Til hovedinnhold

Denne roboten gjør det du ikke tør

En skikkelig tøffing på labben.

DigInfo TV

Det å jobbe på et forskningslaboratorium kan være et helsefarlig yrke, og da må robotene steppe inn og ta på seg oppgaven. Møt Mahoro: Han ser kanskje ut som en morder, men han er snill som et lam og utfører jobben sin med høy presisjon.

Mahoro er en robot med «generelt virkeområde». Han utfører arbeid på laboratoriet som tidligere måtte gjennomføres manuelt av skjelvende menneskehender.

Roboten kan veie opp medisiner og dyrke bakterier mye raskere og mer nøyaktig enn mennesker, og kan dessuten utsettes for kliniske tester og situasjoner som ville ha tatt knekken på enhver person.

Dette kan for eksempel være testing av influensavaksiner ved hjelp av virus, noe roboten ikke har noe imot. Det samme gjelder testing med radioaktivt materiale. Roboten er like fornøyd.

Allsidig robot

I dyp konsentrasjon...Foto: DigInfo TV

Mahoro er konstruert på en slik omgjengelig måte at han lett kan trenes opp og brukes til forskjellige oppgaver. Vanligvis er høyt spesialiserte roboter ubrukelige utenfor akkurat sitt felt, men ikke Mahoro.

Roboten benytter seg av de samme verktøyene som mennesker og har lignende anatomi, og er derfor nesten like allsidig som oss når det gjelder arbeidsoppgaver. Armene har dessuten sju ledd, mens «vanlige» roboter har bare seks.

Da de sammenlignet Mahoros arbeid med menneskelige veteraner på laboratoriet, viste resultatet at roboten var både mer presis og mer effektiv. Han gjorde et bedre arbeid på halvparten av tiden.

Lett å trene

Tidligere har det vært et mareritt å lære opp en robot med så mange ledd som Mahoro, men dette er det nå heldigvis slutt på takket være trening i virtuelle rom på en datamaskin.

Forskerne 3D-skanner bare inn verktøyene de vil at roboten skal bruke, så får han øve seg litt i virtuelle omgivelser, før han er like god i det virkelige liv.

Mahoro er allerede i salg og blir brukt av farmasøytiske selskaper og universiteter. Selskapet bak roboten vil nå jobbe videre med å øke sikkerheten til roboten, slik at den også kan jobbe sammen med mennesker.

Bli vår fan på Facebook!

(Kilde: DigInfo TV)

Se en vanlig dag på jobben for Mahoro på YouTube:

annonse