Til hovedinnhold
NyhetAMD Radeon RX-serien

Her holder han AMDs nye stjerne

AMD RX 480 lanseres snart til en veldig hyggelig pris.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Tek.no/ Taipei: AMD, selskapet som i dag leverer grafikk til samtlige spillkonsoller på markedet, holdt i natt norsk tid sin Computex-pressekonferanse. Her avduket de det som kan ha sikret at selskapet forblir en viktig aktør i PC-markedet i årene som kommer.

Det var nemlig en selvsikker sjef for AMDs Radeon-divisjon, Raja Koduri, som entret scenen for å starte ballet:

– Det vi skal vise dere i dag vil forstyrre PC-markedet, fortalte han før han løftet selskapets nye håp, det Polaris-baserte grafikkortet RX 480 inn i lyset.

(Se flere bilder av kortet nederst i saken)

AMD RX 480

Det er mye vi ikke vet om AMDs RX 480, ennå, men noen spesifikasjoner har vi.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

AMD RX 480 legger seg, som ventet, i det såkalte mellomsjiktet hva gjelder regnekraft. Dermed vil det ikke utfordre Nvidias nye GTX 1000-serie på ytelse. Men, dette gjorde Koduri et poeng ut av der han viste til at det tross alt er svært få som handler seg et så dyrt grafikkort som et visst annet grafikkselskap akkurat har lansert.

Det som gjelder, mener Koduri, er at flest mulig får god nok ytelse til en rimelig pris. Med «god nok ytelse» siktet han her til god nok ytelse til å kunne nyte alt VR-briller som Oculus Rift og HTC Vive har å by på, For, som han selv har uttalt ved tidligere anledning:

– VR blir noe alle vil ha før det blir noe alle har råd til.

Nå hevder Koduri at hans eget utsagn er gjort til skamme. Med RX 480 skal selskapet nemlig gjøre nettopp VR-opplevelser tilgjengelig for den store majoriten.

– Vi skal demokratisere VR, annonserte han fra scenen, med en tydelig referanse til hvordan Henry Ford en gang gjorde det samme for bilen.

Og, til prisen på 200 dollar, eller omkring 2000 norske kroner, kan det jo godt være de lykkes med det. Bare ytelsen faktisk er god nok, da.

Kan matche forrige generasjons entusiastkort

Spesifikasjonesmessig lokker RX 480 med en ytelse på «over 5 TFLOPS» samt 4 eller 8 gigabyte GDDR5-minne.

Til sammenligning har Nvidias GTX 980 en ytelse på 5 TFLOPS, mens GTX 1070 og GTX 1080 har en ytelse på henholdsvis 6,5 og 9 TFLOPS.

Mot AMDs egne grafikkort burde nye RX 480 stille omtrent på linje med R9 390 fra forrige generasjon, med sine 5,1 TFLOP.

2x RX 480 i CF skal visstnok slå Nvidias GTX 1080 i Ashes of the Singularity.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Kjerne- og minnefrekvens er ikke kjent ennå, men vi vet allerede at dette blir en strømgjerrig kort, med en oppgitt TDP på 150 watt.

R9 380 har til sammenligning en oppgitt TDP på 190 watt, mens R9 390 har en oppgitt TDP på 275 watt. Om ytelsen til RX 480 skulle vise seg å matche den til R9 390 kan AMD virkelig ha gjort en solid jobb med å få has på de til tider løpske strømslukene sine.

2x RX 480 i CF skal visstnok slå Nvidias ene GTX 1080 i DirectX 12-tittelen Ashes of the Singularity, og det uten å bruke mer en halvparten av all sin tilgjengelige kraft engang. Nevnte spill er imidlertid noe kontroversielt når det benyttes til å belyse ytelsesforskjeller mellom de to grafikkleirene, så vi venter med spenning på et testeksemplar for å kjøre det gjennom de nyoppussede testrutinene våre. Først da kan vi si om AMDs RX 480 virkelig gir valuta for pengene.

På spørsmål om ikke fler-GPU-oppsett hører fortiden til, blant annet med skaleringsproblemene som ennå ikke er helt løst, svarer Koduri at skalering og arbeidsfordeling mellom kortene vil fungere mye bedre med DirectX 12 og Vulcan, som altså er fremtidens grafikkbiblioteker.

I tillegg til at overgangen til 14-nanometers FinFET-prosess har gjort det mulig å øke ytelsen, har AMD også gjort flere optimaliseringer for å hente ut enda flere krefter.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

– Svært energieffektivt

Koduri hevder RX 480 er det mest energieffektive grafikkortet AMD noen sinne har laget. En stor del av dette skyldes overgangen til 14-nanometers FinFET-prosess, hvor altså grafikkjernen er krympet fra 28 nanometer i forrige generasjon. Dette lar AMD presse flere transistorer inn på samme areal som tidligere, samtidig som det kreves mindre strøm for å operere dem.

Imidlertid har AMD også utstyrt sin RX-serie med en rekke nye teknologier for å løfte ytelsen ytterligere. På nåværende tidspunkt er det usikkert om ytelsesforskjellen AMD viser til er basert på «normal» PC-spilling, eller under VR-bruk.

God støtte for høyoppløst innhold

RX 480 har maskinvareakselerert støtte for HVEC-kodeken bygget inn. Dette lar deg spille av 4K-materiale på pc-en din med god flyt og uten at maskinen trenger å overanstrenge seg. 4K-materialet kan du overføre enten via den ene HDMI 2.0-porten, eller en av de tre Display Port 1.4-portenen kortet har fått på plass.

I tillegg støtter RX-serien HDR, en teknologi som gjør det mulig å vise langt mer dynamiske bilder – med for eksempel både mørke og lyse detaljer – på skjermen samtidig.

DisplayPort 1.4 lar deg spille med opptil 120 Hz på en 4K-monitor med HDR aktivert, eller med inntil 240 Hz ved 1440p-oppløsning.

AMD RX 480 vil ifølge AMD bli å finne i handelen allerede 29. juni. Da til 200 dollar (eller omtrent 2000 kroner) for det vi regner med er 4 GB referanseutgaven av kortet. Om tredjepartskort blir tilgjengelig på samme dato, eller hvor mye referanseutgaven med 8 GB minne vil koste, fikk vi ingen informasjon om.

Fikk du med deg testen vår av Nvidias GTX 1080?
GTX 1080 takler 60 FPS i 4K-oppløsning »

annonse