Til hovedinnhold

Her styrer han roboten med tankekraft

En robot i Frankrike kontrolleres av hjernen til en student i Israel.

Skjermdump: YouTube, Chaîne de sebdruon

Forskere har for første gang benyttet fMRI-skanning av et menneske for å styre bevegelsene til en robot. Dette betyr at en person klarte å kontrollere en liten robot i Frankrike fra en hjerneskanner i Israel!

Teknologi fra filmer som Avatar og Surrogates, hvor et menneske kontrollerer en avatar eller surrogat over lange avstander, er med andre ord i ferd med å bli virkelighet.

For å få et menneske til å kontrollere en robot ved hjelp av tankekraft, utviklet forskningsteamet programvare som klarer å tolke data fra fMRI-skanninger. Dette er avbildninger av hjerneaktivitet som viser hvilke deler av hjernen som er forbundet med spesifikke handlinger vi foretar oss.

Etter hvert klarte de å finne ut hvordan de skulle håndtere alle dataene og gjenkjenne når deltakeren tenkte på å gå, å snu og andre enkle bevegelser.

Imponerende resultater

Deretter var det på tide å sende dataene over Internett til et teknologisk institutt i Frankrike, hvor de ble brukt til å kontrollere en liten robot. Resultatene var imponerende.

Systemet gjorde deltakeren, som var plassert i en israelsk hjerneskanneboks, i stand til å kontrollere roboten med tankene – nesten i sanntid. Et kamera på roboten gjorde at han kunne se hva den så, og når han tenkte på å bevege seg fremover, begynte roboten å gå.

Til hjelp for pasienter

Det er fremdeles litt forsinkelse, ettersom skanneren må oppdage hjerneaktiviteten, før programvaren oversetter og deretter overfører informasjonen til roboten.

Eksperimentet er likevel vellykket, og deltakeren som kontrollerte roboten med tankene, studenten Tirosh Shapira, forteller at han fikk en slags kroppslig følelse av å styre roboten.

Blant de uttalte målene til forskerne bak dette prosjektet er å hjelpe pasienter som er hindret fra å gå utendørs og lignende til å oppleve verden gjennom en surrogatkropp. Det neste steget til forskerne er å bytte ut den lille roboten med en større og mer livaktig androide.

Bli vår fan på Facebook!

(Kilde: IEEE Spectrum)

Sjekk ut demonstrasjonen av det Avatar-lignende opplegget på YouTube:

annonse