AMDs nyeste slår ekstrembrikke fra Intel

Er Ryzen virkelig raskere, kaldere og billigere?

Intel har vært i førersetet for entusiastprosessorer i en årrekke, mens AMDs løsninger har vært anstendige valg for den budsjettorienterte gameren eller kontorarbeideren. Men med AMDs nye toppserie kan vi sette en skarp strek over den påstanden. En ikke navngitt utgave gir nemlig en av Intels mest aktuelle ekstremprosessorer dask i en ytelsesduell.

Bedre enn Intel med lavere varmeutvikling

Ryzen-navnet ble akkurat avslørt, og nå får vi også en smakebit på det som kommer i form av en ytelsessammenlikning mot en av Intels toppbrikker. Tallene ser umiddelbart imponerende ut, selv om den konkrete AMD-brikken det er snakk om hverken er navngitt eller offisielt lansert ennå.

Intels slugger i kampen er «Broadwell-E» Core i7-6900K, og er det råeste selskapet leverer til en fornuftig ikke totalt spinnvill pris. Neste hakk på Intel-stigen har 10 prosessorkjerner og en prislapp på drøye 17 000 kroner. Selv gamingentusiaster går nok sjelden fullt så høyt opp.

Intel Core i7-6900K har åtte prosessorkjerner og et TDP-tall på 140 watt, mens AMD-brikken som er brukt også har åtte kjerner, men en TDP på bare 95 watt. AMDs variant er raskere på flere områder, og det altså med et langt mer beskjedent behov både for strøm og kjøling enn Intels entusiastbrikke.

AMDs brikke kjørte uten boost

En annen fordel her er at AMDs Ryzen-brikke kjører uten at boost-muligheter påskrudd, mens Intels brikke kunne gå fra sin standardhastighet på 3,2 GHz opp til 3,7 GHz. AMD kjører en stegvis lansering av de nye produktene sine, og har visstnok mer å fortelle om hvordan Ryzens topphastighet på 3,4 GHz kan øke i løpet av første kvartal neste år.

Testene er kjørt av AMD selv under et nylig lanseringsarrangement, og i videokoding med Handbrake slår AMD-brikken Intels variant med fem sekunder på transkoding av samme videofil. Totaltiden lå på rundt ett minutt for begge to.

Også i 3D-applikasjonen Blender hadde AMDs variant høyere ytelse enn Intels, og begge deler ble testet uten at skjermkort eller annen hokus pokus var involvert i jobben. Her var det de åtte prosessorkjernene fra Intel og AMD som måtte gjøre arbeidet.

Oppdateringer på vei også fra Intel

Eksakt hva ytelsesforskjellen utgjør i praksis må vi fortsatt vente en stund på. Det er mange detaljer som gjenstår for Ryzen-serien, og kanskje aller mest interessant er det hvordan den gjør seg i et faktisk bruksoppsett.

I tillegg må det nevnes at Intel ventes å ha nyheter rundt sin Kaby Lake-serie i januar. Her kommer blant annet en etterfølger til dagens i7-6700K og i5-6600K.

Core i7-6900K ble lansert senere enn disse, og er basert på Broadwell-E-plattformen, som neppe får noen etterfølger før neste høst.

Det virker lite sannsynlig at AMD får lov til å kuppe ytelsestronen sånn helt uten videre. Men det som er helt sikkert er at det er første gang på lang tid at det foregår et reelt kappløp mellom de to aktørene helt i toppen. Som vanlig skal man ikke se bort fra at AMDs variant også tar sikte på å vinne i pris.

Les alt vi (foreløpig) vet om nylanserte AMD Ryzen i denne saken »

Les også
AMD Ryzen slippes 2. mars
Les også
Dette skal være prisene på Ryzen-prosessorene
Les også
Du må ha Windows 10 for å utnytte AMDs Ryzen-prosessorer
Les også
AMD bekrefter lanseringsvinduer for Ryzen og Vega
Les også
AMDs «Ryzen» snuste på 5 GHz på luft – med én kjerne
annonse