Til hovedinnhold

Her slukker de flammene med lyd

DARPA demonstrerer lydig våpen i kampen mot brann.

DARPA

Blir dette det nye verktøyet til brannmenn verden over? Det amerikanske forsvarsdepartementets forskningsbyrå DARPA har nemlig utviklet et system som gjør lydbølger i stand til å slukke flammer.

På videoen i bunnen av denne saken kan du se at flammer blir kvalt av et par høyttalere som står på hver sin side. Hvordan får DARPA til dette?

I forsøket blir bensinflammene kontrollert ved hjelp av lydfrekvenser og en økning eller demping av det akustiske området. En økning av dette området øker også lufthastigheten, slik at flammens lag der forbrenningen foregår tynnes ut. Deretter blir det enklere å slukke flammen.

En annen faktor er at lydbølgene forstyrret den flytende overflaten der flammene har sitt utspring. Dette fører til mer fordamping av det brennbare stoffet, vider ut flammen og senker temperaturen. Resultatet blir at forbrenningen stanser.

Brann i cockpiten!

DARPA begynte på sitt «Instant Fire Suppression»-program i 2008 etter en brann ombord på hangarskipet USS George Washington. Systemet er designet for å slukke branner på små og lukkede områder, som nettopp på en båt eller på et fly. Her er det livsviktig å få rask kontroll over ilden.

Det er også planer om å overføre denne teknologien til en større skala, slik at det én dag kan bli mulig å slukke boligbranner ved hjelp av lydbølger.

I mellomtiden sikter altså DARPA mot å lansere teknologien til bruk i mindre skala.

Bli vår fan på Facebook!

(Kilde: DARPA)

Sjekk ut det uvanlige brannslukningssystemet på YouTube:

annonse