Til hovedinnhold

Slik skal AMD utfordre Nvidia

Veien fram til 2019 er avslørt.

Ryktene rundt Nvidias kommende Pascal-baserte grafikkort har formelig strømmet inn den siste tiden. Hovedrivalen AMD har imidlertid også litt av hvert på gang i nær fremtid. I tillegg til mer informasjon om deres kommende Polaris-baserte grafikkort har selskapet nå nemlig lagt på bordet sin strategi for å utfordre de grønne og snike et Radeon-kort inn i maskinen din i fremtiden.

Polaris = Radeon 400-serien

Om vi kikker på AMDs veikart er det mest interessante det som ligger nærmest i tid, nemlig Polaris-arkitekturen som ventes i løpet av sommeren.

I dag har AMD to serier grafikkort. Radeon 300- og Radeon Fury. Med Polaris ser det ut til at AMD enten kan komme til å slå sammen disse seriene og basere dem på brikker fra henholdsvis Polaris 10 (entusiast/mellomklasse) og Polaris 11 (budsjett).

Eller, mer trolig ettersom selskapet nylig dro duken av det nye Fiji-baserte Radeon Pro Duo, kan det også bety at Fury-serien ikke vil få noen nye medlemmer på en stund og bare vil sameksistere med Polaris 10 og Polaris 11.

AMD vil lansere sin Polaris-arkitektur i år, deretter kommer «Vega» og «Navi» i 2017 og 2018.

Ettersom Polaris 10 har fått større plass i veikartet kan det tenkes at arkitekturen vil benyttes i flere grafikkort enn i dag, for eksempel Radeon R9 480 og R9 490-serien. Polaris 11 kan dermed bli å finne i den nedre mellomklassen/budsjettklassen, i R7 400-serien.

Vi vet allerede at Polaris 10 og 11 vil være basert på 14-nanometersteknologi og være opptil 2,5 ganger mer energieffektive enn dagens AMD-grafikkort i Radeon 300-serien.

Alle grafikkort som baseres på Polaris-arkitekturen vil by på HDMI 2.0a – som gir støtte for 4K-oppløsning i opptil 60 bilder i sekundet, – DisplayPort 1.3 og støtte for maskinvareakselerert H.265 (HEVC)-avspilling av 4K-materiale.

HBM1-minnet tar ikke bare mindre plass enn GDDR5-minne, det sitter også mye tettere på selve GPU-kjernen.

Det er ukjent om AMD vil utstyre noen av de Polaris-baserte Radeon 400-kortene med det nye og raskere GDDR5X-minnet, slik det ryktes Nvidia vil gjøre for enkelte av grafikkortene i sin GTX 1000-serie, eller om de holder seg til dagens GDDR5-minne.

Møt Vega og Navi

Etter Polaris er det «Vegas» tur til å skinne til neste år. Der vi ikke virker å få se snurten av det lynraske HBM-minnet AMD utstyrte sin Radeon R9 Fury og Radeon Pro Duo med under Polaris' regjeringstid, vil etterfølgeren være klar i 2017. HBM2 vil da få sitt store gjennombrudd, noe som både vil gjøre AMDs grafikkort raskere, mer energieffektive og kanskje også langt mindre, fysisk sett.

HMB-minne tar nemlig langt mindre plass på kretskortet og bidrar til at grafikkortet kan utformes langt smartere enn i dag. Det er ikke minst AMDs R9 Nano et godt eksempel på.

Vega-arkitekturens avløser, «Navi», skal ifølge AMD være klar om snaue to år – altså i 2018. Navi vil blant annet by på det selskapet bare refererer til som «NextGen Memory», eller neste generasjons minne. Hvorvidt AMD allerede har begynt å tenke på HBM3 eller sikter til noe helt annet er ukjent.

Polaris, på 14 nanometer, skal yte 2,5 ganger bedre per watt enn dagens 28-nanometers grafikkort fra AMD.

Har posisjonert seg for krig

AMD har gjort mye riktig det siste året. Først ved å satse på den åpne FreeSync-standarden for silkemykt og rivefritt bilde i spill, (selv over HDMI). Deretter ved å satse langt hardere på driveroptimalisering samt lansere Radeon Settings.

Om nå bare deres kommende Polaris-baserte GPU-er får forbedret energieffektivitet mot Nvidias Pascal-brikker enn hva som har vært tilfelle ved de aller seneste generasjoner grafikkort kan sommeren og senhøsten bli svært spennende. Kanskje vil du og jeg velge litt annerledes fremover enn vi har gjort i det siste?

Radeon Settings har blitt en liten favoritt her i gården:
Og som AMD Radeon-eier får du det »

(Kilde: Videocardz)

annonse