Til hovedinnhold

RX Vega vises frem på Computex

Nå nærmer det seg: Sjefsutvikleren barberer seg ikke før kortet er lansert.

AMD

De siste månedene har vi fått stadige drypp med informasjon om AMDs nye Vega-arkitektur, som vil ligge til grunn for selskapets entusiastgrafikkort i «Radeon RX Vega»-familien.

Nå er det endelig bekreftet av Raja Koduri, som leder AMDs Radeon Technology Group, at selskapet definitivt vil vise frem sin RX Vega-serie 31. mai.

Dette er dagen AMD-toppsjef Lisa Su – og etter all sannsynlighet Koduri selv – går på scenen i forbindelse med den varslede Computex-pressekonferansen som Tek.no også vil være til stede på. Dette er for øvrig samme pressekonferranse hvor AMD for et år siden lanserte sin Polaris-arkitektur med RX 400-serien i spissen.

Vega for spillere

I forbindelse med en kvartalspresentasjon for investorer annonserte AMD for et par dager siden «Radeon Vega Frontier Edition». Dette kortet er basert på den nye Vega-arkitekturen, men myntet på profesjonell bruk fremfor spill. På samme måte som Nvidias nye og råsterke Tesla V100-regnekort.

Dette viser at AMD er i rute med selve arkitekturen og 31. mai skal vi altså få mer informasjon om RX Vega for nettopp spill, og nærmere bestemt det som antas å være grafikkorttrioen som skal ta opp kampen mot erkerivalen Nvidias entusiastmodeller.

For, som vi skrev så sent som mandag denne uken skal det være snakk om tre RX Vega-kort: RX Vega Core, RX Vega Eclipse og RX Vega Nova. RX Vega Nova blir altså toppmodellen og vil konkurrere mot Nvidias GTX 1080 Ti.

– Barberer meg ikke før Vega er lansert

En glattbarbert Raja Koduri viser frem det Polaris-baserte RX480 under fjorårets Computex-messe. Snart går han igjen på scenen for å gi flere detaljer om grafikkortene i RX Vega-serien.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Uten å avsløre for mange detaljer svarte Koduri torsdag denne uken på flere spørsmål under en utspørring på nettjenesten Reddit.

Den kanskje mest interessante uttalelsen var at Koduri lovet å ikke barbere seg før RX Vega er lansert. Ettersom fyren som regel er å se glattbarbert lover dette godt for de som har spekulert i ytterligere forsinkelser for spill-Vega.

Ellers ble det klart at RX Vega ikke vil bli tilgjengelig i butikk samme uke som annonseringen. Koduri understrekte at han var fullt klar over at mange venter på RX Vega, men forklarte et kravstort nettsamfunn at de jobber hardt for å levere «et grafikkort en vil være stolt av å eie». Han viste videre til at det er svært komplisert å lage et produkt med flere milliarder transistorer og utvikle en ny fremtidsrettet arkitektur. På minnefronten kunne han melde om stadige fremskritt for HMB2-minne, minnetypen AMD vil dra nytte av i stedet for GDDR5X, som Nvidia sverger til i sin GTX-serie.

HBM2 er så langt kun annonsert å brukes i superregnekort som Nvidias Tesla V100 og AMDs egen Vega Frontier Edition, men for første gang skal altså AMD gi oss HBM2 i et produkt som er innenfor rekkevidden (økonomisk, red.anm) til en forbruker.

– Det er ikke som om du kan løpe ned på hjørnet å kjøpe HBM2-minne. Den gode nyheten er likevel at flere produsenter nå tilbyr denne minnetypen, noe som ikke var tilfelle med første generasjon HBM, forteller Koduri, og sikter til da selskapet lanserte sin R9 Fury-serie for to år siden.

Koduri holdt også døren åpen for at vi kan få se RX Vega-modeller med hele 16 GB HBM2-minne, og med mulighet for skikkelig overklokking. Ikke minst pekte han på muligheten for å se svært kompakte og høytpresterende RX Vega-kort. Sistnevnte som en konsekvens av hvordan HBM2-minne kan stables svært nær grafikkjernen, noe som sparer plass på kretskortet.

Koduri avslørte at selskapets profesjonelle Vega Frontier Edition godt kan benyttes til spill, men understreket at RX Vega-serien for spillmarkedet vil få en rekke optimaliseringer, både ytelsesmessig og ikke minst kostnadsmessig, for å gjøres mer attraktiv. «Enkelte versjoner av RX Vega vil faktisk bli raskere enn (den langt dyrere) Frontier-versjonen», avslørte han.

Vi gleder oss til AMD letter på sløret 31. mai, og inntil vi får detaljene på bordet får vi bare håpe selskapet har kontroll på produksjon og etterspørsel:

RX Vega kan bli mangelvare:
Det meldes om under 20 000 eksemplarer de første månedene »

(Kilde: Videocardz, Reddit)

annonse