Til hovedinnhold

Årets fotoprodukt 2012

Vi tar et tilbakeblikk og kårer årets fotoprodukter for 2012.

Akam/istock

Kåringen

Vi har lenge ønsket å avholde en kåring som tildeler litt velfortjent heder og ære til de mest spennende produktene som så dagens lys i løpet av året som gikk, og endelig har vi fått det til. Vi ønsker dermed velkommen til Akam og Mediehuset Teks første årlige kåring av årets fotoprodukter!

Vi har delt kåringen inn i disse kategoriene og kåret en vinner i hver:

Få kategorier
Vi har med dette forsøkt å holde oss til så få men representative kategorier som mulig. Det skal henge høyt å få sitt produkt kåret til årets fotoprodukt, og vi ønsker ikke at kåringen skal preges av noen "alle skal få"-holdning.

Må være innovative
Hvilke kategorier som kåres hvert år kan variere, siden marked og produkttyper stadig endrer seg, men produkter som kåres skal ha det til felles at de skal være lansert i det aktuelle året. De må også være vurdert av juryen som grensesprengende og innovative i positiv forstand. Nytteverdien må altså i høyeste grad være til stede, og finner vi ikke noe produkt som fortjener prisen i en kategori, vil intet produkt få den prisen det året.

Ingen papirlansering
Produktet må i tillegg enten ha kommet på markedet i løpet av året kåringen gjelder for, eller være vurdert dithen av juryen at det er overveiende sannsynlig at det vil komme på markedet i løpet av det påfølgende året. En ren papirlansering holder ikke, med andre ord.

Andreplassen
I mange tilfeller har kampen stått mellom to ulike produkter, og selv om vi kårer bare én vinner i hver kategori er det flere der vi ønsker å gi litt anerkjennelse til de som nesten nådde opp. I slike tilfeller har vi kåret en andreplass, med en kort begrunnelse.

Årets kompaktkamera

Sony Cyber-shot DSC-RX1.Foto: Sony/Akam.no

Sony Cyber-shot DSC-RX1

Sonys RX1 er selvskrevent som årets kompaktkamera. 2012 var selve fullformatåeret, og Sony presenterte med RX1 det første kompaktkameraet med fullformatbrikke noensinne.

Finn best pris på Sony Cyber-shot DSC-RX1

Med uovertruffen bildekvalitet og optikk fra Carl Zeiss baner Sony med RX1 veien for flere fullformatkompakter, og viser at de er kan hevde seg helt i toppen og være med på å drive utviklingen.

Sony RX1 har 24 megapiksler og sannsynligvis den beste bildekvaliteten som noe kompaktkamera til salgs i 2012 er i stand til å vise til. Optikken er også fremragende, og med 35 mm objektiv med blender f/2 og eget nærfotomodus er de fleste entusiasters behov dekket. En svært høy pris på både kamera og tilbehør gjør at Sony RX1 ikke er et kamera for alle, men innovativt og grensesprengende er det til gjengjeld i spader.

Les mer om Sony Cyber-shot DSC-RX1

På en god andreplass: Sony Cyber-shot DSC-RX100

Sony tar storeslem i denne kategorien, og kaprer også andreplassen med sitt RX100. 20 megapiksler på en 1" bildebrikke samt god og lyssterk optikk i tillegg gjør dette til et utmerket kompaktkamera til de fleste, en noe svak batteri- og ladeløsning til tross.

Årets superzoomkamera

Panasonic Lumix DMC-FZ200.Foto: Panasonic/Akam.no

Panasonic Lumix DMC-FZ200

Panasonic har med FZ200 lansert et kamera som er helt alene i sin klasse, med spesifikasjoner ingen andre kan fremvise. En 24x zoom med brennvidde som tilsvarer 25-600 mm er det mange som kan stille med - men ikke med blender f/2.8 over det hele.

Finn best pris på Panasonic Lumix DMC-FZ200

Ulike produsenter har lenge konkurrert om å ha lengst mulig zoom i sine superzoomkameraer, men med FZ200 har Panasonic tatt konkurransen til et helt nytt nivå. 24x zoom er i seg selv ikke veldig imponerende, men å få til denne lysstyrken i hele zoomområdet er så definitivt det. Et tilsvarende objektiv for et systemkamera er nær sagt umulig å konstruere, ville veid flere titalls kilo, og kostet millioner.

Les vår test av Panasonic Lumix DMC-FZ200 - Beste superzoomen hittil

På en god andreplass: Canon PowerShot SX50 HS

Med SX50 HS har Canon lansert et godt alternativ for dem som trenger ekstra mye brennvidde - tilsvarende 1200 mm - i stedet for FZ200s imponerende lysstyrke, og kaprer dermed andreplassen.

Årets hardhauskamera

Olympus TG-1.Foto: Olympus/Akam.no

Olympus TG-1

Olympus TG-1 tåler juling så det holder, og er i tillegg utstyrt med et 4x zoomobjektiv med den beste lysstyrken i sin klasse. Ingen andre enn Olympus kan vise til noe tilsvarende, og det kun i TG-2, deres egen etterfølger til TG-1, som ble lansert på CES/PMA 2013 og dermed er med i neste års vurdering.

Finn best pris på Olympus TG-1

Olympus TG-1 skal tåle å bli tatt ned til dyp på 12 meter uten å mukke, og skal i tillegg være støtsikkert opp til 2 meter, knussikkert opp til 100 kg, og frostsikkert ned til -10 grader C. Det er det ikke mange kameraer som gjør det etter, men noen er det. Ingen av disse kam imidlertid skryte på seg en blender på f/2.0 på vidvinkel, noe som gjør TG-1 til en klar kandidat til prisen som årets hardhauskamera 2012.

Ekstra godbiter som innebygget GPS og elektronisk kompass, dybdemåler og innebygget LED makrolys gjør at dette i høyeste grad er kompaktkameraet for dem med en mer aktiv livsstil enn de fleste.

Les mer om Olympus TG-1

På en god andreplass: Ingen

Juryen fant ingen andre produkter i denne klassen som var innovative og grensesprengende nok til å innta en klar andreplass i årets kåring.

Årets speilreflekskamera

Nikon D800.Foto: Nikon/Akam.no

Nikon D800

En oppfølger til legendariske D700 var forventet fra Nikon i 2012, men ingen hadde ventet at Nikon med den skulle tredoble oppløsningen fra D700, og på toppen av det hele gi fremragende bildekvalitet også i dårlig lys. Oppløsningen og bildekvaliteten er imidlertid langt fra det eneste trekkplasteret ved Nikon D800, men det er dette som er det mest grensesprengede med det, og dermed hovedårsaken til at det får denne prisen.

Finn best pris på Nikon D800

I vår test beskrev vi Nikon D800 som et drømmekamera, og den karakteristikken står vi ved. Helt perfekt er det som vi påpekte i testen ikke, men det er plagsomt nært. Vi lar konklusjonen fra vår egen test stå for seg selv når vi kårer det til årets speilreflekskamera 2012:

sitat"Nikon D800 er kort og godt noe av det beste vi har sett, langt mindre testet. Det er ikke sikkert det passer alle optimalt, og det har sine småfeil, men til syvende og sist er det en helt rå bildekvalitet i en fremragende pakke, og til en god pris. Selv om det finnes bedre valg for enkelte bruksområder er vår anbefaling av D800 soleklar og aldri i tvil. Nikon D800 er på mange måter et drømmekamera. Så hva skal vi nå drømme om?"

Les vår test av Nikon D800 - Et drømmekamera

På en god andreplass: Canon EOS 5D Mark III

Med 5D Mark III har Canon oppdatert salgssuksessen 5D Mark II på alle de vitale områdene. ISO-ytelse, opptakshastighet og autofokus har alle fått kraftige forbedringer, bare for å nevne noe. Listen er for lang til å gjengi i sin helhet her, men holder i massevis til en god andreplass i denne klassen.

Årets speilløse systemkamera

Olympus OM-D E-M5.Foto: Olympus/Akam.no

Olympus OM-D E-M5

Dette kameraet kom som en storm og gjorde det tydelig at microFourThirds, det største speilløse systemet, var kommet for ikke bare bli, men gjøre det stort.

Finn best pris på Olympus OM-D E-M5

Det eksisterte bra speilløse kameraer før dette, både i mFT og andre systemer, men med OM-D E-M5 viste Olympus hva de virkelig kan når de legger skulderen til. Der mange før valgte mFT på grunn av størrelsen, åpnet man med dette kameraet for at man også kunne velge dette systemet av hensyn til ren og skjær kvalitet. Kraftig værbeskyttelse og generelt god bildekvalitet gjorde dette kameraet til en seriøs hodepine for mange flere konkurrenter enn systemet tidligere hadde kjempet mot.

Selv om mFT og andre speilløse systemer også før dette hadde mye å by på, så var det med Olympus OM-D E-M5 disse ble voksne for alvor. Siden lanseringen av Olympus OM-D E-M5 har Panasonic lansert GH3, også det et svært godt kamera, men det var Olympus OM-D E-M5 som åpnes manges øyne, og dermed får prisen for årets speilløse systemkamera 2012.

Les vår test av Olympus OM-D E-M5 - Et av de beste speilløse kameraene vi har testet

På en god andreplass: Fujifilm X-Pro1

Fujifilms X100 ble etter noen oppdateringer et svært kapabelt kamera, og med X-Pro1 bygget Fujifilm videre på erfaringene fra det. X-Pro1 var det første kameraet som fikk Fujifilms nye X-Trans CMOS-brikke, og Fujifilms egen objektivfatning, noe som er mer enn nok til at dette kameraet hevder seg helt i toppen av sin klasse.

Årets fastobjektiv

Sigma 35mm f/1.4 DG HSM.Foto: Sigma/Akam.no

Sigma 35mm f/1.4 DG HSM

Med sitt nye 35 mm f/1.4 objektiv har Sigma bevist at de kan, og det så det synger etter! Her har de levert et fabelaktig objektiv som så til de grader leverer varene, og har høstet velfortjent og unison lovprising verden over.

Finn best pris på Sigma 35mm f/1.4 DG HSM

Mange kunne ikke tro at Sigma var i stand til å levere optikk av dette kaliberet til denne prisen, men faktum er at de i senere år har vært på god vei mot nettopp dette. Tross et frynsete rykte som kanskje var fortjent en gang i forrige århundre har deres 50 mm 1.4 og 85 mm 1.4, bare for å nevne noen, vist at de kan hvis de vil. Likevel kom den ypperlige kvaliteten på Sigma 35mm f/1.4 DG HSM som julekvelden på kjerringa på markedet. Skepsisen stilnet dog raskt, og det med god grunn.

Sigma 35mm f/1.4 DG HSM er skarpt og godt og for det meste solid bygget, i tillegg til at det koster mindre enn produsentenes egne tilsvarende objektiver - som i skrivende stund heller ikke er like bra på mange områder. Tredjepartsprodusenten Sigma har slått dem på hjemmebane, og det til en forholdsvis rimelig penge. Sigma legger med dette objektivet ekstra press på mange utviklingsavdelinger rundt om kring, for å komme opp med noe like bra.

Les mer om Sigma 35mm f/1.4 DG HSM

På en god andreplass: Canon EF 40mm f/2.8 STM

Canon har her begått et stillegående pannekakeobjektiv som er utmerket til både video og stillbilder. Det er ikke bare optisk godt i forhold til størrelsen, det er også rimelig priset og bør dermed ligge fast i alle Canon-brukeres fotobager.

Årets zoomobjektiv

Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD.Foto: Tamron/Akam.no

Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD

At det var Tamron som skulle komme med markedets første 24-70 mm fullformatzoom med både f/2.8 og bildestabilisator kom som en overraskelse på mange, men det var det ingen grunn til, for er det noe Tamron KAN, så er det zoom.

Finn best pris på Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD

At det var såpass godt som det er, var da kanskje en større overraskelse. Uansett tok Tamron med dette innersvingen på flere av de store kamera produsentene, og de er ennå alene med et objektiv i av akkurat dette slaget. Objektivet er optisk godt, solid bygget, og koster det halve av konkurrentenes egne - som mangler bildestabilisator.

Rått parti, kan det høres ut som. Faktum er at et slikt objektiv som dette skal være ENORMT optisk godt skal det kunne hamle opp med fordelen av bildestabilisatoren i Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD, spesielt dersom man tar hensyn til prisen.

Les mer om Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD

På en god andreplass: Nikon AF-S DX Nikkor 18-300mm f/3.5-5.6G ED VR

Med dette objektivet satte Nikon ny rekord for zoomomfang for systemkameraer. Objektiver i denne klassen er kanskje ikke de skarpeste i verden, men de ER de mest fleksible, og her har Nikon bidratt til å flytte grensene. En velfortjent andreplass, med andre ord.

annonse