Til hovedinnhold

Snart kan du styre en robot med hjernen

Blir en gavepakke til funksjonshemmede og militæret.

DigInfo TV

Det er mulig å kontrollere roboter ved hjelp av det du tenker, og utviklingen går stadig framover. Franske og japanske forskere har slått sammen kreftene for å videreutvikle nettopp framtidens avatar-robot, og det foreløpige resultatet kan du se i videoen nederst i saken.

Ideen er at du skal kunne kontrollere en robot kun ved hjelp av tankekraft, altså aktivitet hos hjernebølgene dine. Dermed kan funksjonshemmede mennesker se fram til en lys framtid, der de kan instruere en robot til å hente drikke eller hjelpe til med andre gjøremål. Militæret vil også ha interesse av et system hvor en robot kan styres fra lange avstander, omtrent som med en drone i dagens krigføring.

Fremdeles et stykke igjen

Det konkrete systemet krever at en bruker eller pasient konsentrerer seg om et symbol på en dataskjerm, som for eksempel blinkende piler. En elektrodehatt leser av aktiviteten i hjernen, som deretter blir tolket av en prosessor. Dette blir igjen overført til handlinger i roboten.

Med nåværende teknologi kan roboten bare utføre ferdigprogrammerte oppgaver, som å gå til høyre eller venstre. Den kunstige intelligensen gjør den imidlertid i stand til å gjenkjenne objekter, slik at den kan plukke dem opp – alt etter hva pasienten stirrer hardt nok på.

Vi er altså ikke helt i filmene Avatars eller Surrogates verden riktig ennå, der brukere sømløst og uten problemer kan kontrollere roboter eller kunstige kropper til å utføre svært avanserte oppgaver. Men det ser ut som vi er på vei.

Få mer informasjon og se den tankekontrollerte roboten i aksjon på YouTube:

(Kilde: DigInfo TV)

annonse