Slik gjør du et kamerakupp
11 tips for å få mest og best fotostash for pengene dine.
Innhold
- Det viktigste først
- 1: Ha god tid
- 2: Vær bevisst ditt behov
- 3: Ikke kjøp det nyeste nye
- Sjekk tilbud og butikker
- 4) Hold øye med butikkene
- 5) Sjekk flere butikker
- Ikke ta alt for god fisk
- 7) Tilbud er ikke alltid billigst
- 8) Vær fleksibel
- 9) God service er også verdt noe
- 10) Cashback
- Brukt- eller utenlandskjøp?
- 11) Kjøpe i utlandet
- 12) Kjøpe brukt
- Husk at du alltid finner de beste tilbudene i Prisguide »
Det viktigste først
Det er lett å bruke for mye penger på fotoutstyr hvis man ikke er orientert om hva som foregår, men samtidig er det vanskelig for oss å holde våre kjære lesere oppdatert om hva som til en hver tid er de beste tilbudene. Her er derfor en guide til hvordan man kan gjøre de store varpene på fotoutstyr:
1: Ha god tid
- Tålmodighet lønner seg
Jo mer begrenset budsjett du har, jo bedre tid bør du ta deg til å lete etter de beste tilbudene, vente på salgsperioder, og generelt orientere deg i markedet. De helt store varpene kan dukke opp uten forvarsel og når du minst venter det, så det er ofte lurt å være i standby-modus og ha kredittkortet klart.
2: Vær bevisst ditt behov
- Men ha flere alternativer
Nøkkelen for å kunne slå til på et tilbud som passer deg, er at du har orientert deg på forhånd. Når kjempetilbudet dukker opp bør du være bevisst hvilket behov og budsjett du har, hva annet du må ha rom til i budsjettet, og ikke minst hvilke alternativer du har. Låser du deg til ett enkelt alternativ vil det rette tilbudet kanskje aldri komme, og det kan dermed lønne seg å ikke være alt for spesifikk på hva du er på jakt etter.
3: Ikke kjøp det nyeste nye
- Kjøp modeller som er på vei ut
Det nyeste koster, og modeller som er på vei ut er ofte svært kraftig redusert i pris. Er du heldig og finner et tilbud fra en leverandør eller butikk som ønsker å tømme lageret for en utgående modell, kan det være store penger å spare. Et kamera kan i enkelte tilfeller være opp til 70% redusert i pris i forhold til hva veiledende pris var ved lansering. Et kamera som kostet 12-13 tusen ved lansering men bare 4-5 tusen like før etterfølgeren kommer, er akkurat like bra som det alltid har vært, men mye mer for pengene. Av og til er ikke forskjellen i funksjonalitet og kvalitet opp til etterfølgeren veldig stor heller.
På forumet vårt finnes det en egen tråd for gode tilbud i butikkene. Her legger våre lesere inn tips om gode tilbud, så her kan det være smart å stikke innom regelmessig.
Les også: GUIDE: Slik bruker du et systemkamera
Sjekk tilbud og butikker
4) Hold øye med butikkene
- Kampanjer gir ofte gode tilbud
I tillegg til de faste salgsperiodene er det ofte mange andre og mer kortvarige salsperioder ute og går. Mange butikker har ukentlige tilbud, og/eller spesielle og faste helgetilbud, og det kan virkelig lønne seg å holde øye med disse om du ønsker å gjøre varp.
Flere butikker og kjeder har også mer spesielle salgskampanjer. Noen har timesalg, andre har messetilbud, jubileumssalg eller andre kampanjer som det lønner seg å være klar over og klar til å slå til på. Åpnes en ny butikk, eller det avholdes en messe, så sjekk de butikkene eller kjedene det gjelder. Er du i stand til å slå til tidlig, enten på nett eller ved personlig oppmøte, kan du sikre deg bra saker til lite penger.
Her er et knippe butikker og forhandlere som er kjent for å ha kampanjer og spesialtilbud med jevne eller ujevne mellomrom:
- Elkjøp har tilbud på nett hver søndag, av og til med varp på fotosaker.
- Lefdal har også det.
- Komplett har helgetilbud hver lørdag og søndag, i tillegg til ukens tilbud og diverse kampanjer fra tid til annen.
- MPX har også det, minus helgetilbudet.
- FotoVideo har kampanjer fra tid til annen, spesielt i anledning sine egne fotomesser. Da er det ofte tidsbegrensede tilbud å finne, med svært gode priser, men med begrenset antall.
- Japan Photo har også slike messer, kampanjer og tilbud, med ujevne mellomrom. Når de åpner nye butikker er det også ofte gode tilbud å finne.
- Netshop har ukens tilbud, og timesalg med ujevne mellomrom.
- Andre butikker, som for eksempel cdon.no og ps.no har også kampanjer og tidsbegrensede tilbud som du selv må følge med på for å snappe opp.
Mange andre butikker kunne sikkert vært med i denne listen, så tips oss gjerne om vi har glemt noen. I forumtråden Ukens tilbud samletråd! finner du en oversikt over et knippe butikkers ukestilbud. Denne tråden har i skrivende stund eksistert i ni år, og holdes fremdeles oppdatert. Uansett er det også smart å følge med på de generelle og mer vanlige salgsperiodene, som for eksempel:
- Black Friday - Første dag etter Thanksgiving i USA, i slutten av november. For mange forhandlere markerer dette starten på julesalget, og fenomenet har etter hvert fått fotfeste også i Norge. mange gode tilbud å finne, men med svært kort varighet.
- Cyber Monday - Mandagen etter Black Friday, ofte med mange gode tilbud for nettshopperne. Også disse har relativt kort varighet.
- Januarsalget - Etter julens kjøpeorgie er det mange som har behov for å tømme lageret for utgående modeller for å gjøre plass for nye, og da kan varp gjøres.
- Romjulssalget - Noen butikker tjuvstarter på januarsalget og legger ut sine tilbud allerede i romjulen.
- Etter store messer - Nye modeller lanseres ofte i forbindelse med store foto- og/eller elektronikkmesser, og kommer på markedet en måned eller tre deretter. I denne perioden forsvinner ofe de utgående modellene fra butikkutvalget, og kupp kan gjøres. De viktigste messene er oftest i periodene jan-feb eller sept-okt.
Orker du ikke holde øye med butikker og priser på egen hånd, kan du bestille prisvarsling i prisguiden. Da vil du få mail når prisen på produktet du har valgt synker under et visst nivå. Hva det nivået er, velger du selv.
5) Sjekk flere butikker
- Ikke alle har tilbud på det samme
Det kan lønne seg å sjekke tilbud i flere butikker. Noen kan ha tilbud på minnekort, andre på kamera eller objektiv. Alle butikker selger til tider ting med tap, og trenger da å øke prisene tilsvarende på andre ting for å ta igjen det tapte. Opererer en butikk med slike tilbud er det for å få deg til å bruke mer penger mens du allikevel er innom, og dette kan du spare penger på å vri deg unna. Vet du hva du skal ha og hvor det er billigst, kan det være store penger å spare.
Ta likevel andre utgifter med i beregningen. Må du betale en hundrelapp i ekstra frakt for å fordele bestillingen på to ulike butikker, og alt du sparer er en hundrelapp, kan du like godt kjøpe alt på samme sted. Husk på at du har godt av at akkurat din favorittbutikk går med godt nok overskudd til å fortsatt eksistere.
Sjekk priser på fotoutstyr i prisguiden her
Ikke ta alt for god fisk
7) Tilbud er ikke alltid billigst
- Sjekk om en god pris faktisk er god
En butikks tilbud kan være en god pris - for den butikken. Andre forhandleres ordinære priser kan fremdeles være et bedre kjøp, selv om de ikke har en kampanje gående på akkurat produktet du er ute etter. Med andre ord bør man ikke slå ukritisk til å tilbud, bare fordi det i følge butikken er tilbud.
Det lønner seg å holde seg orientert på det generelle prisnivået på det man ønsker seg, men har du ikke tid, krefter eller lyst til å gjøre det, bør du uansett sjekke prisnivået før du kjøper. I prisguiden vår kan du enkelt og greit sjekke ikke bare hva prisene er for øyeblikket, men også hva de HAR vært.
Sjekk hvor gode tilbudene er her
8) Vær fleksibel
- Det er ikke alltid pakketilbudene som er de beste
Pakketilbud kan være fine saker de, og på ordinære varer kan det være penger å spare her, men er det supertilbudene du er ute etter er det ikke sikkert pakketilbudene er de mest gunstige. For det første er det ofte det billigste tilbehøret som følger med, så skal du ha en viss kvalitet på dette bør du sette sammen pakken selv. For det andre vet forhandlerne at mange går rett på pakketilbudene, og de enkelte bestanddelene kan derfor i perioder gå raskere ned i pris enn pakkene.
Det høres kanskje ulogisk ut, men ofte er det slik. Dessuten vil pakketilbud begrense valgfriheten din. Det kan være du har behov for en annen sammensetning av produkter enn det du får i pakken, og dermed ender opp med å betale mer enn du egentlig trengte. Husk at pakketilbudene nødvendigvis består av hva forhandleren ønsker å selge deg - ikke nødvendigvis hva du trenger å kjøpe.
9) God service er også verdt noe
- Ikke spar penger til enhver pris
Når noe av ditt dyre fotoutstyr går åt skogen får butikken du kjøpte det fra virkelig vist hva de er gode for. Får du god service et sted kan det være verdt å fortsatt kjøpe derfra, for å unngå problemer senere, selv om andre kan være litt billigere på enkelte ting.
Du trenger heller ikke begrense deg til dine egne erfaringer. I Webshopguiden kan du lese andres erfaringer på service og leveringstid, blant annet, på en hel haug av nettbutikker.
Benytter du deg av en fysisk butikks kompetanse og tid ved å stikke innom og stille spørsmål, prøve kameraer og utstyr, og ellers generelt orientere deg, skylder du også den butikken å kjøpe sakene dine der, med mindre det er ekstreme prisforskjeller ute og går. Fysiske butikker har større utgifter til husleie, ansatte og infrastruktur generelt, og å benytte seg av det for så å spare småpenger ved å shoppe på nett, er i de fleste tilfeller bare ufint. Tenk på at du kan ha interesse av at den fysiske butikken fortsatt består.
10) Cashback
- En slags rabatt
Cashback går kort og godt ut på at du kjøper en gjenstand som gir deg et visst beløp tilbake fra produsenten. Dette må du imidlertid registrere både deg selv og kjøpsgjenstanden for å få, og det kan ta tid å få pengene.
De fleste produsenter tilbyr fra tid til annen cashback, men det varierer hvor populært dette er hos kundene. Noen synes det er for mye styr og venting for pengene man får tilbake, mens andre synes det er verdt det. I noen tilfeller får man cashback i tillegg til en allerede svært god pris, og da kan det absolutt være en tanke å slå til.
Fordelen produsentene får ut av dette er at de får fokusert salget sitt på modeller de vil bli kvitt eller få økt salg på, i tillegg til at de får samlet inn verdifulle data om hvem kundene er og hva de kjøper. I tillegg får de sikret seg at rabatten de gir faktisk tilfaller kunden, og ikke spises opp på veien av et forhandlerledd.
Generelt vil vi si det slik at cashback er hyggelig å få med seg, men ikke viktig nok til å vente på eller avgjøre fotokjøpet på grunnlag av.
Les også: Årets fotoprodukt 2012
Brukt- eller utenlandskjøp?
11) Kjøpe i utlandet
- Ikke alltid verdt det
Det trenger ikke være veldig komplisert å kjøpe fotoutstyr fra utlandet, men det er ikke alltid verdt det. Prisforskjellene er ofte små - mye mindre enn for noen år siden - og det er flere skjulte utgifter og ulemper. Frakt kan koste mer enn du beregner, og du må i mange tilfeller fortolle sendingen og betale mva, noe Posten og andre tar seg godt betalt for. I tillegg er det i tilfeller der prisforskjellene er store ofte slik at produsenter nekter forhandlere f.eks i USA å sende til Europa, eller fra EU til Norge, for å beskytte de som sitter på agenturet her til lands.
Man har også ofte noe igjen for den litt høyere prisen her til lands. Vi har god forbrukerlovgivning i Norge, noe butikkene nødvendigvis må finansiere på en eller annen måte. Selv om de ekstra kronene kan være sure fra tid til annen, er dette ordninger som er greie å ha i det noe dyrt skjærer seg på spektakulært vis.
Vil du likevel kjøpe fra utlandet, har Hardware noen gode guider som gir deg mer informasjon om dette:
12) Kjøpe brukt
- Kupp eller bomkjøp?
Det kan være mye penger å spare på å kjøpe brukt, men samtidig er det ikke uten risiko. Du som forbruker tar en sjangs når du kjøper brukt, og du vet aldri hva det du kjøper kan være utsatt for, uansett hva den muligens ærlige selgeren sier. Her er noen ting du bør ha i tankene når du kjøper brukt:
- Sjekk påstander - Nypris er ofte temmelig irrelevant for hva bruktverdien er, og dette er det mange selgere som ikke har fått med seg. Likevel bør du vite hva nyprisen var, og hvor gammel modellen er. Mange selgere kommer nemlig med komplett urealistiske påstander mht dette, som du bør sjekke og eventuelt ta dem på.
- Er prisen rettferdig? - Mange bruktselgere forsøker å få urealistisk pris for sakene sine, enten på grunn av for høye forhåpninger, eller av mangel på kunnskap. Er prisen for høy kan det være rom for pruting, men sier selger at pruting ikke er aktuelt, bør du respektere det. Fornuftig pris på brukt fotoutstyr kan variere fra 90% av nypris på en ny og nesten ubrukt modell, til helt ned i 30-40% eller enda mindre dersom det er en gammel modell. Jo eldre modellen er jo mindre relevant blir nyprisen uansett for bruktprisen. For kurante modeller er 60-70% av dagens nypris en fornuftig tommelfingerregel. Veiledende pris ved lansering er totalt irrelevant, uansett.
- Sjekk hva andre har gitt - For å ha et godt bilde av hva brukprisen er, bør du sjekke andre annonser. De bør være forholdsvis ferske, for bruktpriser kan endre seg raskt. Sjekk sider som Team Biathlon som har bruktprislister.
- Sjekk nyheter - Når nye modeller lanseres vil ofte bruktprisene på forige modell synke brått. Mange ønsker å oppgradere, og selger da unna eldre saker. ved å holde deg orientert på hva som kommer og når det kommer i butikkene, kan du gjøre kupp på bruktmarkedet.
- Lytt til kjentfolk - Nei, ikke på radio, men på forumet. Spesielt denne tråden er nyttig: Kupp på bruktmarkedet. Her poster våre brukere kupp de kommer over fortløpende, og det kan være smart å sjekke denne. Ofte.
- Hvordan er tilstanden? - Er du i tvil om hva tilstanden på sakene er, så spør og grav. Be om bilder, eller om å få se sakene selv. Sjekk etter slark, ting som ikke glir jevnt eller må tvinges, lager lyd eller gir unaturlig mye motstand, eventuelt sitter løst. Sjekk etter fuktskader - ytre tegn på fukt kan være indikasjoner på større problemer på insiden. Det samme gjelder riper og hakk på utseiden - selv om det ikke ser alvorlig ut i seg selv, kan interne mekanismer være støtskadet. Sjekk at alt er rent og pent og at det ikke er for mye støv og rusk. Sjekk etter oljeflekker på det du kan se av interne flater. Se etter tegn på batterilekkasje, selv om batteriet har vært skiftet. Jo eldre gjenstanden er, jo mer forsiktig og påpasselig bør du være.
- Se selgeren an - Hvilke tilbakemeldinger har han/hun fått fra andre? Virker vedkommende seriøs i sin oppførsel og henvendelse? Vet vedkommende hva han/hun snakker om?
- Tyvegods? - Kjøper du tyvegods kan det koste deg dyrt. Det er sjelden folk som selger dyre fotogreier ikke har peiling overhodet, og kommer du over noe som er for billig til å være sant, er det ofte en eller annen form for lureri. Dyre kameraer som selges uten lader eller instruksjonsbok bør man også være skeptisk til. Er du usikker, be om å få serienummeret og sjekk med forhandler, importør eller Foto.nos utstyrsregister.
- Vær forsiktig med forhåndsbetaling - Det er mye juks og fanteri på bruktmarkedet, og vi har alle hørt historier om folk som har blitt lurt. Ber selgeren om forhåndsbetaling, foreslå i stedet at han kan sende deg sakene på forhånd. Vær forsiktig, og ikke ta sjangser som vil koste deg for dyrt.
- Valuta for pengene - Selv om alt er i orden og tilsynelatende OK er det ikke sikkert du bør slå til av den grunn. Vurdèr hva du taper på å kjøpe brukt i stedet for nytt, og hvor mye du sparer på det.
- Brukt fra butikk - Dette er ofte litt dyrere enn fra privatpersoner, men også tryggere. De fleste har sjekket over varene og går god for at de faktisk er i god stand, og derfor gir mange også tre måneders garanti på bruktkjøp.
Les også: Alle Akams fotoanbefalinger