TestNikon 1 AW 1

Hva gjør kameraet i sølepytten?

Vi ekstremtester vann- og støtsikre Nikon 1 AW1.

Introduksjon

Nikon1-familien av speilløse systemkameraer har vokst seg opp til syv medlemmer. Det nyeste, Nikon1 AW1, ble lansert tidligere i høst. Da vi hadde en liten sniktitt på det, var hovedinntrykket et svært solid og robust kamera. Nå er det på tide å legge dette kameraet på testbenken for en nærmere kikk.

Det beste av de fleste verdener?

Nikon1 AW1 med blitsen oppe og 11-27,5mm objektiv.Foto: Nikon

Et speilløst systemkamera skal gi oss det beste av «begge verdener»: Både bildekvaliteten og fleksibiliteten som utskiftbar optikk tilbyr, i tillegg til at kameraet skal være mindre enn et tradisjonelt speilreflekskamera, slik at transportvennligheten skal nærme seg det som kompaktkameraer tilbyr.

Nikon1 AW1 leverer utvilsomt varene på begge disse kriteriene, men i tillegg går kameraet mye lenger: Det er ekstra beskyttet mot støt, spesifikt fritt fall opptil to meter, så det er en slags actionkamera også. Det er frostsikret ned til minus ti grader Celsius, så det kan vel også omtales som et «polarkamera». Og sist, men ikke minst: Det tåler vanndybder ned til 15 meter uten å bruke et ekstra undervannshus, slik at det fungerer som et dykkerkamera også.

Nikon1 AW1 bak.Foto: Nikon

Her kan sikkert dykkende fotografer motsi oss, og påpeke at maks dybde for en sportsdykker - selv med det mest grunnleggende sertifikatet – er dypere enn 15 meter, slik at dette ikke er et «skikkelig» dykkerkamera. Og det stemmer selvsagt, men ikke desto mindre foregår det aller meste av liv i havet på mindre enn ti meters dyp, slik at det er i dette området det uansett er mest å fotografere.

I tillegg forsvinner det meste av farger mellom to og femten meter i norske farvann, slik at verden består kun av grønn- og blåtoner med mindre du har med deg ekstra lys.

Ok, la oss kalle dette kameraet for et «fridykkerkamera», det er jo uansett det som er bruksområdet for de fleste av oss, når vi teller med alle de som boltrer seg i vannet på ferie uten dykkersertifikat.

Nikon1 AW1 topp.Foto: Nikon

Kanskje dette kameraets beste egenskap i denne forbindelsen, rett og slett er at det ikke vil gå i stykker om du glipper det ut av hendene og ned i rennesteinen som er full av vann og snøslaps, akkurat slik situasjonen er mange steder i landet akkurat nå?

Dønn solid

Det som uansett er klart, er at dette kameraet gir et dønn solid inntrykk. Det føles massivt i hånden, og tyngre enn hva det ser ut som. Nikon oppgir vekten på huset inklusive batteri og minnekort til 356 gram. Vi har testet kameraet med kitobjektivet 11-27,5 mm (tilsvarende cirka 30-75 mm) som også er støt-, frost- og vannsikret, og det legger om lag 182 gram til på vektskåla. Totalt godt over et halvt kilo for komplett kamera, altså.

Denne totalvekten oppleves som massiv i hånden, fordi målene på utstyret er relativt beskjedne: Huset er oppgitt til 113,3 x 71,5 x 37,5 mm, eksklusiv utstikkende deler. Objektivet vi har testet har en diameter på 63 mm, og stikker 56,5 mm ut fra kamerahuset.

Dette gjør at kameraet slett ikke oppleves som stort og klumpete. Det finnes også et annet støt-, frost- og vannsikret fastobjektiv på 10 mm, og det stikker ikke mer enn 30 mm ut fra kamerahuset. Med det objektivet virker ikke kameraet som noe særlig større enn et litt røslig kompaktkamera.

Vannsikring i objektivkoblingen. Legg også merke til den ekstra kragen på objektivet.Foto: Akam.no

Zoomringen på objektivet gir litt mer motstand enn på objektiver flest når du dreier på den, og det bidrar også til et solid, robust inntrykk. Selvsagt er alle luker og åpninger i kamerahuset spesielt godt sikret med gummipakninger og med en O-ring i objektivkoblingen. Lukene er ekstra sikret med separat låse- og åpneknapp.

Alle de elleve objektivene som finnes for Nikon1-familien passer på dette kameraet, men de to AW-objektivene med ekstra sikring passer kun på dette kamerahuset. Det kommer av at disse er utstyrt med en ekstra krage som skal omslutte o-ringen på kamerahuset.

Bra innmat

Inni kameraet finner vi en bildebrikke i Nikons CX-format, som dermed måler 13,2x8,8 mm, som gir en gangefaktor på 2,7 i forhold til fullformat 35 mm. Effektiv oppløsning er på 14,2 megapiksler og ISO-området går fra 160 til 6400.

Kameraet bruker bildeprosessoren Nikon Expeed 3A som er spesialbygd for Nikon1-familien. Denne prosessoren ble første gang brukt i Nikon1 V2 som ble lansert i oktober i fjor.

Prosessoren gjør at kameraet yter bra, ifølge Nikon klarer den å prosessere bildedata med en fart på 850 megapiksler i sekundet. I praksis betyr dette at kameraet klarer seriefotografering med opptil 15 bilder i sekundet i høyeste oppløsning. Når fokusering og eksponering er låst til det første bildet i serien, vil kameraet klare 20 bilder i full størrelse, med en skuddtakt på 60 bilder i sekundet.

I tillegg har kameraet mulighet for å ta stillbilder samtidig som det tar opp video, uten å forstyrre videoopptaket.

Prisnivået på Nikon1 AW1 inklusive det testede objektivet er på testtidspunktet fra om lag 6300 kroner.

Nikon1 AW1: 11mm, ISO 160, 1/1000, f/4.Foto: Stig Øyvann / Akam.no

På neste side kikker vi på hvordan kameraet er i bruk »