Til hovedinnhold

Rett på nett i utenlandsferien

Grunnene til å ta med seg laptopen kan være mange. Noen ønsker å holde en viss form for kontakt med omverdenen, lese hjemlige nyheter, bestille videre flybilletter, sjekke mailen, avlaste minnekortet til kameraet eller rett og slett ha en jukebox i sene og feststemte nattetimer.
Hoteller og cafeer
Som vi skrev i vår sak om gratis trådløse nett i Norges-ferien, tilbyr flere og flere hoteller og cafeer gratis trådløse nett også i utlandet, og det begynner i økende grad å bli en del av servicen man tilbyr. Selv om vi i Nord-Europa og USA ligger langt fremme i utviklingen når det gjelder å gjøre de trådløse løsningene gratis, følger store deler av verden hakk i hæl. Asia kommer med stormskritt og mange blir stort overrasket over hvor små og avsidesliggende steder som plutselig tilbyr høyhastighetsnett uten at det koster deg en krone.
I storbyer over hele verden skal det godt gjøres å ikke finne nett, og en rekke byer i alle verdensdeler lager egne guider over hvor du kan finne nett, og om det er gratis eller ikke. Et tips er selvsagt å sjekke med hotellet ditt i forkant om det finnes trådløse tilbud, eller om de hotellansatte kan komme med tips om muligheter i lokalområdet.
Ikke bruk mobilen
Med mindre du har enormt mye penger, har mobilregning betalt av jobben og en sjef som godkjenner gigantiske telefonregninger, bør du styre unna mobilen for å få laptopen på nett. Dette burde kun være en kriseløsning ettersom det helt sikkert finnes bedre og billigere alternativer hvis du er på et noenlunde bebodd område, og er du helt utenfor allfarvei kan det fort bli veldig dyrt.
Sjekk med mobiloperatøren din angående priser på datatrafikk på ditt aktuelle reisemål før du reiser. Eller enda bedre og enklere, vår søsterside Mobilen.no har laget en utfyllende, omfattende og oversiktlig artikkel om prisene for mobilsurfing i utlandet


Å surfe fra mobilen kan fort bli dyrt i utlandet.
Kaffe, burger og internett
Det er mange forskjellige internasjonale og nasjonale kjeder som tilbyr gratis trådløst internett. Mest utbredt blant disse med et gjennomført tilbud, er nok den amerikanske kaffekjeden Starbucks, som stort sett har forbausende gode linjer de fleste steder. En iskaffe mens man surfer er jo heller ikke å forakte, og Starbucks åpner stadig nye butikker i et økende antall land.
McDonalds er litt mer uforutsigbare rundt omkring i verden. I noen land har de full dekning i alle restauranter med gratis løsning, mens i andre land er det begrenset til utvalgte serveringssteder. England har nå nylig blant annet fått gratis trådløst nett i alle restauranter i hele landet. Også restaurantkjedene Hard Rock Café og T.G.I. Fridays ruller ut gratis trådløse nettverk i sine restauranter i høyt tempo, og selv om ikke alle serveringsstedene har fått alt opp og gå, er sjansene store for at du er heldig.
Betaling eller reklame
Det finnes en rekke alternativer til de løsningene man vanligvis tenker på når man leter etter nett. I Norge har Telenor sitt "Trådløse soner", og dette har de videreført internasjonalt. Riktignok i samarbeid med selskapet WeRoam så her må du betale for det du surfer. Bonusen er at du får tilgang til nett på flere tusen steder over hele verden.
Reklamefinansiert surfing er kanskje ikke noe som høres attraktivt ut her hjemme, men på ferie kan man leve med det, så lenge man kommer seg online. Firmaet Free-hotspot.com har over 3.000 trådløse soner over hele kloden, til og med i Norge. Ulempen er som sagt at du må se korte reklamesnutter mens du bruker nettet, men vil du virkelig på nett er dette en liten pris å betale.

Sjekk wi-fi-guider på nett før du drar hjemmefra.

Gode guider
Ved siden av guidene over trådløse nett som turistinformasjonene en rekke steder publiserer, finnes det mange søketjenester på nett som tar for seg hele verden. Disse er ikke alltid helt oppdatert, men definitivt en av de beste er Jiwire, som gir en oppdatert og omfattende søkbar tjeneste over gratis nettverk i hele verden. Det finnes også andre gode alternativer som Wigle og Wi-fi Freespot som gir deg god oversikt.
Husk å sjekke disse før du reiser ettersom det er vanskelig å sjekke nettsider når du faktisk er på jakt etter nett. De forskjellige tjenestene dekker ulike områder bedre enn andre, så det kan være verdt å lete litt rundt.
Vær forsiktig
Skal du bare laste opp litt feriebilder til bloggen din for å gjøre venner grønne av misunnelse, lese litt mail eller andre uskyldige gjøremål, trenger du egentlig ikke bekymre deg veldig mye. Har imidlertid feriekassa gått tom og du må bruke nettbanken for å overføre fra sparekontoen din bør du tenke deg om et par ganger. Du bør ikke benytte deg av et nett du ikke stoler 100 prosent på, og det er ikke alltid like lett å finne på tur.

Mer om
annonse