Til hovedinnhold

AMD har demonstrert sin GTX 1080-«killer»

Flere detaljer om selskapets Vega-baserte grafikkort har også lekket.

AMD

Mange ble nok skuffet da AMD i sommer bekreftet at de ikke ville utfordre Nvidias herredømme i entusiastsegmentet før til neste år. Nå nærmer imidlertid dette «neste år» seg med stormskritt, og detaljer om Pascal-arkitekturens rival, «Vega», har den siste tiden fått skikkelig fart på seg.

Vega er AMDs kodenavn for grafikkarkitekturen myntet på å ta opp kampen med Nvidias Pascal-baserte GTX 1070- og GTX 1080-grafikkort, som i et halvt år har fått regjere alene på toppen av både pris- og ytelseslister.

«RX 490»-ytelse avslørt?

Videocards.com meldte først om at det som kunne være enhetssignaturen og resultatene til et Vega-basert «RX 490» hadde lekket gjennom ytelsestestprogrammet til Ashes of the Singularity. Målingene fra kortet viste jevnt over at dette i så fall matchet GTX 1080 på ytelse.

I går, da AMD holdt sin Ryzen-lansering, ble samtidig et Ryzen-basert system med et Vega-basert grafikkort demonstrert.

AMD kan være på vei tilbake for fullt:
Deres «Ryzen» skal slå Intels ekstrembrikker »

Her dukket den samme enhetssignaturen opp igjen, noe som kan bekrefte at resultatene fra Ashes of the Singularity er ekte. At enhetssignaturen tilhører akkurat RX 490 (om dette blir navnet) er usikkert, men svært trolig.

Uansett betyr dette at AMD har et fungerende ikke-annonsert Vega-basert grafikkort som både nærmer seg lansering og som presterer nært opp til, eller bedre enn, et GTX 1080 fra Nvidia.

8GB HBM2-minne på plass

Dette bildet viser et Vega-basert grafikkort, trolig RX 490, med 8GB HBM2-minne. Bildet er tatt under AMDs Ryzen-annonsering.
PCGH

Videre lekket det på samme måte ut bilder fra gårsdagens Ryzen-annonsering med informasjon som ikke var ment å gjøres kjent før i januar.

Disse viser noen av spesifikasjonene til det nevnte og angivelige RX 490-kortet. Blant annet at det kommer med 8 GB minne. Fra tidligere er det kjent at Vega-baserte grafikkort vil få minne av HBM2-typen.

HBM2 skal ifølge produsenten SK Hynix være inntil dobbelt så raskt og by på inntil dobbelt så høy båndbredde som første generasjon HBM. Produsenten hevder videre at HBM2 skal trekke 8 prosent mindre energi enn HBM, som igjen krever hele 48 prosent mindre energi enn GDDR5.

Vi gleder oss til januar og krysser fingerne for at AMD avslører mer om Vega under sin pressekonferanse på CES-messen i Las Vegas som går av stabelen den 4. i måneden. Om RX 490 virkelig viser seg å kunne gi Nvidias toppkort kamp om ytelsestronen vil vi forbrukere ganske sikkert se mer aggressiv prising fremover.

Vi har oppdatert vår grafikkanbefaling:
Finn det beste grafikkortet for ditt oppsett og din lommebok »

(Kilder: Videocardz 1, Videocardz 2)

annonse