Hjernen din kan hackes med billig headset

Snart er passord og minibank-koder ikke lenger trygge i hodet ditt.

Tror du at de mørke hemmelighetene dine aldri kommer ut så lenge du ikke snakker om dem eller skriver dem ned? Ikke nå lenger.

Forskere fra USA, England og Sveits har demonstrert at man kan "hacke" en persons hjerne for å finne fram til deres bankkort-kode og andre opplysninger, skriver TechCrunch og Daily Mail.

Bruker 2000 kroners headset

Emotivs headset kan bestilles over nettet for 299 dollar.Foto: Emotiv

Utrolig nok har de brukt et vanlig kommersielt produkt for å få til dette. Emotivs neuroheadset koster fra under 2000 kroner. Hodesettet har flere sensorer som registrerer elektriske impulser i hjernen. Tankevirksomheten omdannes til styresignaler som sendes trådløst til en PC.

Vanligvis brukes utstyret til håndfri spilling, men nå har forskerne oppdaget at det også kan brukes til en enkel form for tankelesning.

Avslørt av hjernen

En gruppe forsøkspersoner ble plassert foran dataskjermer og vist bilder av banker, personer og pin-koder. Hver gang personene så et motiv de gjenkjente, kunne forskerne måle et såkalt P300-signal fra hjernen. Navnet viser til at signalet blir utløst omkring 300 millisekunder etter hendelsen.

For eksempel utløste et bilde av Barack Obama et gjenkjennelsessignal fra alle testpersonene.

Dermed behøvde ikke forskerne å spørre om deltakerne kjente igjen personer eller bygninger på skjermen. Hjernene deres hadde allerede avslørt dem.

Enda mer skummelt er det at bank-koder og passord kanskje også kan avsløres ved hjelp av denne metoden. Ved å vise bilder av sifrene fra 0 til 9 prøvde forskerne å avsløre første nummer i pin-kodene til deltakerne. Selv om riktig tall ble avslørt i bare 40 % av tilfellene, viser dette at en videreutviklet av utgave av teknologien kan bli svært pålitelig i framtiden.

Kan misbrukes

Tanken er at metoden skal brukes i politiavhør, dersom den mistenkte nekter å svare ærlig på spørsmål.

Men det er ikke usannsynlig at teknologien kan og vil misbrukes. Dersom tankestyrings-enheter som Emotivs headset blir vanlige i folks hjem, frykter forskerne at kriminelle kan "kapre" disse enhetene over nettet. Et snedig datavirus kan lure passord, minibank-koder og annen privat informasjon ut av intetanende ofre foran skjermen.

Les også: Nå hacker de hjernen til Stephen Hawking

(Kilder: ComON, TechCrunch, Daily Mail)

Les også
Orker du å se hele denne videoen?
Les også
Dette hodesettet gir deg støt for å forbedre spillingen din
Les også
Denne jakka snakker via Facebook
Les også
Forskere skaper kunstige minner
Les også
Dropp dataen og bli dement
Les også
Snart kan legen overvåke om du tar pillene dine
Les også
Bli smartere med denne magiske elektrohatten
Les også
Her styrer han roboten med tankekraft
Les også
Nå hacker de hjernen til Stephen Hawking
annonse