Til hovedinnhold

Intel får ut Meltdown- og Spectre-fikser til stadig flere prosessorer

Nå skal Ivy- og Sandy Bridge være i boks.

Vegar Jansen, Tek.no

De sikkerhetskritiske maskinvarefeilene Meltdown og Spectre slo ned som en av årets første bomber i databransjen. Spesielt ble Intel hardt rammet, med tanke på at Meltdown-feilen kun ser ut til å ramme deres prosessorer.

Akkurat hvor lenge prosessorprodusentene har jobbet med fikser for dette vites ikke nøyaktig, men at de siden januar har fått litt ekstra fart på sakene er det ingen tvil om. Faktisk har det gått litt vel unna i perioder, med problemoppdateringer og tilbakekallinger.

Skjermdump

Men etter alt trøbbelet ser det ut til at ting begynner å komme i en viss orden for Intel. De begynte med de nyeste prosessorene og har jobbet seg bakover generasjon for generasjon. Nå har de ifølge det seneste mikrokode-dokumentet også fått på plass oppdateringer for den andre og tredje generasjonen av Core-prosessoren, også kjent som Sandy Bridge og Ivy Bridge.

Krever BIOS-oppdatering

Mikrokoden som skal sørge for at prosessorene får bedre beskyttelse mot potensielle Meltdown- og Spectre-spissede angrep kommer dog ikke på plass av seg selv. I de fleste tilfeller krever dette at brukeren oppdaterer BIOS på hovedkortet prosessoren sitter i.

Det betyr at hovedkortprodusentene først må få bakt Intels fikser inn i en ny BIOS brukerne kan laste ned og installere. Derfor har de naturlig nok ikke kommet like langt som prosessorprodusenten.

Intel Core i7-6700K er en av toppmodellene fra Skylake-generasjonen. Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det ser ut til at ASRock har kommet lengst. De slapp nettopp nye BIOS-er for en bunke Skylake- og Broadwell-E-hovedkort, altså med Intels 100- og X99-brikkesett.

Vi forventer at de andre hovedkortprodusentene vil komme etter innen kort tid.

Men hvorvidt de kommer til å oppdatere BIOS-er så langt tilbake som Sandy Bridge er vi ikke sikre på. ASRock har tidligere spesifisert at de kommer til å ta for seg 8-, 9-, 100-, 200-, Z370-, X99- og X299-seriene, som betyr alle dagens Intel-hovedkort og alt bakover til og med Haswell – altså fjerde generasjon Core.

I skrivende stund har vi ikke fått noe informasjon om hva som skjer med tidligere generasjoner som Ivy- og Sandy Bridge, selv om Intel nå altså har lagd ferdig fikser for disse.

Skal tilbake til Core 2

Uavhengig av hovedkortprodusentene ser det altså ut til at Intel har tenkt å gjøre det de kan for alle rammede prosessorer. Det nevnte mikrokode-dokumentet forteller også at fikser for blant annet Clarkdale, Gulftown, Lynnfield og Bloomfield for tiden er i en eller annen form for beta.

De virkelig nostalgiske av oss vil kanskje også vite at det også foreligger planer om å fikse på gode, gamle Wolfdale og Yorkfield – eller «nyere» Core 2 Duo og Core 2 Quad om du vil.

Dette er AMDs siste:
Nye prosessorer er som skapt for stue-PC-en din >>>

(Kilde: ExtremeTech)

annonse