Til hovedinnhold

Intels Meltdown-oppdateringer fører til at PC-er plutselig starter på nytt

Oppdateringene kommer med sine egne problemer, viser det seg.

Vegar Jansen, Tek.no

Repareringen av de kritiske sikkerhetsfeilene døpt Meltdown og Spectre har allerede fått en pris i form av lavere ytelse på på PC-ene som er rammet, men nå viser det seg at oppdateringene også har fått andre, negative konsekvenser. Det melder Wall Street Journal.

En del brukere skal nemlig ha rapportert at Meltdown- og Spectre-oppdateringene har ført andre tekniske problemer, nemlig at PC-ene som installerer oppdateringene plutselig starter på nytt.

Intel har selv gitt lyd fra seg om problemet på sine nyhetssider, hvor de skriver at problemet omfatter Haswell- og Broadwell-baserte systemer, og at de jobber med kundene for å forstå, diagnostisere og fikse omstartsproblemet. En del brukere skal ha blitt anbefalt å ikke installere oppdateringene inntil videre.

Skjermdump

Har også problemer på AMD-maskiner

Ifølge Intel vil en revidert fastvare-oppdatering bli distribuert via de normale kanalene dersom dette viser seg å bli nødvendig. Det er uvisst akkurat hvor mange som er rammet av problemet.

Dette er for øvrig ikke det eneste problemet Meltdown-oppdateringene ha ført til. Nylig rapporterte vi at Microsoft midlertidig stanset oppdateringene til AMD-baserte maskiner etter at brukere meldte at maskinene deres ikke var mulig å starte opp igjen etter installeringene.

Ifølge Microsoft jobber de nå med AMD om å løse problemet og vil gjenoppta distribusjonen av sikkerhetsoppdateringer til AMD-maskiner som er rammet av sikkerhetsproblemene. Det er ennå uvisst akkurat når dette vil skje.

Meltdown- og Spectre-feilene ble først rapportert om i begynnelsen av januar og går i korte trekk ut på at måten Intel-brikker håndterer operativsystemets kjernefunksjoner ikke er sikker nok. Dermed kan helt vanlig programvare snuse på og hente ut data når prosessoren jobber med systemoppgaver for Windows, Linux eller MacOS.

Intel selv har for øvrig uttalt at den vanlige brukeren ikke vil merke så mye til ytelsesreduksjonene som oppdateringene fører til, og våre egne tester har vist at dette langt på vei ser ut til å stemme.

Intel har nå gjort fremskritt innen en ny teknologi: Den nye brikken legger til rette for skikkelige kvantedatamaskiner »

annonse