Til hovedinnhold

Intel: Meltdown- og Spectre-sikre prosessorer kommer i løpet av året

Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen

Sikkerhetshullene kjent som Meltdown og Spectre har ført til at det i januar måned har blitt skrevet unormalt mye om omstarter og blåskjermer.

Det er tydeligvis vanskelig og selvfølgelig ikke optimalt å bruke programvarefikser for å tette svakhetene i prosessorene – det beste er å rette opp i problemet ved å redesigne selve maskinvaren. Ifølge toppsjefen skal Intel ha dette på plass i løpet av 2018.

– Vi jobber med å lage forandringer i silisiumet på fremtidige produkter, som da vil addressere Spectre- og Meltdown-truslene i maskinvaren. Og de produktene vil begynne å dukke opp senere i år, uttalte administrerende direktør Brian Krzanich i en samtale med sine investorer.

Nøyaktig hvor komplisert det vil være å fikse dette i selve prosessorarkitekturen vites ikke, men med tanke på at Meltdown er en feil som påvirker omtrent hver eneste Intel-prosessor siden 1995, er det nok ikke gjort i en håndvending.

Skjermdump

Dersom dette viser seg vanskelig å implementere i praksis, vil vi trolig være nødt til å vente på en helt ny prosessor før Meltdown- og Spectre-problemet ikke lenger trenger å løses ved å lappe på operativsystemet.

Det er altså lite trolig at noe vil skje med dagens prosessorgenerasjoner – inkludert Coffee Lake.

På den annen side er det godt mulig at problematikken setter såpass store bremser på prosessorsalget at Intel ikke har noe valg. I så fall vil vi nok se en Coffee Lake «refresh» eller tidlig lansering av Coffee Lake-S med maskinvarefikser implementert.

Har til salt i maten

Meltdown og Spectre har gjort januar til en dyster måned for en rekke maskinvareprodusenter, og Intel spesielt. Trøsten er at sjappa ellers går ganske bra.

For avsløringen av sikkerhetshullene kom for sent til å påvirke Intels regnskapstall for fjorårets siste kvartal, og de tallene sier at Intel har til både salt i maten og smør på brødet.

De avslutter nemlig året med en omsetning på 17,1 milliarder dollar, som er fire prosent bedre enn tilsvarende kvartal for 2016. Etter hele 2017 sitter visstnok Intel igjen med en nettoinntekt på 9,6 milliarder dollar, altså over sytti milliarder norske kroner.

1. kvartal 2018 blir nok ikke like lystig lesning:
PC-er får blåskjerm av Meltdown/Spectre-fiksene »

(Kilde: BGR)

annonse