Tek.no

Test Fujifilm FinePix X100S

Vellykket retrohyllest

Ikke la deg lure av utsiden – X100S er stappfull av moderne teknologi.

Montasje, Anton Ligaarden / Fujifilm
26 Mai 2013 08:03

Byggekvalitet

Introduksjon

Da Fujifilm lanserte X100, tør vi påstå at det var retrofest for alle som noensinne har holdt i et filmbasert, analogt kamera. Endelig hadde en fotoprodusent tatt på seg jobben med å sømløst integrere den moderne teknologien inn i et tidløst design. Dessverre var ikke X100 fri for skavanker, blant annet var det utstyrt med en svært treg autofokus. Ingeniørene til Fujifilm har, på papiret i hvert fall, hørt på tilbakemeldingen til brukerne og kommer nå med X100S.

Jeg og kameraet ble med bestefar på veteranbiltreff i Lærdal. Bussene som var der har aldri sett bedre ut enn nå. Er det samme tilfelle med X100S? Med stadig flere kameraer som tar sikte på å vinne nostalgikernes hjerte, er det verdt å spørre om retromanien for alvor er tilbake. Vi legger X100S under lupen.

Her ser du hvordan X100S-spesifikasjonene er i sammenligning med noen av konkurrentene:

* = Inkludert kitobjektiv

Sjekk resten av spesifikasjonene til Fujifilm FinePix X100S i prisguiden »

Fysisk

Byggekvaliteten til Fujifilm X100S er det ingenting i veien med. Kameraet er godt bygget, med magnesiumlegering som sørger for et svært solid ytre på X100S. Hvis du setter kameraet på et bord og ser på det, innbiller du deg fort at kameraet veier mer enn det faktisk gjør, mye på grunn av metall-inntrykket som kameraet gir fra seg. Kameraet veier 445 gram og er med det tyngre enn mange andre kameraer i samme klasse, selv om Olympus OM-D E-M5 i hvert fall er et tyngre unntak. Likevel føles det som om X100S skulle veid mer. Det er et veldig godt tegn og vitner om særdeles god byggekvalitet.

De fleste knappene er riktignok av plastikk, men det er det mest vanlige i dagens kameraer. Samtidig var det lite plastknapper i den typen kameraer som X100S helt klart prøver å dra tankene til, blant annet Leica M. Vi har lite å utsette på byggekvaliteten, og når X100S henger på skuldra er vi lite redd for at den skal få seg en trøkk for mye.

Kameraets grep er et resultat av utformingen. Den svært rektangulære formen på X100S bidrar kanskje ikke til det beste grepet, men det fører til gjengjeld at kameraet er veldig kompakt. Kjøper du dette kameraet tror vi at du kommer til å godta at grepet ikke er perfekt fordi du kjøper så mye mer enn bare et kamera. Du kjøper tanken om hvordan et kamera og selve fotograferingssituasjonen skal være.

Bla videre til neste side for å lese om skjerm, batteri og søker »