Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony A7r

En ny generasjon ser dagens lys

Sonys fullformat i kompakt kropp gjør mye riktig.

Innledning, batteri og skjerm

Det har nå gått over fem år siden Micro Four Thirds ble lansert som det første speilløse systemet. Det kom ganske raskt speilløse system med både større og mindre bildebrikker, men system med fullformat bildebrikker lot vente på seg.

Leica var riktignok på banen med digitale M-modeller, men vi ser rangefinderkameraer som en annen klasse enn de speilløse med elektronisk søker og autofokus.

Ryktene om fullformats speilløse skjøt virkelig fart da Sony lanserte videokameraet NEX-VG900 med fullformat brikke og E-fatning på Photokina i 2012. Det viste at E-fatningen som brukes på NEX-kameraene var stor nok selv om den frem til da kun hadde vært brukt med APS-C-størrelse bildebrikker.

Fysisk

I oktober 2013 lanserte Sony stillbildekameraene Alpha 7 og Alpha 7r (heretter A7 og A7r) og ble først med speilløst systemkamera med fullformat.

Det to modellene er veldig like, men A7 har 24 megapiksler mens A7r har 36 megapiksler. A7 har dessuten fasebasert fokuspunkter på bildebrikken, noe som i teorien kan gi bedre autofokusytelse, spesielt med optikk designet for speilreflekser.

Akam har imidlertid kun hatt A7r til test og har ikke sammenlignet autofokusytelsen. Det er også noen andre forskjeller, og du kan lese mer om vårt førsteinntrykk av kameraene i denne sniktittartikkelen.

A7r er til tross for stor bildebrikke bare et middels stort speilløst kamera. Det er en fordel for de som liker kompakte modeller, men for den som foretrekker størrelsen på Canon 5D Mk III, Nikon D800, Sony A99 eller andre proffmodeller vil det virke lite.

Værbestandig

Det som utvilsomt er et fremskritt er større bredde i utvalget, og siden en viktig fordel med speilløse hus er muligheten for redusert størrelse virker det fornuftig av Sony å starte med kompakte modeller. Byggekvaliteten virker forøvrig utmerket og A7r er laget i metall, mens det er brukt mer plastikk i A7. Begge kameraer er værtettet.

Sony har utstyrt A7r med hele tre kontrollhjul, et rett over grepet på forsiden, et ved siden av C2-knappen på baksiden og det siste er kombinert med fireveiskontrolleren. Mekanisk kvalitet er bra med tydelige klikkstopp på de to på toppen av kameraet, mens det siste er mindre og mer kronglete i bruk.

Det er uansett praktisk å ha lukkertid, blender og ISO på hvert sitt kontrollhjul, og eksponeringskompensasjon velges med et fjerde hjul på toppen av kameraet. Kontrollhjulet på baksiden er lett å komme borti, men i praksis opplevde vi ikke at innstillinger (ISO) ble endret ved et uhell.

Kompromissknapper

Knappene på baksiden er OK, men kunne gjerne vært større. Det går imidlertid ikke uten å redusere antallet eller gjøre kameraet større. Videoutløseren sitter nesten helt ute siden av kameraet og er innfelt så den ikke blir trykket inn uten at man går inn for det. Meny- og C2-knappene sitter kronglete til fordi LCD-skjermen stikker lengre ut enn knappene.

Bildet av toppen av kameraet viser A7, men A7r ser helt lik ut. Ovenfra sees de to kontrollhjulene tydelig. Utløseren er kombinert med av/på-bryter og sitter litt bak der det er naturlig å plassere fingeren.

Her synes vi Sony med fordel kunne sett på andre modeller som for eksempel Nikon D7100 eller sin egen A99. Disse har litt høyere grep, kontrollhjulet foran på grepet, og utløseren på toppen av grepet - og noe bedre ergonomi.

På høyre side av A7r sitter luken for minnekort. Sony støtter fortsatt noen Memory Stick-varianter, i tillegg til de mer vanlige SD/SDHC/SDXC-kortene, men det er bare plass til et kort av gangen. På venstre side er det to luker for tilkoblingskontakter plassert. Den øverste beskytter mikrofoninngang og hodetelefonutgang, mens den nederste dekker USB-port og HDMI-kontakt. A7r er værtettet og lukene sitter ganske godt til, men virker ikke like solide som resten av kamerahuset.

På undersiden er batteriluken og stativfestet. Det er god avstand mellom stativfestet og luken, så batteriet kan tas ut selv med en hurtigkoblingsplate for stativ montert.

Sony A7 og A7r er de to første fullformat speilløse systemkameraene og det er vanskelig å si hva som er de nærmeste konkurrentene. Leica M var det minste fullformatkameraet før A7r, men det har en helt annen design og ikke minst pris. I diagrammet under har vi tatt med litt forskjellig for å illustrere hvor lite og lett A7r faktisk er i fullformatsammenheng.

Det veier for eksempel mindre enn Micro Four Thirds-kameraet Olympus E-M1 som Akam nylig testet, til tross for at A7r har bildebrikke som er nesten fire ganger så stor. Nikon D800 som er eneste fullformatskamera med like mange piksler veier over dobbelt så mye og Pentax 645D med 39 megapiksler veier tre ganger så mye. Vi tok også med Sigma DP3 Merrill som har fast 75mm ekvivalent objektiv og sannsynligvis omtrent like god reell oppløsning som A7, men ikke samme fleksibilitet som et systemkamera.

Diagrammet er basert på produsentenes opplysninger og vekt er uten objektiv, med unntak av Sigma DP3 Merrill.

Skjerm og søker

A7r har vippbar LCD-skjerm og innebygd OLED søker. Skjermen er tre tommer diagonalt og har omtrent 921 000 punkter. Originalt nok for et kamera med 3:2 bildebrikke har den 4:3-format og Sony bruker de ekstra pikslene i høyden til å vise eksponeringsinformasjon under søkerbildet. På bildet under er hjelpelinjer skrudd på og fokus satt til senter.

Skjermen funger bra og virker skarp og fin, men mister kontrast i sterkt sollys. Det er et felles problem for alle LCD-skjermer og søkerbildet kan i enkelte tilfeller være vanskelig å se.

Det er ikke noe stort problem med A7r siden det også har innebygd elektronisk søker. Sony har lenge hatt noen av de beste søkerne på markedet og det gjelder også den i A7r som er relativt stor og har rundt 2.4 millioner punkter. Det er en sensor ved søkeren som automatisk flytter søkerbildet fra skjerm til søker når øyet nærmer seg.

Batteri

A7r leveres med et oppladbart Li-Ion batteri og ekstern USB strømforsyning, noe som betyr at batteriet må lades i kameraet. Batteriet kan også lades fra en PC via USB-porten. Ekstern lader burde fulgt med i denne prisklassen, men må kjøpes som ekstrautstyr for å få ladet et batteri mens kameraet er i bruk.

Batterikapasiteten er en svakhet med A7r og her synes vi Sony burde valgt et noe større batteri. Sony operer med litt forskjellige CIPA-tall, i følge brukerveiledningen er det bare 270 eksponeringer målt med CIPAs målemetode.

På nettsidene oppgir de 340 med bruk av LCD-skjermen. Vi antar 270 bilder er med bruk av søker, siden Sony oppgir litt lavere effektforbruk med LCD-skjermen. Det er uansett et svakt resultat for et kamera som ved lansering koster over 18 000 for kun huset.

Kombinert batterigrep og vertikalgrep leveres som ekstrautstyr. Der er det plass til to batterier som dermed dobler batterikapasiteten.

På neste side snakker vi om hvordan A7r er i praktisk bruk »