Rått, rett og slett
Sigmas nye vidvinkelobjektiv ser ut til å være et rågodt kjøp.
Innledning
Det er mildt sagt ambisiøst når Sigma med sin nye 35mm f/1.4 EX DG HSM tar sikte på å konkurrere med et av Canons mest anerkjente fastobjektiver 35mm f/1.4L USM, som hyppig figurer på lister over Canons beste samling av objektiver. Å være konkurrent til dette objektivet er ikke bare bare, men nylige rapporter, blant annet Roger Cicala som er eier av lensrentals.com, tyder på at Sigmas objektiv har mye å fare med. Ifølge han var Sigma-objektivet han hadde fått leke med, faktisk skarpere enn det beste eksemplaret fra Canon. Prisen? Sigmas objektiv er faktisk rundt 5.000 norske kroner billigere. Man kan si hva man vil om eventuelle motiver, troverdighet og annet tullball, som han hadde for å gå ut med disse tallene, men vi står igjen med en følelse til slutt: Dette objektivet kan faktisk være bedre enn noe annet vi har sett fra Sigma. Er det faktisk det?
Les også: Sniktitt: Sigma 8 - 16mm F4.5-5-6 DC HSM
Aller først objektivets spesifikasjoner:
- Brennvidde: 35 mm
- Filterdiameter: 67 mm
- Nærfokusgrense: 29 cm (mindre enn de 30 cm som Sigma har oppgitt)
- Makroforhold: 0,19x
- Største blender: f/1.4
- Minste blender: f/16
- Medfølgende: Solblender og bag til å ha det i (dog fikk vi ikke inkludert dette i vår omtale)
- Lengde, uten solblender: 101,7 mm
- Lengde, med solblender: 146,6 mm
- Diameter: 77 mm
- Vekt: 665 gram (695 gram med solblender)
Vi brukte Sigma 35mm f/1.4 DG HSM på Canon EOS 5D Mark II og Canon EOS-M. På denne måten fikk vi testet objektivet både på fullformat og på APS-C-brikke. Siden EOS-M er et crop-kamera betyr det at Sigma-objektivets bildevinkel tilsvarer en annen brennvidde (56mm) på grunn av at utsnittet endres. Brennvidden 35mm er i fotojournalistisk sammenheng som hellig å regne. Berømtheter som Robert Capa og Henri Cartier Bresson har blant annet skutt noen av sine mest fremragende bilder på denne brennvidden. På godt og vondt faller 35mm mellom to mer populære brennvidder - 24mm og 50mm. For undertegnede fungerer det som en perfekt fusjon mellom de to, mens for andre blir det verken fugl eller fisk. Sigma har tradisjonelt vært markedsført som et billigere alternativ til Canon og Nikons originalobjektiver. Kvaliteten har jevnt over vært grei, men det er først de siste årene at Sigma virkelig har lekt med de store. Klarer Sigmas 35mm å hamle opp med Canon 35mm f/1.4L USM? På de neste sidene vil vi se på hvordan objektivet er fysisk og hvordan det er i praktisk bruk. Vi retter samtidig en stor takk til FotoVideo som var behjelpelige med dette utlånet.
Fysisk
Vi i Akam er ikke de første som sier det, men vi sier det likevel. Sigma har med sin 35mm laget et objektiv som det lyser eksklusivitet av. Og det til en i utgangspunktet hyggelig pris, sammenlignet med Canons L-alternativ. Byggekvaliteten virker veldig god, og Sigma-objektiveets utseende drar tankene i retning av stilrene, men massive Carl Zeiss-objektiver. Smak er i aller høyeste grad subjektivt, men dette objektivet ser etter vår mening helt herlig ut.
Sigma-objektivet har på det meste en diameter på 77 mm, og en lengde på 101 mm. Vekten er på 665 gram. Alle mål er uten solblender. Det er veldig mye interessant med Sigmas nye objektiv, faktisk også i målene. Vi ble overrasket over at Sigma lanserte et objektiv som var både lengre og tyngre enn Canons motsats. Vi liker det veldig godt, for vekt og størrelse er med på å gi en kvalitetsfølelse. At det ikke alltid er så gøy å drasse rundt på vekt er på en annen side også et poeng. Likevel føler vi Sigma balanserer fint her. Objektivet er stort og tungt, noe som vitner om kvalitet. Men det er ikke for tungt.
Ser man på spesifikasjonene og objektivets oppbygging er det plutselig ikke så rart hvorfor det er såpass stort. Med største blender 1.4 kreves det litt glass og Sigma har inkludert hele 13 linseelementer fordelt på elleve gupper, mens Canon 35mm f/1.4L på sin side har elleve linseelementer fordelt på ni grupper. Filterdiameteren på 67 mm er riktignok mindre enn Canons, som er på 72 mm.
Les også: Ti kjappe fototips
En av få ulemper fysisk sett ved Sigmas nye 35mm, er mangelen på værtetting. Til en pris på under 7000 norske kroner, så ville det vært ytterst merkelig dersom objektivet ikke hadde noen dårlige sider når det gjelder byggekvaliteten. Vi har ikke hatt mulighet til å se hvor mye den faktisk tåler av dårlig vær, men ut fra byggekvaliteten vil vi tro at den ikke gir seg med én gang. Det er verdt å nevne at heller ikke Canons 35mm f/1.4L USM er værtettet, men Nikons AF-S 35mm f/1.4G er det.
Les også: TEST: Sigma 85mm F1.4 EX DG HSM - Mye lys for pengene
På neste side vil vi beskrive hvordan objektivet er i praktisk bruk.
Praktisk bruk
Med all forhåndsomtalen Sigma-objektivet har fått, har vi vært svært spente på hvor bra objektivet faktisk var. Nå har vi fått tak i det, men på grunn av at testrommet enda ikke er helt klart, har vi ingen tall å presentere dere. Det vi derimot har, er noen tanker om hvor bra dette objektivet egentlig er.
Dette objektivet gir deg lyst til å fokusere manuelt, på grunn av den gode motstanden i fokusringen. Samtidig er fokusringen bred, så du får et godt grep med god kontroll. Samtidig har fokusringen begrenset med bevegelse, den kan ikke dreies fryktelig langt før den har nådd enden. Likevel er det god motstand, noe som gjør at det svært behagelig å fokusere manuelt, spesielt dersom motivet ditt ikke er langt unna. Skulle du gå lei av å fokusere manuelt har vi gode nyheter til deg: Autofokusen oppleves som omtrent like rask og nøyaktig som motparten, Canons L-objektiv. Den er responsiv, og den feiljager lite.
For å sjekke skarpheten til Sigmas 35mm kontra Canons, lot vi de tre vise menn stå som modeller. Resultatet snakker for seg selv. I likhet med Lensrentals.com har vi også blitt tilgodesett med et svært skarpt objektiv. Som du kan se i sammenligningen nedenfor klarer Canons 35L ikke å henge med i svingene på største blender f/1.4. Sigma slår Canon på alle blendertrinn opp til f/16.
Bildene på blendertrinn f/1.4 får du i full størrelse her:
Sigma 35mm f/1.4 EX DG HSM: f/1.4 Canon 35mm f/1.4L USM: f/1.4
Sigma 35mm f/1.4 EX DG HSM på blender f/1.4. Før musen over bildet for å se sammenligningsbilde fra Canon EF 35mm f/1.4L USM på samme blender.
Sigma 35mm f/1.4 EX DG HSM på blender f/2.8. Før musen over bildet for å se sammenligningsbilde fra Canon EF 35mm f/1.4L USM på samme blender.
Sigma 35mm f/1.4 EX DG HSM på blender f/8. Før musen over bildet for å se sammenligningsbilde fra Canon EF 35mm f/1.4L USM på samme blender.
Resultatet er svært så leit for undertegnede, som kjøpte sitt Canon 35L-eksemplar for bare fire måneder siden. Samtidig er det en gladnyhet for forbrukere som tenkte å spare noen slanter i førjulstiden.
Om bokeh, eller tegningen av sirkulære områder som er ute av fokus, er det vanskelig å bedømme hvilket av objektivene som produserer dette mest mulig behagelig, men jeg tenderer mot å foretrekke Canons 35 mm her. Det skal sies - det er tett løp.
Følelsen vi sitter igjen med etter generell bruk av Sigma-objektivet er at dette er en arbeidshest vi fint kan bruke på jobb i det daglige, enten det er som fotojournalist eller kommersiell motefotograf. Autofokusen sitter, byggekvaliteten er god og totalfølelsen vi står igjen med er god. Vi vil ikke ha noen problemer med å ta den med på oppdrag, faktisk gjør den ekstra skarpheten at vi ville foretrukket å hatt denne foran Canons 35L.
Oppsummering
Før undertegnede fikk hånd på Sigmas nye vidunderobjektiv, skapte all forhåndsomtalen på nettet mye undring. Har Sigma produsert et objektiv som rett og slett er fantastisk? Til mange tusenlapper mindre enn Nikon og Canons sammenlignbare f/1.4-objektiver? Ja. Det har de. Spørsmålet vi i Akam stiller, og som nå bør gi Canon (Vi har ikke fått sammenlignet direkte med Nikons 35mm f/1.4 i omtalen) grunn til å skjelve er: Hvem trenger egentlig Canon 35mm f/1.4 L USM nå? Hos Canon tilgang på f/22. Det er noe lettere enn Sigmas objektiv, og kan kanskje sies å tegne bokeh noe mer delikat enn Sigmas modell. Samtidig er det noe mindre vignettering på f/1.4 enn hva som er tilfellet med Sigmas 35mm. Er dette viktig for deg, så vet du hva du har å gjøre. Mye av det samme gjelder Nikons f/1.4-modell, men vi har ikke hatt mulighet til å sammenligne disse direkte i omtalen.
Med forbehold om at vi har hatt begrenset med tid til å teste objektivet, og at det kan vise seg at vi har fått et unormalt godt eksemplar, så er Sigmas nye 35mm likevel et heftig bra kjøp. Vi er nødt til å kunne bruke så enkle ord for å beskrive et så godt objektiv.