Til hovedinnhold

Sonys lille storhet

Akam fikk fem minutter med RX1.

Are Thunes Samsonsen, Akam.no

Undertegnede hadde sett sitt snitt til å få en time på øret mellom slagene, og stod i bare undertøyet da det banket på døren til hotellrommet. Noe betuttet ruslet en søvnig Akam-redaktør bort til døren og åpnet den forsiktig.

"Ja?"

"Det er noe i veien med romtelefonen din, så Sony fikk ikke tak i deg. De lurte på om du hadde lyst til å delta på en spesiell RX1-sesjon i et møterom, akkurat nå."

Driter bjørnen i skogen? Er paven katolikk? Sjelden har et par dongeribukser blitt dratt på et par bleke og hårete norske ben raskere enn akkurat da.

Sony DSC-RX1.

RX1 er uten tvil det hotteste av kompaktkameraer som er lansert siden Fujifilm X100 for to år siden. Det har det meste av det de smårike entusiastene som vil ha råd til det kunne ønske seg, og resten fås som ekstrautstyr. For eksempel kan du få optisk søker, tommelgrep som festes i blitsskoen og som kan vippes bort for lettere tilgang til brytere og hjul, elektronisk søker, blits, mikrofon, eller til og med et kit som gir mulighet for å bruke XLR-kontakter. Det vil si, sistnevnte vil funke på A99, som har samme kontaktene i blitsskoen som RX1, så vi antar at det også vil funke på RX1. Forbehold må imidlertid tas.

Foto: Are Thunes Samsonsen, Akam.no

Det første vi la merke til da vi fikk kameraet i neven var at det var overraskende lett. Rett nok var det uten batteri - vi fikk ikke prøve det med strøm på - men batteriet er det samme som RX100 bruker, og ikke store saken. Det andre var at tommelgrepet har en blitssko i toppen, slik at andre ting kan festes oppå der igjen, men det var ingen kontakter å spore, så ingen signaler vil videreføres. Skal du bruke tommelgrepet er det dermed ingen vits i noe annet ekstra tilbehøre enn den optiske søkeren, med andre ord.

Foto: Are Thunes Samsonsen, Akam.no

Den optiske søkeren er helt passiv, men har lyse linjer som angir utsnittet, og parralakseforskyvningen. Linjene hadde en tendens til å forsvinne i skiftende lys, la vi merke til, men i det store og hele funket søkeren tilfredsstillende.

Sonys teknikere var noe usikre på om det var mulig å separere ut autofokusaktiveringen til AEL-knappen, slik at man kan fokusere med tommelen og måle lys og ta bilde med utløserknappen. Dette er mulig med Fujifilm X100, X-Pro1 og også Sonys egen nye A99, men altså usikkert på RX1. Vi får bare håpe.

Sony DSC-RX1.

Objektivet var helt klart kameraets høydepunkt. Det oser kvalitet i alle kanter, som man skulle forvente fra et Carl Zeiss-objektiv av denne typen. Fokusringen sitter ytterst og var dessverre ikke fysisk koblet til fokusmekanismen, men elektronisk, så vidt vi kunne se. Hvor godt dette funker kommer an på implementeringen, og er ikke noe vi får sett på uten strøm på kameraet.

Innerst sitter blenderringen, som strakte seg fra f/2.0 til f/22 med både merker og klikkstopp for hvert tredels trinn mellom. Mellom blenderring og fokusring sitter en ring som brukes til å veksle mellom vanlig bruk av objektivet, og makromodus. Vanlig bruk var merket med 0,3 m til uendelig, mens makromodus var merket med 0,2-0,35 m fokusavstand. Helt ytterst på objektivet finner vi bajonettfeste for solblender (som du ser på bildene) og gjenger for feste av filtre med 49 mm diameter.

Foto: Are Thunes Samsonsen, Akam.no

Selve kamerahuset var noe større enn lillebroren RX100, men langt fra avskrekkende. Det føltes solid og lå godt i hånden, men noe innkjøring av fotografen skal nok til før man finner alt i blinde. Hjulet for valg av eksponeringskompensasjon lå slik til at man kunne få betjent det med tommelen, men det gjorde som man kan se av bildene ikke modushjulet på toppen. Det har sine fordeler og ulemper, og om man liker nettopp det eller ikke vil nok for det meste være individuelt.

Så, er RX1 verdt prisen på 24 tusen norske kroner? Vanskelig å si basert på det vi så i dag, men vi kan ikke utelukke det. Fysisk er det i alle fall ikke mye galt med RX1, om noe i det hele tatt. Og det er en god start, etter vår mening.

Nedenfor kan du se de bildene vi fikk tid til å knipse av RX1, og for de EKSTRA interesserte av dere kan vi nevne at bildene er tatt med A99. Kos dere! Det gjorde nemlig undertegnede!

annonse