Til hovedinnhold

Orker du å se hele denne videoen?

Da får du forklart hvorfor Internett har ødelagt konsentrasjonen vår.

Gjør Internett oss dumme? Dette var spørsmålet Nicholas Carr stilte seg selv da han skrev boken «The Shallows: What the Internet is Doing to Our Brains» i 2011, og ble en av finalistene i for en Pulitzer-pris.

Boken handler rett og slett om hvordan Internett kan være farlig for oss ved å rett og slett gi oss for mye informasjon, og ikke lar oss gå i dybden på enkeltemner.

Ettersom det sikkert ikke er så mange av dere som har lest boken, har gutta bak Epipheo.tv laget en kort videosnutt, som forklarer ideene til Carr.

Korttidsminne versus langtidsminne

I boken sin problematiserer Carr den store mangfoldigheten som eksisterer på nettet. På bare sekunder kan du gå fra å se en morsom video til du søker opp relevante innlegg på Wikipedia til du tvitrer om din nye oppdagelse.

Hjernen blir ifølge Carr konstant bombardert av små ideer og impulser som aldri kommer seg forbi korttidsminnet. Hjernen får rett og slett ikke nok tid til å tenke på alt som kommer inn.

— Høyere læring kommer først etter at informasjonen har kommet til langtidsminnet, forteller Carr.

Laget for å forstyrre

Problemet i hverdagen er imidlertid at alle nettsider, tjenester og innhold på Internett er så distraherende for oss, at vi ikke klarer å la være å bli oppslukt:

— Internett er en fantastisk samling av informasjon i form av videoer, bilder, ord og tekst. Det er derfor vi omringer oss av det, men det gjør også at vi blir konstant forstyrret, uansett hvor vi er og hva vi gjør, beskriver Carr.

Ta deg tid

Carrs oppfordring til deg er dermed ganske enkel: Ta deg et par pauser fra nettet, ta deg tid til å tenke og fundere på ting, og la hjernen din få roe seg ned litt.

Klarte du for eksempel å lese hele denne artikkelen uten å titte på mobilen eller en annen nettside? Klarer du å se hele videoen under uten å multi-taske? Prøv, og gi hjernen litt hvile.

Hjernen er et spennende enigma: Sjekk jenta som sprenger en vannmelon med bare tankene »

(Kilde: Epipheo.tv via Comon.dk)

Les også
Denne videoen kan fortelle deg IQ-en din
Les også
Hjernen din kan hackes med billig headset
Les også
Dropp dataen og bli dement
Les også
Her styrer han roboten med tankekraft
Les også
Nå hacker de hjernen til Stephen Hawking
annonse