Tek.no

Test Panasonic Lumix DMC-FZ200

Beste superzoomen hittil

24x zoom og f/2.8 i hele brennviddeområdet

Svein Eriksen
3 Nov 2012 04:48

Fysisk

Flere av Panasonics tidligste superzoommodeller hadde fast lysstryke gjennom hele zoomområdet, men FZ20 (testet her) som kom i 2004 var siste modell med fast F2.8-objektiv - inntil nå. For på FZ200 er objektiv med F2.8 fra vidvinkel til full tele tilbake. Det er en ganske imponerende spesifikasjon og FZ200 har dobbelt så stort zoomområde som gamle FZ20.
Objektivet er den store nyheten på FZ200 som ellers ligner mye på tidligere modeller som FZ100 og FZ150. FZ150 er fortsatt i salg (høsten 2012) og fikk bra kritikker i Akams test. Det var med unntak av bare 24x zoom i særklasse blant superzoomene vi testet i 2011, noe som gir ganske høye fortventninger til FZ200.

I tillegg til FZ200 som testes her har Panasonic tradisjonen tro lansert en rimeligere variant som heter FZ62 (priser i produktguiden). Den har også 24x zoom, men største blender varierer fra F2.8 til F5.2 så objektivet er sannsynligvis det samme som ble brukt i FZ150. FZ62 mangler også vridbar skjerm, kan ikke lagre i RAW-format og har en enklere videofunksjon. Bildebrikken har 16 megapiksler.

Det mangler ikke på konkurrenter i superzoomklassen og det er alt for mange til å liste opp her, men i tabellen under er det en del nøkkelinformasjon for FZ200 og noen av de viktigste konkurrentene per september 2012. Utvalgskriteriene er RAW-format, blitssko og vridbar skjerm, spesielt de to første punktene skiller disse fra litt enklere modeller.

Vekt for Canon SX50 HS og Fujifilm HS30 er fra produsentenes spesifikasjoner, X-S1 og FZ200 er veid inklusiv minnekort, batteri, bærerem og objektivdeksel, men uten solblender. Med solblender havner FZ200 på knappe 650 gram.

Sjekk flere spesifikasjoner på Panasonic FZ200 i prisguiden

Her kan du hoppe rett til seksjonen som interesserer deg mest:

Kamerahus

FZ200 er et middels til stort superzoomkamera og definitivt ikke lommevennlig på samme måte som et vanlig kompaktkamera, heller ikke de med mye zoom som Canon SX260 HS, Panasonic TZ30, Sony HX20V og andre modeller med 10 til 20x zoom, men uten søker.

Til gjengjeld får man bedre lysstyrke, mer zoom, blitssko, innebygd søker, større batteri og et mye bedre grep, egenskaper som også går igjen på de nærmeste konkurrentene fra blant annet Canon, Fujifilm, Nikon og Sony.

De som har en av de tidligere modellene fra Panasonic som FZ100 eller FZ150 vil også kjenne seg igjen på FZ200 selv om det er gjort noen justeringer. Bildet til høyre viser fjorårsmodellen FZ150 som forfra ser nesten likt ut. FZ200 har blitt noe tyngre enn FZ150 og litt tykkere både rundt objektivet på grepet.

På baksiden tar som normalt LCD-skjermen mesteparten av plassen. Knappene er plassert omtrent som på FZ150, men til glede for de som oppgraderer er alle funksjoner (bortsett fra Q.Menu) byttet om.

Eksponeringskompensasjon har ikke egen knapp lenger, men ved å trykke inn kontrollhjulet bytter det funksjon til eksponeringskompensasjon i de fleste opptaksmodi. Det er tre funksjonstaster, men det var ikke mulig å legge eksponeringskompensasjon på en av disse.

Sett ovenfra er det tydelig at FZ200 har fått litt tykkere grep enn FZ150. Det sitter muligens litt bedre i hånden, men det er også trangere mellom grep og objektiv. Uansett ikke den helt store forskjellen og FZ200 fungerte bra i bruk med OK ergonomi og knapper som ikke er alt for små.

Bildet til høyre viser FZ150 fra venstre side og FZ200 har tilsvarende brytere og knapper på objektivet. Luken for mikrofoninngang er også på venstre side mens kontakter for HDMI, A/V ut og USB er flyttet til høyre side som vist på bildet under.

FZ200 har USB2-port som er det vanligste på kameraer fortsatt selv om USB3 begynner å bli ganske utbredt i andre sammenhenger.

På undersiden er luken for batteri og minnekort samt stativfeste. FZ200 bruker SD/SDHC/SDXC minnekort.

Diagrammet under viser vekt med batteri, minnekort, bærerem og objektivdeksel. Vekt av solblender kommer i tillegg og er vel 15 gram for FZ200. Vekten har økt med vel ti prosent i forhold til FZ150, men er fortsatt vesentlig lettere en de største modellene i klassen. Vi har tatt med Panasonic GH2 med 14-140mm i sammenligningen for å vise vekt for et speilløst kamera med superzoomlinse. Det går an å komme ennå lenger ned i vekt og størrelse på et systemkamera (rundt 750 gram) ved å velge Olympus E-M5 med Olympus 14-150mm og begge disse kombinasjonene gir bedre bildekvalitet (særlig på høy ISO), men zoomområdet er under halvparten.

Skjerm

Tilbake til toppen

FZ200 har en tretommers LCD-skjerm med 460000 punkter, noe som er litt svakt i dag. Flere av konkurrentene har dobbelt så høy oppløsning. Skjermen er hengslet i siden som gir gode justeringsmuligheter og det er bare Canon som har like fleksibel løsning i denne klassen.

Søker

Tilbake til toppen

Mens skjermen har samme spesifikasjoner som FZ150 er søkeren til FZ200 kraftig forbedret med hensyn til oppløsning. Den har 1.3 millioner punkter som gir et veldig detaljert søkerbildet. Dessverre størrelsen fortsatt alt for liten med 0.2 tommer mens konkurrenten Fujifilm X-S1 har en 0.47 tommers søker som er mye mer behagelig i bruk.

Søkeren er utstyrt med diopterjustering og en knapp på venstre side bytter mellom søkerbilde på skjerm eller søker.

På neste side snakker vi om ergonomi og hvordan det er i praktisk bruk.

Les også