske mobilbrukere
Network Norway, som i størst grad har bedriftsabonnenter, hevder at de ikke tar betalt for mottak av samtaler til Personsvar i utlandet, slik en rekke andre norske operatører gjør. Det kan nemlig være lurt å skru av mobilsvar mens du er på utenlandsferie – dersom din operatør tar seg betalt for at andre legger igjen på svareren din.
- Det er ingen grunn til å frykte sommeren og store kostnader ved bruk av Personsvar når man er i utlandet. Vi leverer denne tjenesten gratis, men ettersom det ikke gjelder alle mobiloperatører oppfordrer jeg den enkelte mobilabonnent til å undersøke med sin leverandør i god tid før ferie, sier samfunnskontakt Tom Guldberg i Network Norway i en pressemelding.
- Som One Call kunde kan man motta meldinger på mobilsvarer uten at det koster noe, men det koster allikevel å lytte til mottatte meldinger. Det kan være smart å bruke SMS for å sende sine feriehilsener fremfor lange dyre samtaler, sier Sandaker i One Call.
Setter ned prisene 1.juli
Guldberg i Network Norway kan dessuten fortelle at de kommer til å sette ned sine utenlandspriser sammen med EU-landene.
- Vi lanserer som første norske operatør EU-priser den 1.juli. Dette vil gjelde hele Europa, med unntak av Spania, som ikke vil være klar til dette tidspunktet, sier Guldberg til Mobilen.no.
- Vi mener roamingprisene i Europa har vært hinsides og støtter EUs prisinitiativ velkommen. Det finnes ingen fornuftige argumenter til å opprettholde et prisregime som er så forbrukerfiendtlig som dagens roamingpriser faktisk er, legger han til.
Lik pris på dataroaming fra NetCom
Som kjent er det først og fremst datatrafikken som kan føre til at du får en sjokkregning når du kommer hjem fra ferien. Med NetCom får du i alle fall én pris å forholde deg til (30 kr. per MB) når du eventuelt skal sjekke de siste nyhetene fra Norge på mobilen (bruk i så fall WAP-sider!).
- I år er det jo enklere å orientere seg, da vi har lik pris på roaming i hele Europa. Vi har dessuten lagt datapriser til i prisinformasjons-SMS-en som sendes til alle våre kunder når de ankommer et nytt land, sier NetComs kommunikasjonsrådgiver.
- Men som tidligere må hver enkelt passe på egen bruk, og passe på hvor mye data man faktisk forbruker i utlandet, advarer Kristensen.
- Et spesielt råd til kundene med mobile bredbåndsabonnement og iConnect (iPhone) er at inklusiv bruk kun gjelder i Norge, og at det gjelder spesielle datapriser i utlandet, avslutter hun.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
Trådløse soner
Også Telenor fokuserer på dyr datatrafikk når vi spør om ferietips til mobilbrukerne.
- Vær oppmerksom på at det kan være dyrt å bruke datatjenester med mobil eller PC. Sjekk om det er trådløse soner der du er. Telenor tilbyr trådløse soner på 38 000 steder i utlandet gjennom samarbeidspartnerne Cloud og WeRoam, en rekke steder i verden, sier Krokan i Telenor.
Gode råd er gratis
Når det gjelder mobilbruk i utlandet er det en del småting du bør tenke over. Vi har listet opp fem gode tips i denne artikkelen, men vi har flere på lager. Som nevnt, tar de fleste norske operatører seg betalt for at noen legger igjen beskjed på svareren din. Dette gjøres som regel ved å taste ##002# på telefonen din.
Et annet tips kan være dersom du skal ut på en lang flytur, og har planer om å bruke mobilen din til å spille spill eller spille av musikk, bør du sjekke i forkant at ditt flyselskap tillater bruk av mobil i flymodus (dersom du har dette på din telefon) – av erfaring vet jeg at blant andre Spanair ikke tillater dette på sine flygninger. Det kan nemlig bli en kjedelig flytur hvis all din ”in-flight entertainment” er på mobilen, og denne ikke kan brukes om bord i flyet.