Til hovedinnhold

Intel slipper Sandy Bridge

Hardware/Las Vegas: Det er noe med køer og CES, før hver eneste pressekonferanse er det lange køer og alt for små rom. Er du ikke ute i god tid er det bare å glemme det.

For å legge egne irritasjoner til side, det er heldigvis spennende ting man venter på. Denne gangen var det ikke uventet Sandy Bridge som ble lansert, eller andre generasjon med Intel Core. Totalt snakker vi om 20 prosessorer, fordelt på i3, i5 og i7, både modeller for stasjonære maskiner og for bærbare enheter. Ved lansering er det varslet mer enn 500 ulike produkter som benytter de nye prosessorene.

Som vanlig når det er et slikt masseslipp av prosessorer er det noe nytt. Det som er det virkelig store denne gangen er naturlig nok fusjonen mellom grafikkprosessor og selve hovedprosessoren. Dette innebærer flere fordeler, selv om løsningen for råest mulig ytelse fremdeles vil være å ha et dedikert skjermkort. Ifølge Intel regner man med at den integrerte løsningen vil være bedre enn 40-50 prosent av det som er ute av dedikerte skjermkort. Om dette gjelder produkter som er i salg eller om det også inkluderer alt som er solgt av skjermkort er uklart, men vi regner med at det er det første.

Ved å putte inn grafikkprosessoren i kjernen kan man for det første ta i bruk 32 nm-produksjonsteknologi også for denne delen. Videre kan man dele en del ressurser, samtidig som at kommunikasjonen mellom de ulike delene kan gjøres raskere.

Intel Insider er en annen stor nyhet med Sandy Bridge. Dette er en løsning for sikker avspilling av HD-materiale, noe som gjør at studioene i Hollywood har begynt å slippe opp grepet. En rekke studioer er i dialog med Intel, samtidig som flere allerede har avtalene i orden. Blant de sistnevnte finner vi både Warner Bros, Fox og Dreamworks.

Neste funksjon ut er Intel Quick Sync Video, der transkoding skal foregå svært mye raskere enn tidligere. På demoene som Intel kjørte gikk det naturlignok svært så radig, men vi venter spent på muligheten til å teste selv.

Av de siste store nyhetene denne gang er Intel Wireless Display i versjon 2. Dette innebærer støtte for 1080p, med beskyttelse av vernet materiale.

I tillegg er selvfølgelig allerede eksisterende teknologier forbedret i de nye prosessorene. Turbo Boost Technology har blitt optimalisert mot den nye arkitekturen, ikke minst med tanke på at prosessorkjernene skal dele ressurser med grafikkjernen. Vi noterer oss videre integrerte minnekontrollere for DDR3, da med støtte opp til 1333 MHz.

Intel kan også friste med ulåste kjerner på enkelte prosessorer. Det man skal se etter er en K i modellnavnet. Slike modeller skal være tilgjengelige både i i5- og i7-seriene.

Nye prosessorer betyr gjerne nye brikkesett. For de stasjonære enhetene kommer nå H67, P67, Q67, Q65 og B65.

Den fulle oversikten over de nye prosessorene fra Intel, med frekvenser, kjerner og andre detaljer, kommer i en egen sak litt senere.

annonse