Til hovedinnhold

Nå skal Intel ha fikset de ødelagte Spectre- og Meltdown-oppdateringene sine

Men det er en hake.

Vegar Jansen, Tek.no

Repareringen av de kritiske sikkerhetsfeilene døpt Meltdown og Spectre har allerede fått en pris i form av lavere ytelse på på PC-ene som er rammet, og i tillegg var selve oppdateringene infiserte av feil. Nå har Intel kommet lengre i å fikse problemene.

I en ny pressemelding kunngjør prosessorkjempen at de har sluppet en ny fastvareoppdatering som blant annet skal takle det seneste problemet med at PC-er plutselig starter på nytt.

Kun til de nyeste prosessorene i denne omgang

Det er dessverre en liten hake ved oppdateringen, og det er at den i denne omgang kun blir tilgjengelig på Skylake-plattformen, som betyr at innehavere av litt eldre PC-er med Haswell- eller Broadwell-baserte maskiner trolig må vente litt lenger.

Intel jobber imidlertid med oppdateringer til de øvrige plattformene også, så det er forhåpentligvis ikke lenge til disse blir sluppet.

Samtidig kommer Intel med en kraftfull oppfordring til brukere om å holde systemene sine oppdatert. Ifølge selskapet finnes det forskning som indikerer at det ofte går lang tid fra oppdateringer blir tilgjengelige til de faktisk implementeres av brukerne.

Det var i januar at Intel identifiserte feilen i den forrige oppdateringen, som i tillegg til plutselige omstarter også skal ha ført til «uforutsigbar system-adferd» på PC-er som installerte den. Inntil den nye, reviderte oppdateringen forelå kom Intel med en klar oppfordring om å ikke installere den defekte oppdateringen i det hele tatt.

Skjermdump

Førte også til blåskjerm-problemer

Som vi meldte tidligere har Meltdown/Spectre-oppdateringen ikke bare ført til omstartsproblemer, men også til at mange PC-er går direkte til blåskjerm etter å ha installert oppdateringen, et problem som ikke omtales av Intel i denne omgang.

Meltdown- og Spectre-feilene ble først rapportert om i begynnelsen av januar og går i korte trekk ut på at måten Intel-brikker håndterer operativsystemets kjernefunksjoner ikke er sikker nok. Dermed kan helt vanlig programvare snuse på og hente ut data når prosessoren jobber med systemoppgaver for Windows, Linux eller MacOS.

Intel selv har for øvrig uttalt at den vanlige brukeren ikke vil merke så mye til ytelsesreduksjonene som oppdateringene fører til, og våre egne tester har vist at dette langt på vei ser ut til å stemme.

Problemene skal forsvinne i neste generasjon: Intel har lovet at Meltdown- og Spectre-sikre prosessorer kommer i løpet av året »

(Via PC World)

annonse