TestIntel Core i7-6950X

Vi har testet Intels nye ekstremprosessor med ti kjerner

Du vet du får heftig ytelse når prislappen nærmer seg 20 000 kroner.

Dette er Broadwell-E

14. juli 2016: Tungt oppdatert med overklokking og karakter.

Det er noen år siden prosessorprodusentene kvernet ut bedre og raskere toppmodeller så fort at PC-en din nærmest var utdatert året etter du kjøpte den. Godt nytt for lommeboka, dårlig nytt for deg som tenker at prosessorene ikke kan bli for raske for fort.

Uten reell konkurranse i den heftigste delen av prosessormarkedet er det heller ingen grunn for Intel å stresse. Det er derfor dagens nyhet også er etterlengtet i og med at forrige ekstremmodell fra den kanten var Haswell-E, som tross alt ble sluppet for snart to år siden.

Nyheten er at dennes etterfølger endelig er klar for dyst, og ikke overraskende har den fått navnet Broadwell-E. For mens Intel ikke gjorde så veldig mye av Broadwell for den gjengse stasjonære PC – der er vi jo for lengst over på Skylake – tyder alt på at det i år vil være Broadwell-E for alle penga i ekstremklassen.

For ser vi på spesifikasjonene til det Intel har dratt sløret av i dag, er det utvilsom litt ekstremt – for ikke å glemme kostbart. Kronjuvelen og toppmodellen har fått betegnelsen Intel Core i7-6950X, altså ikke 6960X, som kanskje hadde vært å forvente.

Denne prosessoren får i tillegg tre lillebrødre i form av i7-6800K, i7-6850K og i7-6900K. Disse tre benytter naturligvis samme sokkel og har en del andre likheter med i7-6950X, som TDP på 140 watt, støtte for firekanals DDR4-minne på 2400 MHz og Intel Turbo Boost Max Technology 3.0 – sistnevnte en munnfull vi skal tygge litt mer på om noen få avsnitt.

Men det mer enn noe såpass enkelt som klokkefrekvens som er forskjellen mellom de fire Broadwell-E-prosessorene:

Intel Core i7-6800KIntel Core i7-6850KIntel Core i7-6900KIntel Core i7-6950X
Standardfrekvens3,4 GHz3,6 GHz3,2 GHz3,0 GHz
TurbofrekvensOpp til 3,6 GHzOpp til 3,8 GHzOpp til 3,7 GHzOpp til 3,5 GHz
Kjerner / tråder6 / 126 / 128 / 1610 / 20
Cache15 MB15 MB20 MB25 MB
Antall PCIe 3.0-baner28404040
PrisOverkommeligDyrSvindyrKlin kokos

Med Broadwell-E har fabrikasjonsteknologien kommet seg ned til 14 nanometer fra 22 nanometer for Haswell, og det betyr bedre plass. Dette har Intel utnyttet ved å stappe inn noen ekstra transistorer i toppmodellen, som nå kan by på hele ti kjerner i en prosessor ment for den vanlige – men utvilsomt spesielt interesserte – mannen og kvinnen i gata.

Forrige generasjons toppmodell Core i7-5960X hadde åtte kjerner, og deler således svært mye med den nye Core i7-6900K. Ettersom sistnevnte også har raskere klokkefrekvens pluss den nevnte «Turbo Boost 3.0»-teknologien, ser det ut til at også denne er bedre enn toppmodellen fra Haswell-E-generasjonen.

Men det store spørsmålet er kanskje hva to ekstra kjerner kan gjøre for ytelsen.

Ny Turbo Boost

Før vi ser nærmere på dette, skal vi dog ta for oss dette med Intel Turbo Boost Max Technology 3.0, som jo er ment å være en forbedring eller kanskje snarere et tillegg til Turbo Boost 2.0, som vi typisk finner i Intels Core i5-prosessorer og bedre modeller.

Hvorfor Intel følte for at de måtte slenge på en «Max» for 3.0-versjonen aner vi ikke. Vi kommer uansett i hovedsak til å omtale denne teknologien som kun «Turbo Boost 3.0» i denne testen.

Uansett fungerer Turbo Boost 2.0 slik at prosessoren kan kjøre raskere enn standardfrekvensen dersom forholdene ligger til rette for det. Det samme er tilfelle for 3.0-versjonen av teknologien, men her er det mer fokus på bedre ytelse når belastningen i hovedsak ligger på en enkelt kjerne.

Slik vi har forstått det, klarer Turbo Boost 3.0 å identifisere den effektive kjernen på prosessoren, altså den som krever minst strøm for å slå av og på transistorene. Denne vil da generere mindre varme, og vil således kunne kjøres på en enda høyere klokkefrekvens.

Systemet vil kunne utnytte dette ved å sende de viktigste jobbene til nettopp denne kjernen, noe som i teorien vil kunne føre til bedre ytelse for oppgaver som i hovedsak kjører på én kjerne.

Dette er jo vel og bra, men fordi systemet må kunne evaluere hver eneste prosessorkjerne er Turbo Boost 3.0 nokså spesielt. Faktisk krever det støtte på flere plan – i prosessoren, i datamaskinens BIOS/UEFI og i operativsystemet. For sistnevnte trenger du da en driver som må lastes ned og installeres.

Denne driveren er oss bekjent i skrivende stund kun tilgjengelig for Windows 8.1 og Windows 10. Ingen ekstra turbo for dere som sysler i Linux eller andre ting altså, i hvert fall ikke enn så lenge.

Mange eldre X99-hovedkort vil for øvrig kunne støtte den nye Turbo Boost 3.0-teknologien med en BIOS-oppdatering.

Intel Core i7-6950X
7
Bra

Intel Core i7-6950X

Fordeler

 • Krysse av
  Overlegen ytelse når alle prosessorkjerner utnyttes
 • Krysse av
  Kan overklokkes
 • Krysse av
  Turbo Boost Max 3.0

Ting å tenke på

 • Bytt
  Trekker fort mye strøm ved overklokking
 • Bytt
  Trenger drivere for Turbo Boost Max 3.0
 • Bytt
  Pris
annonse
Intel Core i7 Extreme 6950X 3.0GHz Socket 2011-3 Box without CoolerI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager