Til hovedinnhold

Gjør denne androiden deg komfortabel?

Robot etterligner ansiktsuttrykk for å gjøre avstanden mellom menneske og maskin mindre.

FACE Team

Alt tyder på at roboter vil fylle en stadig større del av livene våre i framtiden. Mens vi kommer godt overens med roboter som ser tydelig kunstige ut, blir vi ukomfortable når menneskelignende androider dukker opp.

Dette fenomenet kalles uncanny valley, og går ut på at vi syns det er ekkelt med androider som befinner seg et sted mellom tydelig robot og tydelig menneske. De ser ut som mennesker, men likevel ikke helt.

Noen italienske forskere fra FACE Team har forsøkt å gjøre noe med dette problemet, og presenterte nylig sitt påfunn i Roma.

Basert på konas ansikt

Androiden viser ulike ansiktsuttrykk.Foto: FACE Team

De har nemlig skapt et system som gjør androider i stand til å utøve realistiske ansiktsuttrykk, som sinne, redsel og glede. Opplegget kalles «Hybrid Engine for Facial Expressions Synthesis» (HEFES), og er en motor for å animere ansikter.

Den kvinneaktige androiden kalles FACE og er modellert etter kona til en av forskerne. Et menneskeansikt består av en hel haug med muskler som gjør oss i stand til å vise mange ulike ansiktsuttrykk.

For å gjøre FACE i stand til å etterligne dette, plasserte forskerne 32 motorer på hodeskallen og overkroppen til roboten. Dermed kan den manipulere polymerhuden på samme måte som oss.

Anatomisk kart

Å installere noen motorer på et robothode er ikke nok for å skape et realistisk uttrykk. For å lage virkelighetsnære ansiktsbevegelser, benyttet italienerne seg av informasjon fra det såkalte Facial Action Coding System (FACS), som er et «kart» over hvilke muskler som inngår i hvilke uttrykk.

HEFES-motoren tar dermed i bruk denne informasjonen for å gi de ulike motorene nøyaktig beskjed om når de skal virke. Dette sørger videre for glidende overganger mellom mer eller mindre realistiske ansiktsuttrykk.

Forskerteamet vurderte deretter hvor virkelighetstro androiden var ved å spørre fem autistiske og 15 ikke-autistiske barn om å identifisere ulike ansiktsuttrykk, først gjennomført av FACE og etterpå av en psykolog. Begge gruppene var i stand til å gjenkjenne glede, sinne og sorg, mens færre klarte å identifisere frykt, avsky og overraskelse.

Bli vår fan på Facebook!

(Kilder: New Scientist)

Blir du mer komfortabel med en slik robot? Se og døm selv etter videoen nedenfor:

annonse