Nyhet

Redesignet og sikrere Coffee Lake kommer i løpet av året

Intel skal rette på Meltdown- og Spectre-problemer «i silisiumet».

Intel har blitt ekstra hardt rammet av de sikkerhetskritiske maskinvarefeilene Meltdown og Spectre, men har nå fått på plass fikser i form av mikrokodeoppdateringer for alle prosessorene de har sluppet de siste fem årene.

Disse programvarefiksene er selvfølgelig ikke det optimale – det aller beste er å rette opp i problemet ved å redesigne selve maskinvaren. Altså fikse det «i silisiumet».

I januar lovte Intels administrerende direktør Brian Krzanich sine investorer at dette skulle være på plass i løpet av året, og i et innlegg skriver han nå at de første prosessorene som får dette på plass er neste generasjon Intel Xeon Scalable (med kodenavnet «Cascade Lake») og 8. generasjon Intel Core.

Brian Krzanich er administrerende direktør i Intel. Bilde: Intel

Vi kjenner allerede åttende generasjon Core under navnet Coffee Lake, så vi snakker da om nye eller reviderte modeller som er forventet å komme i salg en eller annen gang i løpet av årets andre halvdel.

– Idet vi får disse nye produktene ut på markedet er det kritisk at de gir de forbedringene i ytelse folk forventer av oss. Målet vårt er å ikke bare tilby den beste ytelsen, men også den beste sikre ytelsen, skriver Krzanich.

For folk som er småsugne på en ny PC med Coffee Lake-prosessor, men ikke nødvendigvis trenger å kjøpe den akkurat nå, kan det altså ha noe for seg å vente til de nye og forbedrede modellene kommer i butikkhyllene.

Hjelper på variant to og tre

Spectre og Meltdown er delt inn i tre problemer eller «varianter». For den første varianten er det fremdeles programvareoppdateringer som skal benyttes for å begrense problemene, mens prosessorene nå altså vil få forandringer i den fysiske designen som skal hjelpe for variant to og tre.

– Vi har redesignet deler av prosessoren for å få på plass nye sikkerhetsnivåer gjennom oppdeling som vil beskytte mot både Variant 2 og 3. Tenk på denne oppdelingen som ekstra «beskyttelsesvegger» mellom applikasjoner og brukerrettighetsnivåer som skaper en barriere for «bad actors» (noen med ondsinnede hensikter som forsøker å bryte seg inn i et datasystem, journ.anm.), forklarer Krzanich.

Slik er Coffee Lake:
Kongen og knekten av Coffee Lake er så gode som de må være >>>

(Kilde: Intel)

Les også
«Neste generasjon» Intel-prosessorer kan komme allerede 1. august
Les også
Intel kan ha en heftig jubileumsprosessor på gang
Les også
En liten guide til brikkesett for Coffee Lake
Les også
Nå har Coffee Lake kommet til bærbare PC-er
Les også
Intel får ut Meltdown- og Spectre-fikser til stadig flere prosessorer
Les også
Intel: Meltdown- og Spectre-sikre prosessorer kommer i løpet av året
Les også
Du kan puste lettet ut: Meltdown ser ikke ut til å være noen krise for den vanlige databruker
Les også
Bli kjent med Meltdown og Spectre – feilene som samlet rammer nesten alle PC-er
annonse