Til hovedinnhold

AMDs nye entusiastkort kan bli mangelvare

Det meldes om under 20 000 eksemplarer de første månedene.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det er knyttet store forventninger til «Vega RX»-serien, AMDs nye grafikkort i entusiastsegmentet. Vega RX er ventet på markedet i sommer, men til nettstedet TweakTown hevder nå industrikilder at AMD vil ha svært få kort å dele med omverdenen ved lansering.

Faktisk skal utsendelsen av Vega RX-baserte kort kunne ligge på under 16 000 eksemplarer totalt de første månedene etter lansering. Den lave produksjonen skal først og fremst skyldes problemer med produksjonen av HBM2-minne, som AMD utstyrer de nye grafikkbrikkene med.

Det er på det tørre at HBM2-minne er en ettertraktet vare, og vi er spente på hva den nye minneteknologien vil bety for tilgjengelighet, men også pris på Vega RX kortene. Særlig ettersom konkurrenten Nvidia enn så lenge har hatt stor suksess med sine GTX 1080-og sterkere Pascal-baserte grafikkort, som alle benytter den rimeligere GDDR5X-minneteknologien.

Dersom AMD skulle treffe ytelses-«jackpot» med Vega RX vil ikke dette gjøre mye for å dempe Nvidias dominans innen entusiastsegmentet om selskapet ikke samtidig kan møte etterspørselen.

«Svakeste» Vega RX på nivå med GTX 1070

Etter at AMD først lettet noe på sløret rundt ytelsen til Vega RX-kortene har nye rykter nå fått spalteplass på ulike nettsteder, som TechPowerUp. Her vises det blant annet til en benchmark-score fra et grafikkort med samme enhets-ID som AMD tidigere har vist frem i Vega RX-serien og hvor kortet legger seg ytelsesmessig omtrent 1400 3DMark-poeng foran R9 Fury X, men et par hundre poeng bak Nvidias GTX 1070.

Med til historien hører dog med at det er snakk om en svært lavt klokket versjon av kortet, med kun 1200 MHz kjernefrekvens, som dessuten skal være det svakeste i Vega RX-serien – som ventes å bestå av flere kort. Det er ventet at butikkversjonene av Vega RX-kortene vil ha mye høyere klokkefrekvenser enn modellen som nå figurerer i de foreløpige ytelseslekkasjene.

Vega RX-bilde lekket

Et uidentifisert Vega R-kort.
Chiphell

For halvannen måned siden lakk de første bildene av Vega RX ut på nettet, noe som tyder på at AMD er godt i rute med tanke på en snarlig lansering.

Chiphell

De Vega-baserte kortene i RX Vega-familien skal erstatte de mer enn halvannet år gamle Fiji-baserte kortene i R9 Fury-serien. Dermed ligger alt til rette for at Nvidia endelig ser konkurranse i entusiastklassen hvor de siden sommeren i fjor har dominert med sine Pascal-baserte GTX 1080 og GTX 1070-kort.

Fra tidligere vet vi som nevnt at de Vega-baserte grafikkortene vil komme med 8GB HBM2-minne. HBM2 skal ifølge produsenten SK Hynix være inntil dobbelt så raskt og by på inntil dobbelt så høy båndbredde som første generasjon HBM-minne benyttet i blant annet R9 Fury-serien.

Videre ryktes det at Vega RX baseres på GCN-erstatteren NCU (Next-Generation Compute Unit) med 4096 streamprosessorer og at en 2048-bits minnebuss gir en båndbredde på 512 GB/s.

Snart mer informasjon

AMD har allerede kalt inn til en status-presentasjon 16. mai, hvor Vega RX kan stå på menyen. Samtidig nærmer vi oss det store datasirkuset Computex, og vi ville bli overrasket dersom AMD lar sjansen til å lansere serien på messen – som går av stabelen 30 mai i Taipei – passere.

Det var på fjorårets Computex-messe AMD lanserte det Polaris-baserte RX 480, et mellomklassekort som for øvrig akkurat har fått en «oppfriskning» i form av RX 580.

RX 580 er godt posisjonert:
Vi forstår likevel ikke hvorfor AMD måtte lansere noe nytt »

(Kilder: TweakTown, TechPowerUp)

annonse